Požigalca je opazil pilot gasilskega letala. Foto: EPA
Požigalca je opazil pilot gasilskega letala. Foto: EPA
Gasilci so se spopadali z več 10 požari. Foto: EPA

Hrvaški gasilski poveljniki so v zadnjem času večkrat zahtevali ostre denarne kazni za tiste, ki jim bodo dokazali, da so povzročili požare. Gasilci namreč trdijo, da so za večino požarov odgovorni ljudje - zaradi nepazljivega ravnanja z ognjem ali zaradi namernega podtikanja požarov.

Zadrski gasilci so sicer morali v nedeljo gasiti 13 požarov. Požar je izbruhnil tudi pri jezu Peruća na reki Cetini, kamor so že poslali tri gasilska letala. Trava in nizko rastlinje so se vneli tudi v občini Ervenik-Mokro Polje pri Kninu. Gasilci poskušajo pogasiti tudi požar, ki je izbruhnil v nedeljo na območju Bilic pri Šibeniku.

Ponoči so pred požarom med drugim reševali stanovanjske objekte, saj so se ognjeni zublji približali mestni soseski Šubićevac. Na območju Šibenika je bilo sicer v nedeljo 11 požarov.
Po suši in požarih - neurje
Hrvaška se letos sooča z rekordnim številom požarov, zato so bili gasilci v hrvaški Istri zelo zadovoljni z nedeljskim dežjem. Ta jim je pomagal pogasiti požare, čeprav so hkrati strele povzročile nekaj manjših požarov na odprtem.
Z dežjem pa je prišlo tudi neurje, ki je največ škode povzročilo v Umagu, Novigradu in Bujah, kjer je veter rušil drevesa, prometne znake in stojnice.

Poleg dežja, zaradi katerega je voda zalila ulice v mestih, je območje zajela tudi toča v velikosti orehov. Zaradi neurja so iz morja rešili več turistov, med drugimi 11-letnega slovenskega deskarja pri Medulinu.
O gmotni škodi zaradi neurja poročajo s Paga in iz Zadra, kjer so veliki morski valovi poškodovali eno izmed osrednjih zadrskih turističnih znamenitosti - morske orgle. Nekaj časa ni bilo elektrike, nekatere ulice in lokali v Zadru pa so bili pod vodo. V marinah in pristaniščih je nevihta potopila nekaj čolnov.