Med vojno v BiH-u so spopadi med bošnjaškimi in hrvaškimi silami trajali od junija 1992 do februarja 1994. Foto: EPA
Med vojno v BiH-u so spopadi med bošnjaškimi in hrvaškimi silami trajali od junija 1992 do februarja 1994. Foto: EPA

Handanovićeva je na sodišču v Sarajevu pred tednom dni priznala, da je 16. aprila 1993 sodelovala pri zločinih v vasi Trusina na jugu BiH-a, ko je bilo ubitih 18 hrvaških civilistov in štirje vojni ujetniki.

"Rasima Handanović je s preostalimi člani svoje enote sodelovala pri uboju treh civilistov in treh vojakov ... sodišče jo obsoja na pet let in pol zaporne kazni," je dejala sodnica Jasmina Kosović.

Pred tednom dni je Handanovićeva priznala krivdo in se strinjala, da bo v zameno za blažjo kazen pričala proti drugim nekdanjim članom svoje skupine "Zulfikar", ki je bila pod neposrednim nadzorom generalštaba BiH-a, na čelu katerega so bili Bošnjaki.

39-letna Handanovićeva se je po vojni v BiH-u med letoma 1992 in 1995 preselila v ZDA, kjer je leta 2002 dobila ameriško državljanstvo. Washington jo je Sarajevu izročil decembra lani.

Zaradi zločinov v Trusini tudi proti preostalim članom skupine potekajo sodni procesi. Enota Zulfikar je bila ustanovljena za "posebne naloge", njenega poveljnika Zulfikarja Ališpago pa so v BiH-u prijeli februarja lani.