"Smo v varni v naših šolah?" je napis na transparentu dečka, ki obiskuje sporno osnovno šolo. Foto: EPA

Ravnatelj šole John Deasy je starše otrok, ki obiskujejo osnovno šolo v Miramontu, obvestil, da bodo zamenjali vse zaposlene na šoli, od varnostnikov do učiteljev. Za tak ukrep so se na šoli odločili, ker ne želijo več 'novih presenečenj'.

Prejšnji teden so na namreč aretirali dva učitelja, ki sta nadlegovala učence. Preiskava zoper Marka Berndta (61), ki je nadlegoval 23 učencev, se je začela oktobra 2010. Delavec v fotografskem studiu je med razvijanjem fotografij videl, da so na njej zvezani otroci, stari tudi sedem, osem let. Nekateri so imeli v ustih žlico, na kateri je bila semenska tekočina.

Primer drugega učitelja Martina Springerja po besedah ravnatelja ni povezan z Berndtom. Springerja so aretirali zaradi spolnega nadlegovanja dveh mladostnic v šolski učilnici.

Starši so šokirani
Ko se bodo mladostniki vrnili za šolske klopi, jih bodo učili povsem novi učitelji, ki so jih že ustrezno preverili. Prav tako pa bodo imeli v vsaki učilnici šolskega psihologa ali socialnega delavca, ki bo na voljo tako učencem kot učiteljem, če bi med njimi prišlo do nesporazuma.

Do odločitve ravnatelja je prišlo po tem, ko so imeli na šoli sestanek s starši. Šolska avla se je tako hitro napolnila z jeznimi in zaskrbljenimi starši, da jih je okoli 200 ostalo pred vrati. "Ne razumem, kako se lahko kaj takšnega zgodi. Naša življenja so se popolnoma spremenila. Uničeni smo," je dejala mama dveh zlorabljenih otrok.

Na osnovni šoli že poteka kriminalistična preiskava, kjer bodo izprašali vse zaposlene na šoli, tudi vse dijake, šola pa bo dva dni zaprta.