Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 51 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
Trump, ki bo položaj predsednika ZDA zasedel 20. januarja, je nepotrjena poročanja medijev o občutljivih informacijah, ki naj bi jih Rusi imeli o njem, že odločno zavrnil. Foto: EPA
Kot ugotavlja zadnja anketa univerze Quinnipiac, le 37 odstotkov Američanov podpira dejanja Donalda Trumpa po izvolitvi in pred prevzemom položaja, 51 odstotkov pa tega, kar dela, ne odobrava. V isti anketi delo predsednika Baracka Obame odobrava oziroma podpira 55 odstotkov Američanov, kar je njegov najboljši rezultat v anketi Quinnipiac v zadnjih sedmih letih. 39 odstotkov Američanov Obami nasprotuje.
Moskva
Uradna Moskva vztrajno zanika, da se je vpletala v potek ameriških predsedniških volitev. Foto: EPA

Dodaj v

Trump navedbe o občutljivih ruskih podatkih označil za lov na čarovnice

Afera o ruskem domnevnem vmešavanju se zapleta
11. januar 2017 ob 10:32,
zadnji poseg: 11. januar 2017 ob 13:45
Washington - MMC RTV SLO, STA

Ameriški mediji poročajo, da so ruske obveščevalne agencije pridobile občutljivo gradivo o novoizvoljenem predsedniku Donaldu Trumpu, kar je ta označil kot "politični lov na čarovnice".

Gre za poročila o nepotrjenih obveščevalnih informacijah. Portal Buzzfeed je tako poročal, da naj bi Rusija Trumpa v šahu držala z zelo kočljivimi informacijami, ki pravijo, da so Rusi Trumpa med obiskom Moskve posneli v hotelski sobi s prostitutkami, ki jim je naročil, naj urinirajo na posteljo, ker sta prej v njej med obiskom Moskve spala predsednik ZDA Barack Obama in prva dama Michelle. Buzzfeed je sicer objavil pripis, da informacije ni mogoče preveriti.

"Lažne novice – popoln politični lov na čarovnice," se je na družbenem omrežju odzval Trump. Njegov odvetnik Michael Cohen je zagotovil, da gre za popolne neumnosti, butaste lažne novice, s čimer bi bilo treba prenehati, ker gre za norčevanje iz javnosti. "Jasno je, da gre za domišljijo nekoga v upanju, da jo bodo liberalni mediji pograbili in objavili," je dejal Cohen.

Trump obveščen o informacijah
Ameriška televizija CNN je v torek poročala, da so vodje obveščevalnih agencij Trumpu v petek izročili osebne in finančne informacije, ki so jih Rusi zbrali o njem, vendar jih niso objavili. Isto poročilo so dobili tudi Obama in kongresni voditelji.

Obveščevalci naj bi Trumpu dali jasno vedeti, da imajo Rusi kočljive informacije tako o njem kot o nekdanji demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, objavljali pa da so le tisto, kar je škodovalo njej. Poleg tega naj bi odkrili tudi, da so Trumpovi podporniki ali sodelavci prek posrednikov izmenjevali informacije z Rusi med kampanjo.

Podatki o občutljivih ruskih informacijah naj bi bili tako del zaupnega poročila o domnevnem vmešavanju Rusije v ameriške predsedniške volitve, poroča BBC. Ameriške obveščevalne službe sicer niso javno sporočile ali objavile ničesar, kar bi potrdilo navedbe o občutljivem materialu, ki naj bi ga Rusi imeli glede Trumpa.

Obtožbe in zanikanja
Vrstijo se obtožbe in zanikanja in trenutno ni jasno, ali gre res za rusko početje, za maščevanje ameriških obveščevalnih agencij Trumpu, za delo demokratskih operativcev ali za kaj drugega.

Ameriški obveščevalci naj bi informacije dobili od nekdanjega britanskega agenta tajne službe MI-6, ki so ga najeli tako republikanci kot demokrati, da opravi preiskavo Trumpa. Ta neimenovani Britanec, ki mu ameriški obveščevalci zaupajo, je po besedah legendarnega raziskovalnega novinarja Carla Bernsteina, ki je razkrival afero Watergate, nekako prišel do tega, kar naj bi imeli Rusi.

