Putin opozarja na škodljivost sankcij za svetovno gospodarstvo. Foto: Reuters
Putin opozarja na škodljivost sankcij za svetovno gospodarstvo. Foto: Reuters
Mistral
Rusija je od Francije naročila dve ladji mistral. Foto: EPA
Proruski uporniki
Rusija zanika, da bi oboroževala upornike na vzhodu Ukrajine. Foto: EPA
Doneck
V Donecku se nadaljujejo spopadi. Foto: Reuters

Ruski predsednik je dejal, da so sankcije proti Rusiji napaka in nezakonite. "So v nasprotju z mednarodnim pravom, saj se sankcije lahko uvedejo samo v okviru Združenih narodov in Varnostnega sveta ZN-a," je povedal Putin in dodal, da so sankcije tudi v nasprotju z načeli Svetovne trgovinske organizacije, ki so jo ZDA pomagale ustanoviti, zdaj pa ta načela kršijo.

"Sankcije nam seveda povzročajo nekaj škode, a so škodljive tudi za njih, ker v bistvu spodkopavajo celoten sistem mednarodnih gospodarskih odnosov," je zatrdil Putin, ki je že prispel v Brisbane v Avstraliji, kjer se udeležuje vrha G20, ki se bo začel v soboto in kjer bo glavni poudarek pogovorov na spodbujanju gospodarske rasti.

Putin je dejal, da na vrhu sankcij ne bo izrecno omenjal, vendar pa bo o njih spregovoril, če ga bodo povprašali o njih. Potrdil je še, da se bo ob robu vrha srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Nemčijo je ob tem opozoril, da gospodarsko sodelovanje z Rusijo ohranja 300.000 delovnih mest, ki bi lahko zaradi evropskih sankcij izginila.

Sankcije proti Rusiji so bile uvedene, potem ko si je Moskva priključila Krimski polotok in zaradi ruskega vmešavanja v konflikt na vzhodu Ukrajine. Britanski premier David Cameron je Rusijo opozoril, da bi jo lahko doletele nove sankcije, če se ne bo zavezala k rešitvi ukrajinske krize. Ravnanje Rusije je označil za nesprejemljivo.

Moskva opozarja Pariz
Potem ko je Francija ustavila dobavo vojaške ladje razreda mistral Rusiji, je Moskva opozorila Pariz na resne finančne posledice, če do konca meseca ne bo dobila ladje. "Pripravljamo se na različne scenarije. Počakali bomo do konca meseca, nato pa bomo vložili resne odškodninske zahteve," je povedal neimenovani visoki ruski vir.

Prvo izmed dveh ladij razreda mistral, ki lahko nosita po 16 helikopterjev in več kot 50 oklepnikov ter 700 mornarjev, naj bi glede na prvotno pogodbo, podpisano leta 2011 in vredno 1,2 milijarde evrov, izročili danes v mestu Saint-Nazaire na zahodu Francije. A zaradi izbruha ukrajinske krize in poslabšanja odnosov Zahoda z Rusijo se je Francija znašla pod pritiski zaveznic, predvsem ZDA, naj ladij Rusiji ne izroči. Pariz je nato septembra ustavil postopek izročitve prve ladje.

Kijev pripravljen na protinapad
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je dejal, da so ukrajinske sile pripravljene na protinapad, če bi premirje propadlo, vendar sam ne vidi razloga za paniko glede razmer na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da je prednostna naloga Ukrajine izgradnja močne vojske, ki bo kos ruski agresiji. Od izbruha spopadov med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki je bilo od aprila na vzhodu Ukrajine ubitih več kot štiri tisoč ljudi. Na začetku septembra so Kijev in uporniki sklenili premirje, a se vseeno pojavljajo nenehne kršitve, v zadnjem času se nasilje samo še stopnjuje.