Putin in Hamenej sta se zavezala tesnejšemu sodelovanju med državama. Foto: Reuters
Putin in Hamenej sta se zavezala tesnejšemu sodelovanju med državama. Foto: Reuters
S-300
S-300 lahko razstreli balistične izstrelke kratkega in srednjega dosega. Foto: EPA

Po besedah Hameneja gre za dolgoročno ameriško zaroto, katere cilj je prevlada v Siriji in nato še v celotni regiji, to pa pomeni grožnjo vsem državam, še posebej Rusiji in Iranu. "ZDA želijo svoje propadle vojaške cilje v Siriji zdaj doseči s političnimi sredstvi," je dejal ajatola ob robu srečanja z ruskim predsednikom, ki se je v Teheranu udeležil srečanja držav izvoznic plina.

Hamenej in Putin sta se med pogovori strinjala, da svetovne sile ne bi smele od zunaj vsiljevati svojih političnih želja v Siriji. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je srečanje označil za "zelo konstruktivno" in hkrati dejal, da Iran in Rusija prav tako nasprotujeta vsakršni spremembi vodstva v Siriji, do katere naj po njunem mnenju pride le prek volitev.

Putin je dejal, da bodo ruski letalski napadi v Siriji potekali, dokler bo potrebno, da bi kaznovali odgovorne za strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem konec oktobra, ko je umrlo vseh 224 potnikov in članov posadke. Odgovornost za strmoglavljenje je prevzela Islamska država, ki je sporočila, da so med prtljago podtaknili bombo, da gre za teroristično dejanje, pa so pozneje potrdile tudi ruske oblasti.

S-300 v iranske roke
Iranski veleposlanik v Rusiji je medtem dejal, da je Moskva začela postopek dobave sodobnega sistema protizračne obrambe S-300 Iranu, za kar si Teheran prizadeva že več let, vendar prodaje ni bilo zaradi mednarodnih sankcij, ki so bile proti Iranu uvedene zaradi njegovega jedrskega programa. Z julijskim zgodovinskim jedrskim dogovorom se je Iran zavezal k omejevanju jedrskega programa, svetovne sile pa so obljubile umik sankcij.

Kot poroča iranska tiskovna agencija Tasnim, sta Rusija in Iran novo pogodbo za prodajo sistema S-300 podpisala 9. novembra. S-300 je natančni mobilni sistem protizračne obrambe dolgega dosega, ki lahko izsledi in uniči balistične rakete, vodene izstrelke in nizkoleteča letala.

Ko sta Rusija in Iran leta 2007 podpisala pogodbo, je bil posel vreden okoli 800 milijonov dolarjev. Iran naj bi celoten sistem prejel do marca prihodnje leto.

Želja po tesnejšem sodelovanju
Ruski predsednik je med obiskom v Teheranu podpisal tudi odlok o umiku prepovedi izvoza jedrske opreme in tehnologije Iranu. Z odlokom se umika prepoved oskrbe Irana z opremo za bogatenje urana, ruska podjetja pa bodo lahko odslej v Iran izvažala opremo ter nudila finančno in tehnološko pomoč.

Putin in Hamenej sta govorila dlje, kot je bilo predvideno, in sicer več kot uro in pol, pri čemer sta si izmenjala mnenja o sedanji situaciji v dvostranskih odnosih, med drugim tudi na področju trgovine in gospodarskega sodelovanja.

"Po mnenju Hameneja sedanja raven našega sodelovanja ne ustreza potencialu obeh držav, zato je vrhovni voditelj izrazil upanje, da bodo pogovori, ki bodo danes potekali med Putinom in njegovim iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, obrodili sadove, ki bodo prispevali k raznovrstnosti v naših dvostranskih odnosih na področju trgovine in gospodarskega sodelovanja," je povedal Peskov.