V pretežno rimokatoliškem Čilu je javnost glede splava razdeljena. Na sliki nasprotniki splava. Foto: Reuters
V pretežno rimokatoliškem Čilu je javnost glede splava razdeljena. Na sliki nasprotniki splava. Foto: Reuters

Po enem izmed predlaganih zakonov bi bil splav dovoljen, če bi najmanj dva zdravnika potrdila, da je potreben zaradi življenjskih tveganj matere ali pa zaradi drugih zdravstvenih vzrokov, kakršen je, denimo, zarodek z malo možnostmi za preživetje. Zakon je bil zavrnjen z 18 glasovi proti 15-im.

Še eden izmed ukrepov, zavrnjenih v sredo, bi omogočal splav v primeru posilstva.

Čile je dopuščal splave zaradi zdravstvenih razlogov do leta 1973, ko je vojaška diktatura pod vodstvom generala Augusta Pinocheta ukrep odpravila.
Vlada ostro proti splavu
Zdajšnja vlada konservativnega predsednika Sebastiana Pinere je nasprotovala vsakršnemu razrahljanju prepovedi. "Senat je glasoval v korist življenju, v prid nerojenemu otroku, kar je politika, ki jo vlada zagovarja," je sporočil predsednikov predstavnik Cristian Larroulet.

Senatorka iz vrst socialistov Isabel Allende, ki je spremembe podpirala, pa meni, da gre za vprašanje ženskih pravic in da se mora te pravice spoštovati.

Glede na senatno zavrnitev bodo morali zakonodajalci zdaj počakati leto dni, preden bodo predlagali kakršen koli novi zakon o splavu.