Vernik med večerno molitvijo v Egiptu. Foto: Reuters
Vernik med večerno molitvijo v Egiptu. Foto: Reuters
Ramazan
V svetem mesecu ramazanu je ukazan post od sončnega vzhoda do sončnega zahoda. Foto: EPA
Začetek ramazana za muslimane

Ramazan je deveti mesec muslimanskega koledarja, ko verniki izpolnjujejo svojo dolžnost posta. Ker se muslimanski koledar ravna po luninih menah, se njegov začetek v primerjavi z gregorijanskim koledarjem vsako leto premakne za deset dni. Letos se je ramazan tako začel 31. julija ob sončnem zahodu, prvi dan posta pa je 1. avgust. Sveti mesec se bo končal 29. avgusta, 30. avgusta pa bo prvi dan ramazanskega bajrama.

Ramazan je čas za spoznavanje smisla življenja
Ramazan je eden izmed petih stebrov islama in zavezuje vsakega odraslega muslimana, sposobnega za post. Post bo trajal 29 dni, v tem času se verniki odrekajo hrani, pijači, vsem strastem, grdim besedam, mislim in podobnemu, glavni namen posta pa so duhovna disciplina, spoznavanje smisla življenja in samodisciplina.

"Ramazan je čas, v katerem analiziramo svojo življenjsko pot in preizkušamo svojo odločnost in pripravljenost, da se odrečemo lagodnosti življenja, ter poskušamo dojeti in razumeti ljudi, ki ne uživajo vseh ugodnosti tega sveta. Ramazan je priložnost, da razumemo, kako so dobrine in vse premoženje, ki ga imamo, sredstvo za življenje, in ne cilj, h kateremu moramo stremeti," so zapisali pri slovenski islamski skupnosti.

Ramazan je tudi mesec muslimanske svete knjige Korana, saj se muslimani v tem času intenzivno posvečajo branju in razlagi Božje besede. Ob vsakoletnem ramazanu pa se v Meko, islamsko sveto mesto, zgrne več milijonov vernikov. Številne romarje tam pričakujejo tudi letos.

Letošnji sveti mesec v znamenju arabske pomladi
Ramazan bo letos drugačen zaradi ljudskih vstaj oz. arabske pomladi, ki je zajela številne arabske države od Tunizije pa do Sirije, in v mesec razmisleka in miroljubnih odnosov vnesla nemir. Vse od januarja, ko je ljudska revolucija odnesla tunizijskega predsednika Zineja El Abidina Ben Alija, v arabskih državah vre, trenutno je najhuje v Libiji, kjer se vladne sile Moamerja Gadafija ob bombardiranju Natovih sil bojujejo z uporniki, in v Siriji, kjer skuša režim predsednika Bašarja Al Asada krvavo zatreti vsak upor.

Mesec, kjer se muslimani redno zbirajo v mošejah in okoli njih, pomeni še večjo grožnjo varnosti, saj se oblasti v posameznih državah bojijo, da se bodo skupinske molitve razvile v protivladne proteste, verniki pa se bojijo, da jih bodo vladne sile napadle in skušale tako preprečiti kakršen koli upor.

Ramazan v Sloveniji v pričakovanju versko-kulturnega centra
Slovenska islamska skupnost bo svoje programe v času ramazana izvajala v 19 krajih po Sloveniji, v Ljubljani, Kranju, Kamniku, Škofja Loki, Tržiču, na Jesenicah, v Postojni, Ajdovščini, Novi Gorici, Sežani, Kopru, Izoli, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju in Mariboru. Letos bo ramazan za muslimane v Sloveniji delno namenjen tudi gradnji džamije oziroma Islamskega versko-kulturnega središča v Ljubljani. Konec junija je bil zanj objavljen arhitekturni natečaj, ki se bo končal 3. oktobra.

Začetek ramazana za muslimane