Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 105 glasov Ocenite to novico!
Barack Obama
Obama je imel poslovilni govor v kongresni dvorani v Chicagu, kjer je leta 2008 tudi razglasil zmago na predsedniških volitvah. Tam je govoril tudi po zmagi nad Mittom Romneyjem leta 2012. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je v govoru povzel glavne dosežke svojih predsedovanj, a priznal, da številne težave še obstajajo. Foto: Reuters
VIDEO
Obama pozval k vztrajanju...

Dodaj v

Obama v poslovilnem govoru: ZDA so zdaj močnejše in boljše

Govor je v živo spremljalo 18.000 ljudi
11. januar 2017 ob 07:51
Chicago - MMC RTV SLO, STA

Ameriški predsednik Barack Obama je imel v torek zvečer v Chicagu svoj zadnji predsedniški govor, v katerem je povzel glavne dosežke svojih dveh mandatov.

55-letni Obama bo namreč 20. januarja predsedniški položaj predal novoizvoljenemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki ga v govoru sicer ni izrecno omenil. Kot je dejal, je demokracija težko in včasih tudi krvavo opravilo, velikokrat pa se zdi, kot da se za vsaka dva koraka naprej stopi en korak nazaj.

Govor je v kongresni dvorani McCormik Place spremljalo okoli 18.000 ljudi. Množica je vzklikala: "Še štiri leta!, še štiri leta!" Obama pa je odvrnil, da ne more, vendar je zagotovil, da gre Amerika dolgoročno vedno naprej. Ameriški predsednik je lahko na položaju le dva štiriletna mandata.

Gospodarska rast, Kuba, Iran, zdravstveno zavarovanje
Obama je v govoru zatrdil, da so ZDA danes boljše in trdnejše kot pred osmimi leti. Kot je dejal, recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, istospolno usmerjeni imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva. Če bi vse to napovedal pred osmimi leti, je dejal, "bi morda rekli, da smo merili malo previsoko".

Pohvalil se je, da so ubili več deset tisoč, kot je dejal, teroristov, poudaril pa je tudi, da tuja teroristična organizacija v osmih letih na ameriških tleh ni izvedla napada. Izvedli so jih posamezniki, ki jih navdihuje t. i. Islamska država, Obama pa se je pohvalil, da jim je skupaj z zavezniki uspelo odvzeti polovico osvojenega ozemlja.

Poziv k zavračanju diskriminacije muslimanov
Ob tem je Američane pozval, naj se ne vdajajo strahu in naj še naprej zavračajo diskriminacijo muslimanov. Zapora v Guantánamu mu ni uspelo zapreti, kot je obljubljal, preden je postal predsednik, je pa odredil konec mučenja terorističnih osumljencev.

Glede zdravstvene reforme z vzdevkom Obamacare, ki jo nameravajo republikanci odpraviti, je dejal, da nima nič proti, če najdejo kaj boljšega. Glede na to, da republikanci ne verjamejo v podnebne spremembe, je Obama dejal, da pretvarjanje, da problem ne obstaja, tega problema ne bo odpravilo. Pozval je k ohranitvi napredka in nadaljevanju dela na tem področju.

Obama je priznal, da številne težave obstajajo še naprej. Nadaljujejo se rasne napetosti, grožnja je po njegovem mnenju tudi ekonomska neenakost. Predsednik je problematiziral tudi zapiranje ljudi v svoje lastne mehurčke. Državljanom je zato priporočil, naj nehajo govoriti drug mimo drugega in naj se bolj poslušajo.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
lukace5
# 11.01.2017 ob 08:00
LOL, Obamo je očitno zapustil razum in zadnji čas je da spoka. Bo bolje za cel svet...
bilzerian
# 11.01.2017 ob 08:06
ko se nobelov nagrajenec za mor hvali, da je dal ubiti več 10.000 ljudi, se vprašaš, kdo je tu nor......
k.u.j.o.
# 11.01.2017 ob 08:05
Do sedaj je bil vsak Ameriški predsednik slabši od svojega predhodnika, to obdobje je dalše od 30 let.

