Trollhättan je šokiran, zaradi morilskega pohoda v šoli pa žaluje celotna Švedska. Foto: Reuters
Trollhättan je šokiran, zaradi morilskega pohoda v šoli pa žaluje celotna Švedska. Foto: Reuters

Policija to sklepa na podlagi stvari, ki so jih našli na njegovem domu, pa tudi po vedenju in izbiri žrtev. Oblečen v črna oblačila in zamaskiran z masko iz filma Vojna zvezd ter s čelado, ki je spominjala na nemške iz druge svetovne vojne, je žrtve izbiral na podlagi njihovega etničnega rodu, je za švedsko televizijo SVT povedal predstavnik policije Niklas Hallgren.

Poveličeval nacizem in nasprotoval priseljevanju
Švedski mediji so razkrili identiteto napadalca, ki ga je policija ustavila s streli, zaradi česar je pozneje umrl v bolnišnici. Morilcu je bilo ime Anton Lundin Pettersson in je bil domačin iz Trollhättana, nasprotoval je islamu in priseljevanju.

"Bil je samotar. Igral je videoigrice in živel v svojem svetu," je povedal njegov nekdanji sošolec za švedski tabloid Expressen. Drugi mediji so poročali, da je na YouTubu objavljal material, v katerem je poveličeval Hitlerja in nacistično Nemčijo.

Učitelj pomočnik skušal ustaviti napadalca
Zamaskirani napadalec je v četrtek z mečem prišel v šolo. Nekateri učenci so mislili, da gre za potegavščino zaradi bližajoče se noči čarovnic. Pettersson je nato izbral priseljence in jih napadel s samurajskim mečem.

Tako je ubil 17-letnega učenca Ahmeda Hassana, ki se je na Švedsko preselil pred tremi leti iz Somalije. Druga smrtna žrtev je bil 20-letni učitelj pomočnik arabskega rodu Lavin Eskandar, ki je skušal zaščititi učence pred morilcem. Tudi preostala dva ranjena učenca sta priseljenca iz tujine.

Prvi morilski pohod na šolah po 54 letih
Trollhättan je industrijsko mesto z okoli 50.000 prebivalci. Tako kot v mnoga švedska mesta se tja priseljuje vse več migrantov. Po podatkih statističnega urada se je lani v mesto priselilo 3.046 tujcev, vendar pa mesto ni med tistimi, od koder bi poročali o pogostem nasilju ali zločinih proti tujcem.

Tovrstni napadi so na Švedskem izjemno redki. Zadnji sega v leto 1961, ko je bil v streljanju na srednji šoli v kraju Kungälv en dijak ubit, šest pa ranjenih. Leta 2004 so medtem preprečili strelski napad na šolo v Malmöju.