Kremelj: Rusija nima kompromitirajočih informacij
Kremelj je medtem že zanikal trditve, po katerih naj bi Rusija zbirala kočljive informacije o Trumpu. "Kremelj nima kompromitirajočih informacij o Trumpu," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Moskvi pravijo, da gre za trditve, katerih cilj je škoditi njenim odnosom z Washingtonom. Peskov je zanikal tudi trditve, da je Kremelj škodljive informacije zbral o Hillary Clinton. Kot je dejal, se Kremelj ne ukvarja z zbiranjem kompromitirajočih informacij.

Dejal je, da gre pri vsem skupaj za šund, na katerega se je treba odzvati z določeno ravnjo humorja. A je hkrati poudaril, da je vse skupaj pokazalo, da so ljudje, ki spodbujajo histerijo, da bi ohranjali ozračje lova na čarovnice.

Trump pod pritiskom
Trump je bil v zadnjih tednih pod pritiskom, da potrdi ugotovitve ameriških obveščevalnih služb, ki sporočajo, da je za vdore v elektronsko pošto Demokratske stranke med predsedniško kampanjo odgovorna Rusija. Uradna Moskva naj bi odredila vmešavanje, da bi tako pomagali Trumpu na volitvah.

Trump sicer ni izrecno dejal, da se strinja z ugotovitvami obveščevalnih služb, pred srečanjem z njihovimi vodji pa je te službe celo kritiziral. "Gre za iste ljudi, ki so trdili, da ima Irak orožje za množično uničenje," je govoril Trump. Po srečanju z vodilnimi obveščevalnih služb pa je konec preteklega tedna dejal, da te ljudi močno spoštuje, čeprav je obtožbe o ruski pomoči še naprej zanikal. Rusija vmešavanje v ameriške volitve zanika, ZDA pa je obtožila, da zoper njo vodi lov na čarovnice.

Ameriški kongresniki so doslej za poskus vpletanja v volitve obtoževali le Rusijo in niso omenjali možnosti, da je ta sodelovala s komer koli na ameriški strani. V torek pa je demokrat Ron Wyden kot prvi senator odkrito omenil možnost povezav med Trumpovo kampanjo in Moskvo.

Wyden je direktorja Zveznega preiskovalnega urada FBI Jamesa Comeyja na zaslišanju o ruskem početju v odboru za obveščevalne dejavnosti vprašal, ali FBI preiskuje obtožbe o sodelovanju Trumpove kampanje in Rusije. Comey mu je odvrnil, da tega na odprtem zaslišanju ne more komentirati. Republikanec Lindsey Graham iz Južne Karoline je sicer medijem povedal, da po njegovem mnenju takšna preiskava že poteka.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
nekdodalec
# 11.01.2017 ob 10:52
za vdori v elektronsko pošto Demokratske stranke med predsedniško kampanjo stoji Rusija

Hackerji (katerikoli) so dali mejle na vpogled celemu svetu. In sedaj so hakerji (katerikoli) krivi, da v teh dokumentih pise kar pise.... tisti, ki so pa sodelovali v lopovscinah in ki so omenjeni v dokumentih pa so uzaljeni ker je svet videl kaj v dokumentih in mejlih pise...

Narobe svet... smesno vse skupaj...
Anar Hija
# 11.01.2017 ob 11:00
Današnja Evropa in ZDA uporabljajo iste metode, kot jih je znameniti Hitlerjev predstavnik za stike z javnostjo Goebels. (ponavljaj laž tako dolgo dokler ne postane resnica)
generacija56
# 11.01.2017 ob 10:57
S čim se ukvarja naš nacionalni medij?
Če ste tako zainteresirani za rumen tisk, pa dajte objavljati še portale kot, Advance, Logično, Nov svetovni red, ali pa preprosto citirajte še tu in tam, kaj je v resnici povedal Putin, takšnih transkriptov, kjer raztrga zagodne medije namreč nikoli ne objavite?
To klevetanje vas ni sram objavljati?
PONOS
# 11.01.2017 ob 11:04
Tudi če si totalna cvetača teško verjameš takim natolcevanju brez dokazov nekoga zelo boli poraz oziroma se boji za finančne vložke
muki-1
# 11.01.2017 ob 10:56
Jaz svoje otroke učim,.če pride iz amerike, potem dvakrat premisli če je resnica.
Korošec
# 11.01.2017 ob 11:27
Če bi bilo to res bi že padlo iz omare med precedniško kampanjo po možnosti teden pred volitvami. Drugače pa tista Obamina nobelova nagrada za mir in Clintova fundacija za revne nista vredna drugega kot ,da prostitutke urinirajo po njih.
STANE
# 11.01.2017 ob 11:07
da so Rusi Trumpa med obiskom Moskve posneli v hotelski sobi s prostitutkami, ki jim je naročil, naj urinirajo na posteljo, ker sta prej v njej med obiskom Moskve spala predsednik

