Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Aretirali so 60 ljudi. Foto: EPA
Policija je proti protestnikom uporabila solzivec. Aretirali so 60 ljudi. Foto: EPA

Konzorcij Calik Holding in Limak je kupil stoodstotni delež v KEDS-u in se zavezal, da bo v prihodnjih 15 letih v kosovsko družbo vložil 300 milijonov evrov.

Družba z elektriko oskrbuje 400.000 prebivalcev in je operater celotnega elektroomrežja na Kosovu, ki se spopada z velikimi finančnimi izgubami zaradi let zanemarjanja, kraje in pomanjkljivih bilanc.

Novi lastniki bodo zadolženi, da izterjajo dolgove KEDS-a, ki so se nabrali v zadnjih 13 letih in zdaj znašajo že gromozanskih 400 milijonov evrov. Od vsakega poplačanega računa si bo lahko konzorcij nakazal 20 odstotkov.

A na slovesnosti ob podpisu pogodbe ni šlo vse po načrtih, saj je izbruhnil spopad med policisti in protestniki, ki nasprotujejo prodaji družbe. Protestniki so se zbrali na poziv opozicijske kosovske stranke Samoopredelitev, ki se ne strinja z odprodajo državnega premoženja.

"Naše premoženje odhaja in vse, kar nam bo ostalo, je liberalizacija vizumskega režima v Evropski uniji in s tem možnost zapustiti državo, saj se ta ladja potaplja," je dejal vodja Samoopredelitve Albin Kurti.