Tadiću so s smrtjo grozili že pred srbskimi volitvami maja letos. Foto: EPA
Tadiću so s smrtjo grozili že pred srbskimi volitvami maja letos. Foto: EPA
Boris Tadić
Tadić se na najnovejše grožnje še ni odzval. Foto: EPA

Časopis v današnji izdaji piše, da naj bi "neznani srbski domoljubi" obiskali več lastnikov trgovin in poslovnežev srbskega rodu na Dunaju in od njih zahtevali donacije za financiranje atentata na srbskega predsednika.

"Prišli so k meni v trgovino in se predstavili kot Srbi," je dejal neimenovani lastnik ene izmed trgovin na Dunaju. Poudaril je, da je omenjene ljudi videl prvič in da niso zahtevali določenega denarnega zneska, ampak so dejali le, da naj vsak prispeva, "kolikor pač lahko".

Razočarani zaradi aretacije Karadžića?
Mnogi na Dunaju živeči Srbi naj bi se zaradi nedavne aretacije nekdanjega vodje Republike srbske Radovana Karadžića počutili izigrane in razočarane. Kot je za Gazeto pojasnila ena izmed Srbkinj, živečih na Dunaju, je položaj precej resen. Dejala je, da nacionalisti v njeni trgovini pogosto prepevajo četniške pesmi in razkazujejo srbske simbole. Po njenih navedbah je med njenimi strankami tudi veliko Hrvatov in Muslimanov, zato ne gre izključevati niti sporov.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik avstrijskega notranjega ministra Alexander Marakovits, so na podlagi tovrstnih poročil že sprožili preiskavo. "Hitro smo preverili informacije, in lahko vas pomirim, da ni nič resnega," je Marakovits povedal o preiskavi.

Tadić že vajen groženj
Medtem se v Tadićevem kabinetu na pisanje srbskega časnika še niso odzvali. Tudi srbski časnik svojih navedb ni podprl z izjavami morebitnih drugih sogovornikov.

Tadić je grožnjo z umorom z Dunaja sicer prejel že pred dvema tednoma. Neznani pošiljatelj je grožnjo v ročno napisanem pismu po pošti poslal pisarni časnika srbsko govoreče diaspore Vesti na Dunaju. Pošiljatelj se je v pismu podpisal kot "pošteni Srb". Gazeta ob tem piše, da naj bi za grožnjami stali "elementi srbskega nacionalističnega izseljenskega okolja".

K. S.