Nasiri opozarja, da se le malo Zahodnjakov zaveda, da grožnja Al Kaide ni omejena zgolj na širjenje v posameznih državah, temveč da gre za globalno sveto vojno. Foto: Reuters
Nasiri opozarja, da se le malo Zahodnjakov zaveda, da grožnja Al Kaide ni omejena zgolj na širjenje v posameznih državah, temveč da gre za globalno sveto vojno. Foto: Reuters

Moški, ki se zaradi skrbi za življenje predstavlja pod psevdonimom Omar Nasiri, je izdal knjigo, ki govori o tem, kako se je kot plačanec francoske, britanske in nemške obveščevalne službe infiltriral v Al Kaido v Afganistanu, nato pa postal njen goreč član.

Kot takšnega ga je Al Kaida poslala v Evropo, kjer je od zahodnih obveščevalcev, ne da bi ti posumili in tako morda odkrili zaroto, izsilil celo plačilo za visokega člana Al Kaide, ki je bil nato glavni člen v zaroti 11. septembra. Po napadih je Nasiri zapustil Al Kaido.

Nasiri sicer piše, da je bil rojen v Maroku, in čeprav je o njegovih osebnih podatkih znanega zelo malo, ga obveščevalni analitiki zaradi njegovih informacij o Al Kaidi, terorizmu in Iraku jemljejo resno. Nasirijevo pričanje deluje zelo verodostojno, je priznal tudi nekdanji visoki član Cie Michael Scheuer, zadolžen za odkrivanje teroristov v Afganistanu.

"Prelisičili smo izpraševalce"
Med drugim Nasiri piše, kako je Al Kaida načrtno zvabila ZDA, da so napadle Irak, s tem pa se je sveta vojna razširila na ves svet, piše CNN. Vsi pripadniki Al Kaide smo bili izurjeni, da v primeru ujetništva izpraševalcem "priznamo", da ima Sadam Husein jedrsko orožje in da se ga bo na ta način polastila tudi Al Kaida, zatrjuje spreobrnjeni terorist.

To je izpraševalcem zagotovo govoril tudi Ibn Šejk Al Libi, poveljnik kampa, v katerem so se urili teroristi, ki je padel v ameriške roke, še pravi Nasiri.