Dreamliner naj bi bil velik korak naprej v proizvodnji letal, a črno piko na projekt mečejo previsoki stroški izdelave in več let zamud. Foto: EPA
Dreamliner naj bi bil velik korak naprej v proizvodnji letal, a črno piko na projekt mečejo previsoki stroški izdelave in več let zamud. Foto: EPA

Ameriška uprava za letalstvo (FAA) je polete z boeing 787 dreamlinerjem za nedoločen čas ustavila v sredo, potem ko je moralo zaradi napake na akumulatorju na Japonskem zasilno pristati letalo japonske družbe All Nippon Airways (ANA). Kot razlog za svojo odločitev je FAA izpostavil nevarnost požara na akumulatorju dreamlinerja, ob tem pa je napovedal tudi preiskavo o zadnjih incidentih in preiskavo zasnove in izdelave letala, saj dvomijo o uporabi najnovejših tehnologij.

Polete z dreamlinerji sta zaradi že omenjene napake takoj prekinili japonski letalski družbi ANA in Japan Airlines, odločitvam ameriške uprave za letalstvo, ki je ustavila polete ameriške družbe United Airlines, pa so sledile še oblasti v Indiji in Čilu. Polete z omenjenimi letali so ustavili tudi na Poljskem, ki je edina evropska država, ki ima v svoji floti boeingovo letalo. Na tleh bo tako ostalo 50 dreamlinerjev, ki jih uporabljajo letalske družbe po vsem svetu.

Tokratni incident na letalu japonske letalske družbe pa je le zadnji v vrsti incidentov, ki so prizemljili nekaj dreamlinerjev. Na enem od letal družbe JAL je prišlo do manjšega požara, na drugem pa do iztekanja goriva. Poročali so tudi o razpoki na oknu pilotske kabine.

Boeing: Letala so popolnoma varna
Iz Boeinga, pri katerem so že prodali 850 letal dreamliner, letalskim družbam pa so jih dostavili 50, so sporočili, da obžalujejo zadnje dogodke v povezavi z njihovim letalom, ob tem pa so obljubili, da bodo naredili vse potrebno za rešitev težav. Še enkrat so poudarili, da so prepričani o varnosti letala, ki stane 207 milijonov dolarjev, in da za tem trdno stojijo. Kdaj bodo letala znova poletela, pa za zdaj še ni jasno.

Zaradi prizemljitve dreamlinerjev se letalske družbe zdaj spopadajo s težavami pri sestavljanju urnikov poletov, saj se trudijo, da bi ukrepi prizadeli čim manj ljudi. Japonska letalska družba Japan Airlines je sporočila, da bodo morali odpovedati tri polete, kar bo prizadelo najmanj 500 potnikov, družba Air India pa je sporočila, da za zdaj niso odpovedali še nobenega poleta.