Protestniki so sporočali, da so sporazumi Hrvaške z Vatikanom neustavni in škodljivi za hrvaške državljane in državljanke. Foto: Reuters
Protestniki so sporočali, da so sporazumi Hrvaške z Vatikanom neustavni in škodljivi za hrvaške državljane in državljanke. Foto: Reuters

Protestniki, ki se jih je na Strossmayerjevem trgu po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina zbralo okoli 400, so opozorili, da so sporazumi z Vatikanom neustavni, saj ustava določa, da je Hrvaška sekularna država.

Gibanjem, ki so se zbrala na protestu, je skupen boj proti, kot pravijo, privilegijem Katoliške cerkve. Politiki in Cerkev sprejemajo odločitve daleč od javnosti in v nasprotju z interesi javnosti, opozarjajo.

Sporazumi z Vatikanom so za državo po mnenju protestnikov škodljivi in predragi, saj da letno terjajo več kot milijardo kun (130 milijonov evrov). Prepričani so, da ti sporazumi omogočajo "neenakost pred zakonom", ker duhovništvu omogočajo privilegiran položaj pred hrvaškimi sodišči in v javnih ustanovah.

Proti "netransparentnemu financiranju"
Protestniki so še poudarili, da je Hrvaška sekularna država, v kateri imajo vsi državljani enake pravice in obveznosti, verske institucije pa bi morale spoštovati zakone. "Ne želimo nadaljevanja netransparentnega financiranja cerkvenih institucij s sredstvi iz državnega proračuna in denarjem vseh državljanov," so vzklikali protestniki, ki so poudarjali, da je vprašanje verskega prepričanja stvar vsakega posameznika.