Po novem bodo dva otroka lahko imeli tudi tisti starši, ki so sami edinci. Foto: EPA
Po novem bodo dva otroka lahko imeli tudi tisti starši, ki so sami edinci. Foto: EPA
Džang Jimou
Džang Jimou je režiral tudi odprtje in zaključno slovesnost olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu. Foto: Reuters

Džang je prejel pismo urada za načrtovanje družine iz mesta Vuši na vzhodu Kitajske, v katerem oblasti zahtevajo plačilo kazni, ker ima "dva otroka nad kvoto".

Priznani režiser je sicer decembra v odprtem pismu sam priznal, da ima "preveč otrok". Z ženo, diplomantko igralske akademije Čen Ting, ima namreč dva sina in hčer.

"Napako obžalujem"
"Kot režiser sem se moral zelo potruditi in posneti veliko dobrih filmov, da so se me ljudje zapomnili. A to, da imam preveč otrok, je uničilo vse moje filmsko delo. Iskreno se opravičujem vsem. To je bila moja napaka, za katero ne morem kriviti nikogar drugega. Veliko sem se naučil iz te lekcije, zato bom vestno sodeloval v vseh preiskavah urada za načrtovanje družine," je zapisal. Oblasti so sicer višino kazni izračunale na podlagi skupnih prihodkov zakoncev, dober milijon pa morata nakazati v roku enega meseca.

62-letni Džang je med drugim režiral mednarodne uspešnice Heroj, Hiša letečih bodal in Prekletstvo zlate rože.

Stroga politika
Kitajska je politiko enega otroka uvedla konec 70. let, da bi zajezila svojo ogromno populacijo - večina mestnih parov ima tako lahko največ enega otroka, večina parov s podeželja pa dva, če je prvi otrok deklica.

Politiko enega otroka je Peking sicer nedavno nekoliko zrahljal, tako da bo po novem dovoljeval drugega otroka tudi tistim parom, v katerem je eden izmed staršev edinec. Do zdaj so dva otroka v mestu lahko imeli le pari, v katerem sta bila oba edinca.