Se bo Erdogan avgusta povzpel še na mesto predsednika države? Foto: Reuters
Se bo Erdogan avgusta povzpel še na mesto predsednika države? Foto: Reuters

Med proslavo od 146. obletnici državnega sveta, najvišjega upravnega sodišča v Turčiji - to je v živo prenašala tudi državna televizija -, se je zgodil incident. Glavni govorec je bil predsednik odvetniške zbornice Metin Feyzioglu, ki je premierja obtožil avtoritarnih teženj.

Feyzioglu, mlad profesor prava in vztrajen kritik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj, je v govoru izpostavil napade na svobodo govora, zatiranje protivladnih protestov in način, kako se je vlada lotila posledic potresa leta 2011, ki je v mestu Van na vzhodu države zahteval več kot 600 žrtev. Nenadoma je Erdogan skočil s sedeža, čeprav ga je predsednik države Abdulah Gül poskušal pomiriti, in vzkliknil: "Predrzen si, nespoštljiv! To je popolnoma političen govor, poln laži. Kako si lahko tako nesramen?" Nato je zapustil dvorano.

Feyzioglu je med Erdoganovim izbruhom ohranil mirno kri in končal govor, ki ga je pospremil bučen aplavz.

Opozicija opozarja
Erdogan, eden najbolj priljubljenih politikov v Turčiji, je premier že od leta 2003, avgusta pa bo najverjetneje kandidiral za predsednika. V Turčiji so politične razmere sicer precej napete, saj opozicija Erdoganu očita nepravilnosti na marčevskih lokalnih volitvah in svari pred njegovim morebitnim prevzemom predsedniške funkcije.

Lani so v Turčiji potekali največji protivladni protesti v zadnjih desetletjih, ki so bili usmerjeni predvsem proti Erdoganovi avtoritarni drži, množica pa je opozarjala tudi na velik korupcijski škandal, v katerega so bili vpleteni njegovi družinski člani in ministri.