Rokavice so snete. Foto: Reuters
Rokavice so snete. Foto: Reuters
Barack Obama se je v četrtek v Beli hiši srečal z Berniejem Sandersom. Foto: Reuters
Senatorka Elizabeth Warren (levo), ki velja, podobno kot Sanders, za zelo liberalno, je Trumpa obtožila, da ima tanko kožo, da je rasist in nasilnež, glasen prevarant, ki služi samo lastnim interesom. Pri tem si je privoščila tudi republikanske politike in trdila, da so si ga sami ustvarili. Foto: AP
"Z njo sem," je Obama tudi uradno podprl predsedniško kandidaturo svoje nekdanje tekmice Hillary Clinton. Foto: Reuters
Ena spornejših točk iz življenjepisa Hillary Clinton je tista iz leta 1975, ko je kot novopečena pravnica branila posiljevalca, ki je posilil 12-letno deklico. Clintonova (takrat še Hillary Rhodam) sprva primera ni želela prevzeti, a ko ga je, se je vsekakor potrudila, da je svoji stranki zagotovila oprostitev. Tudi tako, da je žrtev prikazala kot manipulatorko, lažnivko in koketo. Foto: Reuters
Donald Trump je na spopad s Hillary Clinton pripravljen, trdi. Foto: AP

"Obama je pravkar podprl pokvarjeno Hillary. Želi si še štiri leta Obame - ampak noben drug si jih ne!" je zapisal Trump na Twitterju kmalu po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama uradno podprl Clintonovo. Ni trajalo dolgo, da mu je odgovorila. "Izbriši svoj račun," je bila kratka in jedrnata 68-letna škorpijonka.

Trump ji ni ostal dolžan: "Kako dolgo je trajalo, da ste se ti in tvoje 823-člansko osebje tega domislili - in kje je tvojih 33.000 e-pisem, ki si jih izbrisala?" Republikanski predsedniški kandidat je s tem seveda namignil na Hillaryjin škandal s službeno elektronsko pošto, ki jo je pošiljala prek zasebnega strežnika, zaradi česar se je znašla v preiskavi.

Če včerajšnji tviti med kandidatoma kaj povedo, je to predvsem, da nas čaka še pet mesecev zelo umazane kampanje - verjetno najbolj umazane v novejši volilni zgodovini. Če se je Trumpova kandidatura zdela sprva številnim demokratom (pa tudi republikancem) zabavna, so ti časi minili. Glede na to, da ankete kažejo na presenetljivo tesen rezultat, so demokrati zdaj vse sile uprli v boj proti Trumpu.

Po porazu upornega vermontskega senatorja Bernieja Sandersa v Kaliforniji je tudi najprogresivnejša struja demokratov stopila na stran Clintonove in v zadnjih 24 urah se vrstijo izreki podpore nekdanji prvi dami.

Podpredsednica Elizabeth Warren?
"Pripravljena sem vskočiti v ta boj in zagotoviti, da Hillary Clinton postane naslednja predsednica ZDA, Donald Trump pa da ne pride niti blizu Bele hiše. Trump je popolna sramota zase in za celotno državo," je svojo podporo Clintonovi v Boston Globu najavila Elizabeth Warren, liberalna in bojevita senatorka iz Massachusettsa, ki bi si jo številni precej bolj želeli videti v Ovalni pisarni kot vsesplošno nepriljubljeno Clintonovo. Warrenova, ki jo omenjajo kot potencialno podpredsedniško kandidatko, je nato na vprašanje, ali se sama vidi na mestu vrhovne poveljnice, odgovorila z odločnim "da".

Clintonovo je po srečanju s Sandersom podprl tudi aktualni podpredsednik Joe Biden, ki je lani dolgo razmišljal, ali bi se v boj za predsedniško nominacijo podal tudi sam. Biden sicer simpatij do socialističnega senatorja, ki je v ZDA sprožil pravo politično revolucijo, ne skriva in je dejal, da ima Sanders vso pravico v kampanji vztrajati, dokler se to njemu zdi primerno.

Sanders sicer tudi po četrtkovem srečanju z Obamo v Beli hiši ne izstopa iz tekme, a je bilo iz njegovih besed razbrati, da vztraja zgolj in samo še zaradi svojih podpornikov, ki jim dolguje boj do konca in dostojanstven zaključek kampanje.