Kako nizko sploh lahko gredo ti ameriški "obveščevalci".Ne vedo,da smešijo svojo državo!
WeeBay
# 11.01.2017 ob 11:09
Sem včeraj opazoval kako je CNN s svojo propagando kopiral Buzzfeed

FAKE NEWS - A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT!

Enostavno mu ne bodo dali miru dokler se ne bo obrnil proti Rusiji. Sem prepričan da če bi prišlo do vojne med Rusijo in ZDA da bi ljudje ki mu zdaj očitajo sodelovanja z Rusijo (liberalci smrdljivi) bili prvi ki bi obrnili ploščo in začeli kako je bila vojna huda napaka. Hinavci.

CNN voditelji si očitno želijo napete odnose z Rusijo.
Follow Me
# 11.01.2017 ob 10:44


Laži laži laži me ti to radiš najbolje ...
gremyus
# 11.01.2017 ob 11:15
Sploh ne štekam teh ameriških organizacij. Ljudstvo je oddalo svoj glas. Pika. Kdor se je bolje "reklamiral" je pač zmagal. Kaj zdej ni jasno ? Je treba tem amaterjem v CII, FBI pa NSA-ju vse skup skicirat, pa narisat, da si bodo lažje predstavljal ? Rusijo obtožujejo o vmešavanju ... um, halo ? Tudi če bi se teoretično vmešaval, bi jim bilo milijonkrat oproščeno, glede na to, kako na veliko se amerosi vpletajo v svet. Pol sveta so zrukal v propad, in pol si najdejo ruse za grešne kozle. Pa kdo ma tuki koga za norca ? Te ameriške administracije delujejo kot da bi bili malo degenerirani, v resnici pa točno vedo kaj počnejo. Nemoralne in neetične poteze, ki jih tudi nekateri slovenski zblojenci fanatično podpirajo. Nič čudnega, da nam nikoli ne bo uspelo prosperirat. Dokler se bomo držali zahoda in njihovih umazanih političnih načel, z nami ne bo nič. Vedno bomo ostali NULE in vedno bomo potlačeni do dna (pa še takrat ko bomo v podnu, bodo še vedno skakal po nas). Demokrati pač ne znajo sprejet poraza, obnašajo se pa kot tri leta star otroc. Seveda, ko jim vzamemo igračko (t.j. milijone milijard dolarjev) so pač totalni objokanci. Revčki, boščki, žulčki...
WeeBay
# 11.01.2017 ob 11:24
Trump je že najavil da bo njegov govor na inavguraciji v ruščini in da govori tekoče rusko že od 7 leta dalje.
krosnjar
# 11.01.2017 ob 11:29
Dajte se napisati kakšne novice o Cerarja. Ima rad zlati dež? To, da ženske menjava kot gate, nekako že vemo. Mu je balkanska mafija financirala volitve ali slovenska? Kdo financira medije, da tako lepo pišejo o njem? Zakaj se samo šepeta, da je v času njegove vlade korupcija in nepotizem v velikem porastu in so kriminalistom zvezali roke z sodstvom, da samo nemočno gledajo instucionalizirane kraje..

Zgolj posredujem kar se govori naokoli in o čemer se ne piše.
Trump je za nas pomemben..Ma dajte no..pisuni.
kaliber1
# 11.01.2017 ob 11:25
B.V. A to so te iste ankete televizij ki so napovedale 90 procentno moznost zmage Clintonke. In vi na mmc se še zanašate na njih hahaha :D
elGringo
# 11.01.2017 ob 11:32
Buzzfeed??

omg.... kaksne neumnosti vi jemljete kot kredibilne.