Svet je eno veliko bojno žarišče. A je to vaš dosežek Obama?

Ali je morda to vaš dosežek, da države izgubljajo suverenost in jo prepuščajo multinacionalkam?

Sramota in razočaranje nad ZDA!
Olimpus
# 11.01.2017 ob 08:01
Kljub vsemu je bil Obama prvi, ki je želel razširiti zdravstvo vsem državljanom in tudi bil prvi predsednik, ki je označil sankcije proti Kubi kot slaba ideja.
sani_hot
# 11.01.2017 ob 08:01
a v številko 10.000 teroristov so vključeni tudi umrli otroci?
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 08:22
Veliko zadev mu ni uspelo izpeljati, kot je obljubil, a vseeno je bil uredu predsednik, če ga primerjamo z njegovimi republikanskimi predhodniki.

Daleč najslabši predsednik ZDA. Po svetu je pustil pravo razdejanje: kaos na bližnjem vzhodu, izvozil je islamski terorizem po vsem svetu, migracije, vojne, revolucije v Islamskem svetu....

Proti njemu je Junior Bush videti kot vajenec.
Ramus
# 11.01.2017 ob 08:33
Psihopat! Svet je spravil na rob svetovne vojne.
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 08:23
Edino kar je dobrega pri Obami je to, da gre čez 10 dni na smetišče zgodovine. Nihče ga ne bo pogrešal, razen patetičnega Hollywooda.
sm0ve
# 11.01.2017 ob 08:40
Najbolj se ga bomo spomnili po prisluškovanju drugim državnikom.
peglezn
# 11.01.2017 ob 09:51
Kaka farsa, začenši z njegovo Nobelovo za mir.

Do sedaj prav noben ameriški predsednik, vključno z Bush Jr., ni zanetil toliko vojn in sranja po svetu; Egipt, Libija, Jemen, Sirija in Irak so samo šlagerji na torti Obame in Hillary.

Neverjetno je, da jima mediji držijo "štango" in nas povrhu vsega še farbajo z neko sočutnostjo, solidarnostjo, občutkom krivde zaradi ne vem česa.. kolonizacije pred 200 leti, učinkov globalizacije...

Marš Obama u 3 krasne!
sosman
# 11.01.2017 ob 08:25
Najslabši predsednik v zgodovini. Čisto je tudi razvrednostil nobelovo nagrado za mir.

Zdaj pa še malo in obtožnica zoper Hitlery, da je ne bo mogel pomilostiti.
Če še kdo ne ve, zunaj so novi maili, verjetno gre za izdajo (treason).
MIRKOKING
# 11.01.2017 ob 08:43
Sem mislil, da slabše kot Bush ne more biti, pa je prišel Obama in sesul Sirijo, Libijo, Jemen in Ukrajino. ISIS je njegov največji dosežek. Vojna industrija ga bo pogrešala.
webman
# 11.01.2017 ob 08:11
Nič ga ne bomo pogrešali. Ima veliko masla na glavi in tale hvalisanje ob koncu mi daje občutek, da ga imajo za svetnika... V resnici pa...
Nigel_Farage
# 11.01.2017 ob 08:08
"Obama v poslovilnem govoru: ZDA so zdaj močnejše in boljše"...Sedaj, ko odhajaš, bo to res
dStroj
# 11.01.2017 ob 08:04
Še tisto revno zapuščino je v zadnjem mesecu povsem umazal. Nasvidenje nikoli več. Zdej pa veselo po plačilo multinacionalk v obliki bolanih zneskov za 15 minutne govore.
luckyss
# 11.01.2017 ob 08:36
Če seštejemo Nobelovo nagrado za mir in vse mrtve ter razseljene, dobimo konkreten rezultat..
Bolj uspešen je bil vsak pastir v sleherni vukojebini..
Sebastjan666
# 11.01.2017 ob 09:16
Kakšne pravljice pišejo nekateri, in poskušajo narediti velike ločnice med 'politiko' Busha' in 'politiko' Obame.

