V Sarajevu so pripravljali različne mešanice heroina za različne trge: najboljši heroin je šel v Veliko Britanijo, kjer je dosegel najvišje cene. Foto:
V Sarajevu so pripravljali različne mešanice heroina za različne trge: najboljši heroin je šel v Veliko Britanijo, kjer je dosegel najvišje cene. Foto:
Središče Kelmendijevega narkoimperija naj bi bilo Sarajevo. Foto: EPA

Kelmendi, ki je bil več kot dve leti na ameriškem seznamu ključnih prekupčevalcev z drogami na svetu, se je izrekel za nedolžnega. "Nisem kriv in se ne počutim krivega. Pričakujem, da bo sodišče potrdilo mojo nedolžnost," je dejal prvi dan sojenja. Tožilstvo mu očita, da igra ključno vlogo v kriminalni združbi, ki deluje po vsej regiji, središče njegovega delovanja pa naj bi bilo Sarajevo, poročajo kosovski mediji.

Tožilstvo, ki ga vodi Eulexov posebni tožilec Andrew Hughes, ga obtožuje trgovanja z več sto kilogrami heroina, proizvodnje okoli 150.000 zavojčkov ekstazija in umora bosanskega mamilaškega barona Ramiza Delalića leta 2007. Sojenje poteka ob poostrenih varnostnih ukrepih. "V Sarajevu so pripravljali heroin za različne države: za Veliko Britanijo najčistejši heroin po najvišjih cenah, medtem ko so v Švico dobavljali najbolj mešan heroin," je v otvoritvenem nagovoru navedel tožilec. Ekstazi in heroin so večinoma razvažali po Evropi v lažnih rezervoarjih. Heroin so v Sarajevo dobavljali iz Turčije.

Po tožilčevih besedah naj bi imel Kelmendi za umor Delalića več razlogov: med drugim naj bi Delalić, ki je skušal uvesti lastne tihotapske poti, oblastem izdal več informacij o Kelmendijevih operacijah, zaradi česar ga je dal Kelmendi umoril.

Aretiran lani v Prištini, ki ga noče predati BiH
Kelmendija so maja 2013 na zahtevo bosanskih oblasti aretirali v Prištini, potem ko mu je septembra 2012 v obsežni operaciji policije proti največji združbi organiziranega kriminala v BiH, med katero so se policisti uspeli infiltrirati v združbo, uspelo zbežati. Bosanske oblasti so proti njemu vložile obtožnico, v kateri ga obtožujejo prodaje in razpečevanja mamil v Južno Ameriko, Turčijo, Srbijo, na Hrvaško in Zahodno Evropo, vendar pa državi nimata sporazuma o medsebojnem izročanju pripornikov.