Cakam samo kdaj boste objavili kaj iz Njuz.rs
brain2k
# 11.01.2017 ob 12:08
vse novice na isto finto - pride ven neka lažna obtožba o Trumpu, naslov novice pa je v stilu "Trump zatrjuje da je ta in ta novica lažna"... Samo da Trumpa navajajo v istem stavku kot lažnjivo obtožbo...

In najbrž lahko pričakujemo še ogromno naslovov v tem stilu - zeeeehhhhhh..... Bodite malce inovativni.

Novinarcki mislijo da bodo na tak način vplivali na "rajo", ne zavedajo pa se, da se v resnici smešijo samega sebe. Časi, ko naj bi novinarji predstavljali "četrto vejo oblasti", so minili, ker "raja" ni več "raja" ampak izobraženi ljudje. Po drugi strani pa novinarcki najverjetneje se vedno gulijo solske klopi pa jim je pisanje clancicev dopolnilna dejavnost....

Prosim da ne brišete tega komentarja, v nasprotnem primeru zahtevam pojasnilo
kromo-som
# 11.01.2017 ob 12:01
Če laž stokrat ponoviš, postane resnica. Demokrati oziorma establišment, ki realno vlada Ameriki, so ponoreli. Vedno bolj razkrivajo, da je Amerika demokracija samo do tiste mere, da vladajo ta pravi. Če se najde padalec, ki ne sodi v establišment, je hitro konec demokracije.
vnk
# 11.01.2017 ob 11:10
Putin se pa samo smeji, kako se svet razdvaja, njemu voda na mlin.
dStroj
# 11.01.2017 ob 11:32
BuzzFeed? BUZZFEED?!?
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
WeeBay
# 11.01.2017 ob 13:05
Prebiram komentarje na tujih forumih in ne morem verjeti da je CNN resnično zgrabil zgodbo. Govori se da naj bi si nek uporabnik 4chan-a to zgodbo izmislil že mesece nazaj CNN in ostale MS hiše pa so to pobrale. res neverjetno kam smo padli. Živimo v zelo zanimivih časih. Tole bo še smeha :)

Jutri naj bi imel Trump konferenco. Bomo videli kaj bo :)
generacija56
# 11.01.2017 ob 12:29
Prav smešno je, kaj ta medij objavlja...
Zakaj ni ta medij objavil ankete po kateri bi več Američanov želelo za predsednika Putina, kot Obamo? A tega ta informacijski medij, zapisan objektivnosti in resnici ni želel najti?
k.u.j.o.
# 11.01.2017 ob 11:17
Vedno več ljudi dojema manipulacije s strani ameriškega državnega aparata. Zadnjih 100 let so bili mojstri v manipulaciji. Napadajo Ruse, da jim vohunijo a sami so največji vohuni.

Razlog za napad na IRAK ? Orožje za množično uničenje, ki ne obstaja itd... itd...

Če bi se obnašali tako kot se ZDA do nas, bi moral ves svet uvesti enbargo na ZDA ...

Polagamo upanje na Trumpa, da Ameriko očisti, ampak je njihov aparat tako močen, da dvomim da mu uspe... Se skoraj bojim za njega...
ajvard
# 11.01.2017 ob 11:10
tudi če bi bilo res, pri volilni bazi ne bi izgubil ničesar zaradi prostitutk in "zlatega dežja".
Rasta75
# 11.01.2017 ob 14:20
Če maš "golden tower!, morš met tud "golden shower"... :D
Rasta75
# 11.01.2017 ob 12:18
Ameriška televizija CNN je v torek poročala,

CNN, ki kaže "rusko hekanje" s posnetki vzetimi iz igrice Fallout4... Fakenews, MMC jih pa še povsem nekritično povzema. Poden od podna.
krumpek
# 11.01.2017 ob 12:08
Hehe 4chan trolli so se spet izkazali . Vsaj od 1. novembra dalje je dokaz, da so oni ustvarili to "fake novico" . Buzzfed in CNN pa itak pograbijo vse kar je Anti-Trump.