Taktično vztrajanje za pomik v levo?
Nekateri komentatorji, kot je Bill Schneider, nekdanji CNN-ov komentator, danes pa profesor na kalifornijski univerzi, si Sandersovo vztrajanje razlagajo tudi kot bolj daljnosežno. "Kar počne Sanders, je morda tudi zelo prebrisana poteza. Stavi namreč, da bo Clintonova premagala Trumpa. In dlje ko vztraja, bolj se bo morala Hillary pomakniti v levo, da bi si pridobila na svojo stran njegove privržence in povzela njegova stališča," meni Schneider v svojem komentarju za Reuters.

Sanders je imel sicer v četrtek še zborovanje v Washingtonu, kjer pa Clintonove ni več omenjal. Kampanjo naj bi vodil do torka, ko bodo potekale zadnje demokratske preliminarne volitve. Po srečanju z Obamo je obljubil, da bo naredil vse, kar more, da Trump ne bo postal predsednik.

Rasistične opazke do sodnika zmotile tudi republikance
Biden je medtem povedal, da Trump ne sme postati predsednik, ker da ne spoštuje neodvisnosti sodstva, in se lahko zgodi, da kot predsednik ne bo upošteval odločitev sodišč, kar je zelo nevarno. "Ali ne razume ali pa mu ni mar za nevarnost, ki jo povzroča s svojimi izjavami. Te nakazujejo avtoritarnost in tiranijo," je dejal Biden, ki ga sam rasizem v Trumpovih izjavah ne skrbi toliko kot njihov učinek na sodstvo.

Trump je namreč večkrat kritiziral sodnika v Indiani Gonzala Curiela, ki odloča o tožbi nekdanjih udeležencev nepremičninskega tečaja pod imenom Trumpova univerza. Tožniki zahtevajo vračilo šolnine, ker jih niso ničesar naučili, Trump pa je o sodniku dejal, da ga sovraži in da ne bo pošteno sodil, ker je Mehičan. "Pisci ustave si niso predstavljali predsedniškega kandidata, ki bo sodnika obtožil krivičnosti zaradi njegovega etničnega izvora," je dejal Biden, s katerim se v tem primeru strinjajo tudi številni republikanci, za katere so etnični napadi na sodnika kaplja čez rob.

Priprave na pogrom
64-letni newyorški milijarder se sicer pospešeno pripravlja na ponedeljek, ko naj bi imel govor o Clintonovi in njenem možu, nekdanjem predsedniku ZDA Billu Clintonu. Republikanci si želijo, da bi se omejil na kritike njenega ravnanja z elektronsko pošto in odgovora na teroristični napad v Bengaziju leta 2012, ne želijo pa si osebnih napadov, še posebej ne na osnovi spola. A kaj bo Trump v resnici izjavil, ne ve nihče, niti ga ne more nihče zares omejiti pri njegovih izjavah.

Do zdaj je že obudil vse od Clintonovega spolnega škandala do 40 let starega primera posilstva, pri katerem je delala Hillary Clinton kot novopečena pravnica, ki je vehementno branila posiljevalca 12-letnega dekleta. Trump je že nakazal tudi, da namerava poleg sporne elektronske pošte pod drobnogled vzeti tudi dobrodelni sklad Clintonovih, Clinton Foundation, v katerega prispevajo zajetne denarce vsi od Savdijcev in Katarcev do Kitajcev in Rusov v zameno za povračilne usluge.

Rokavice so snete. Velja pa ob vsem tem vseeno spomniti na novico Washington Posta iz lanskega avgusta - da je imel Bill Clinton maja, tik pred Trumpovo napovedjo kandidature, daljši telefonski govor z nepremičninskim magnatom. Kot so za časopis takrat potrdili tako Clintonovi kot Trumpovi sodelavci, naj bi Clinton Trumpa spodbujal, naj igra večjo vlogo v republikanski stranki in kandidira za predsednika. Nezanemarljiv podatek je tudi, da so številni republikanski veljaki do Trumpa oprezni prav zaradi njegovih preteklih povezav z demokrati in ker je v preteklosti tudi sam prispeval v zloglasni Clintonov sklad. Zakonca Clinton pa sta bila tudi gosta na Trumpovi poroki z Melanijo leta 2005.