Volivci so vse bolj naklonjeni istospolnim. Foto: EPA
Volivci so vse bolj naklonjeni istospolnim. Foto: EPA

V ZDA so ob predsedniških volitvah referendume izvedli v 38 zveznih državah, volivci pa so odločali o 176 referendumskih vprašanjih.

V državah, kjer so volivci glasovali za priložnostno osebno rabo marihuane, jo bodo lahko kupili vsi, ki bodo starejši od 21 let. Prodajali jo bodo v trgovinah, ki bodo morale imeti državno dovoljenje. Največja količina enkratnega nakupa bo 28 gramov.

Pričakujejo, da bosta Kolorado in Washington prek davka na prodajo zbrala več milijonov dolarjev. Prav tako bodo v teh državah imeli standardne krvne teste, s katerimi bodo lahko preverjali vožnjo pod vplivom mamil. Še naprej bo prepovedana raba marihuane v javnosti, bo pa posameznik lahko doma imel do šest sadik marihuane.

V Oregonu, sosednji državi Kolorada, priložnostne osebne rabe marihuane volivci na referendumu niso potrdili. V Massachusettsu pa so volivci na referendumu podprli rabo marihuane v zdravstvene namene.

Še Arkansas?
Skupno je raba marihuane v zdravstvene namene dovoljena v 17 ameriških zveznih državah. Prav tako so o rabi marihuane v zdravstvene namene odločali v Arkansasu. Če jo bodo izglasovali, bo Arkansas postal prva država z juga, kjer bo dovoljena marihuana v zdravstvene namene.

Različne teme
V Mainu pa je borcem za pravice istospolnih parov prvič uspelo, da so letos poleti zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma, v torek pa je ta zvezna država postala prva, kjer so na referendumu volivci podprli istospolne poroke. V zveznih državah Maryland in Washington so istospolne poroke podprli poslanci, ustrezna zakona pa sta v začetku leta podpisala guvernerja.

V Kaliforniji so imeli v torek referendum o odpravi smrtne kazni in povišanju davkov, s pomočjo katerega naj bi rešili kronične proračunske težave omenjene zvezne države, vendar izidi še niso znani. V Minnesoti so odločali o tem, ali se bo država pridružila 30 drugim, ki imajo v svoji zakonodaji zapisano prepoved istospolnih porok.