Vir: https://i.redd.it/whwb2gqutz8y.png
STANE
# 11.01.2017 ob 11:34
Trump je ruski agent!

Da ga niso Rusi kar zamenjali,kot našega Tita...he,hehe....
ni maitre
# 11.01.2017 ob 14:17
Hja, v Sevnici bi lahko uvedli novo turistično ponudbo "golden shower" vikend paket, ali pa "golden shower" toaletno linijo izdelkov...
neprilagojen
# 11.01.2017 ob 14:05
Korošec
# 11.01.2017 ob 13:15
Bolj me zanima s čim Američani držijo Merklovo in nekatere evropske politike za jajca, fuck EU iz ust najvišje predstavnice ameriške diplomacije in dokazano prisluškovanje Merklovi in celo hakiranje NSA-ja največjih in vodilnih evropskih podjetji, očitno niso nobeden razlog skrb niti za kritični odziv, če prav to praktično pomeni sovražno dejanje, ki celo meji na vojno.
Celine
# 11.01.2017 ob 12:38
Trump in Putin se bosta združila....zaplenila bosta svetovno nafto...vodo....ženske. ;)
bkovac25
# 11.01.2017 ob 12:36
dajmo se it malo novinarstva, novinarji. vse je ocitno fabrikacija 4chana, kjer so ze 1. novembra lani govorili o tem, kako je eden od clanov tega boarda podtaknil ta lazni dokument novinarju, da vidi kako dalec bodo sli.

https://www.reddit.com/r
/The_Donald/comments/5n8yd9/when_you_nev
er_verify_anything_because_youre_fake/ a>

http://www.zerohedge.com/news/2017-01-11/archived-posts-prove-4chan-trolled-cia-trump-golden-shower-story-entire-russian-hack

http://www.zerohedge.com/news/2017-01-10/4chan-claims-have-fabricated-anti-trump-report-hoax
čik
# 11.01.2017 ob 11:33
kaj pa hillary kaj počne trenutno?ali je na kakih antidepresivih?
DeathBlow
# 11.01.2017 ob 11:18
Vse vejo ... Vedeli so da bo Clintonova zmagala ... upsss....
Robiland
# 11.01.2017 ob 14:06
Americanom se je popolnoma odpeljalo.
KruhTeUbije
# 11.01.2017 ob 13:42
@zenga.zenga:
Tisti kipi so mi po domače povedano "kr neki". In zakaj smatraš, da so mi libero-demokrati blizu?

Ne maram novodobnih hipijev, ki za skoraj vsako stvar obtožijo rasizma, seksizma kakega drugega -izma, da ne bo pomote.

Seveda pa ne maram laganja, zavajanja in pretiranega poenostavljanja. To bom obsojal ne glede na to, če to počne Trump ali Clintonova, Janša ali Mesec, meni je vseeno.
nexis
# 11.01.2017 ob 12:31
(on) Mah brezveze... dvomim, da bi bil bodoči predsednik ZDA tako neumen, da bi plačal ruskim prostitutkam za "zlato tuširanje", če pa ima doma takole po izzidu volitev sodeč ca. 66 mil. američanov, ki bi z veseljem scali po njem... popolnoma zastonj. (off)
Rasta75
# 11.01.2017 ob 12:28
Sicer pa, zakaj tak halo? ZDA po vsem svetu nasilno ruši legitimne vlade in nastavlja na njihova mesta svoje poslušne lutke, pa je vse lepo in prav, sedaj pa je zaradi morebitnega subliminalnega vpliva na izid njihovih volitev cela štala. Sicer pa je killary kljub "ruskemu vplivu" na volitvah dobila dobre 3 miljone glasov več od dumpa, res zanimivo, kako so "grdi" Rusi uspeli vplivati zgolj in samo na elektorje... Skratka, žajfnica, ki nam jo bo MMC redno serviral v opoldanskem času, ker Esmeraldo smo pač vsi že videli.
WeeBay
# 11.01.2017 ob 11:43
Demokrati zabiti se niso naučili ničesar. Točno to kar zdaj počnejo že 2 meseca, točno to je bil razlog zakaj so izgubili. To bo tudi glavni razlog zakaj bo Trump dobil še 4 leta. Namesto da bi demokrati počistili pred svojim pragom in preiskali vsebino mailov oni raje napadajo Trumpa. Demokratska stranka je na najnižji možni točki in dvomim da se lahko sestavijo v naslednjih 4 letih.
mircek007
# 11.01.2017 ob 14:12
Ok priznam,Rusi so pomagali Trumpu,tako da so zrihtali Killary 3 milijone glasov več,pa shekali so elektorje s pomočjo telepatije..Izgleda da so Rusi bolj napredni v vsem :-)
Enostavno
# 11.01.2017 ob 11:40
vnk
Putin se pa samo smeji, kako se svet razdvaja, njemu voda na mlin.

