Endemična korupcija, organiziran kriminal in še vedno trajajoče etnične napetosti odbijajo tuje vlagatelje v Kosovo. Foto: EPA
Endemična korupcija, organiziran kriminal in še vedno trajajoče etnične napetosti odbijajo tuje vlagatelje v Kosovo. Foto: EPA

Prištinski časopis Zeri poroča, da je tožilec Mustafi od posameznikov, ki jih je preiskoval njegov oddelek, zahteval visoke vsote denarja v zameno za opustitev obtožb.

Kosovska policija je sporočila, da so poleg Mustafija aretirali še dva človeka. Dvojica naj bi po navodilih Mustafija obiskovala osumljene korupcije in od njih prejemala podkupnine, da bi opustili obtožbe.

Trojica osumljencev je domnevno izsilila visoke vsote denarja od osumljenih korupcije. "Protikorupcijski vodja je v zaporu," je zapisal časopis Zeri.

"To je udarec za tožilski sistem na Kosovu," je dejal državni tožilec Ismet Kabashi in pozval vse, ki imajo kakršne koli podatke o tem primeru, da pomagajo in jih zaupajo oblastem.

Po poročanju časopisa Koha Ditore se je Mustafi ukvarjal z najhujšimi primeri korupcije, pri čemer je večina storilcev v teh primerih ubežala kazni ali pa je bila obsojena na pogojno kazen.

Največji primer, s katerim se je ukvarjal Mustafi, se je vrtel okoli nekdanjega guvernerja kosovske centralne banke Hashima Rexhepija, ki ga je sodišče na koncu zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo obtožb. Neki poslovnež je povedal, da je Mustafija podkupil z več deset tisoč evri in se tako izognil preiskavi.

Preiskavo o Mustafiju vodijo predstavniki misije Evropske unije na Kosovu (Eulex), ki lahko posredujejo, če menijo, da določen primer ni primeren za lokalno sodstvo.

Oddelek, ki ga je vodil Mustafi, je leta 2010 ustanovil kosovski premier Hashim Thaci in je namenjen boju proti endemični korupciji, ki vlada v najmlajši evropski državi.