Da...res je....to smo zapisali že novembra lani...med tekmo Clinton-Trump.Vsi so se spraševali kdo bo zmagal?Hja kdo le....V.Vladimirovič Putin !
In še prav smo imeli.
designprologo
# 11.01.2017 ob 11:25
http://www.novisvjetskiporedak.com/2017/01/10/donald-trump-ce-proglasiti-george-sorosa-prijetnjom-za-nacionalnu-sigurnost/

Kaj pa če res pritisne na Sorosa?
Ali so to pravljice ali ne, kmalu se bo videlo...
lukace5
# 11.01.2017 ob 11:17
Tole je podobna neumnost kot Pizzagate. Ena in druga stran lansirata takšne "novice", samo da se nekaj piše.... Pa tudi če bi bilo tole res, mene ne zanima kaj Trump počne med rjuhami tako kot me ni zanimalo kako/zakaj je Bill Clinton varal Hillary. To so novice za tabloide...
STANE
# 11.01.2017 ob 16:21
Perverzno. In tega človeka bi vi za predsednika? Hvala Rusija, ker razgaljaš dvojno moralo!

Res je perverzno,če verjameš.....
moj komentar
# 11.01.2017 ob 13:51
Hehe 4chan trolli so se spet izkazali . Vsaj od 1. novembra dalje je dokaz, da so oni ustvarili to "fake novico" . Buzzfed in CNN pa itak pograbijo vse kar je Anti-Trump.

Obamova in Clintonova trol armada.......
pozitivc
# 11.01.2017 ob 13:01
Zakaj pa bi moral prav prostitutke najet za postlo poscat? Sej bi lahk samo hišniku reku
JohnSmith
# 11.01.2017 ob 12:42
@nekdodalec: Hackerji (katerikoli) so dali mejle na vpogled celemu svetu. In sedaj so hakerji (katerikoli) krivi, da v teh dokumentih pise kar pise.... tisti, ki so pa sodelovali v lopovscinah in ki so omenjeni v dokumentih pa so uzaljeni ker je svet videl kaj v dokumentih in mejlih pise...

V bistvu je za večino ljudi tako prav, da se bolj ukvarjajo z razkritjem kot pa z vsebino. Poglej samo našo afero arbitraža. Za večino ljudi je prisluškovanje večji problem, kot pa goljufanje, ki je bilo s prisluškovanjem razkrito. :)
KLIPAN
# 11.01.2017 ob 12:07
Se pravi, ne samo da so ubogi, revni Rusi odločili kdo bo ameriški predsednik, celo novega predsednika bodo štiri leta držali za j....??!!
Če bi bilo to vse res- bi bilo več kot čudovito.
Če je to seveda res, pomeni, da so Rusi Ameriko osmešili kot še nikoli nihče nikdar.
Prelepo, da bi bilo res.
WeeBay
# 11.01.2017 ob 11:45
Ameriški Erdogan.

S tem da so mediji v ZDA 100x bolj pokvarjeni kot v Turčiji. Mediji v ZDA dobesedno manipulirajo z ljudmi. Če bi se jih dalo tožiti bi to bilo odlično.
WeeBay
# 11.01.2017 ob 11:30
Trump: Open Up Libel Laws To Sue JournalistsI'm going to open up our libel laws so when they write purposely negative and horrible and false articles, we can sue them and win lots of money

Odlična rešitev. Če se bo tako nadaljevalo bo morda to celo storil.
G.Bruno
# 11.01.2017 ob 16:53
Bolje
"Rusija nima kompromitirajočih informacij o Trumpu in jih tudi ne bo pokazala."
Kazalo