Bush - podtaknjenec globalistov (bankirjev, korporatistov). Njegov oče pomembni član Trilateral Commission in pomemben član Council on Foreign Relations.
CFR člani v Bushevi vladi: Lamar Alexander, Robert M. Gates, Alan Greenspan, Porter Goss, Colin Powell, Paul Wolfowitz, Richard B. Cheney, Richard N. Haass (direktor CFRa), Donald H. Rumsfeld, Henry A. Kissinger
Obama - podtaknjenec globalistov. Njegov mentor, Zbigniew Brzezinski (eden od ustanoviteljev Trilateral commission - glavna je seveda dinastija Rockefeller)..... , prav tako pomemben član Council on Foreign Relations.
Člani CFRa pri Obami: Hillary Clinton, William M. Daley, Robert M. Gates, John Kerry, Jim Leach, Janet Napolitano, Janet Louise Yellen,
Obamovi gospodarji iz Trilateral Commission: Tim Geithner, Susan Rice, James L. Jones, Richard Haass (CFR predsednik), Richard Holbrooke, Paul Volker
Kot pred njim Bill Clinton - član CFRa, kot tudi pomemben član Trilateral Commission.

Res, velike so razlike med Bushem jr, Bushem Sr., Billom Clintonom, Obamo - vsi so delali tako, kot so jim ukazali njihovi gospodarji iz CFRa in Trilateral commission - bankirji in korporatisti.
kiliboy
# 11.01.2017 ob 08:30
Udeleženci z vzklikanjem "four more years, four more years..." kakšne hude inteligence niso pokazali, da o izvirnosti ne govorim.
braun
# 11.01.2017 ob 08:14
Za učinkovitega ameriškega predsednika je bil premalo samosvoj. Te osebne kreacije pri najpomembnejših stvareh ni zmogel. Mlinski kamen velikih dinastij zadnjih predsednikov se mu je obesil okrog vratu in tu ni mogel storiti prav nič.

Iran ustvarja strateški EU turizem z načrtnim preseljevanjem mladih mož iz Pakistana, Avganistana, Irana in drugih držav v Europo. USA je trenutno v iranskem drugem planu, pravijo pa da je glavni cilj. Motiv je sprememba tradicionalne kršansko ateistične, levo desne, demokratično parlamentarne Europe in njenega kulturnega vzorca. Ta motiv pokriva ekonomsko strateške interese velesil.

Obama je z Iranom podpisal sporazum prav zato, da bodo cveteli ameriški interesi na račun močne EU.

O Trumpu pa ne govori, je previden, ker upa, da bo morda njemu uspelo dinastije ugnat v kozji rog.

S svojo zdravstveno reformo pa bo še vedno zdravil gripozne epidemije. Mu je Trump obljubil.
Wasabi
# 11.01.2017 ob 08:38
Pogrešali vaju bomo, Barack in Michelle.

Šefica si se zdi tako pomembna, da sama sebe vika:D
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 08:37
Psihopat! Svet je spravil na rob svetovne vojne.

Točno tako. Samo, da Meryl Streep, DeNiro, Clooney in ostala sodrga tega ne vidijo. Celo Obamov islamski polbrat iz Kenije navija za Trumpa.
luckyss
# 11.01.2017 ob 09:01
luckyss
Bolj uspešen je bil vsak pastir v sleherni vukojebini..

Predvidevam, da si zelo uspešen.

Vsekakor bolj od Obame..Nisem neposredno kriv za nobenega ubite človeka na tem planetu..
Billi
# 11.01.2017 ob 08:42
vsaj delno odgovoren za gospodarsko krizo. Odnosi med črenci in belci pa že dolgo časa bili tako slabi.
Ja 'super' predsednik, ni kaj....
generacija56
# 11.01.2017 ob 09:00
Gre. Odhaja končno eden največjih zločincev v zgodovini človeštva.
Kot je zapisal Britanski Guardian, je Obama dvignil prisotnost ameriške vojske na 138 držav.
Samo lani so ZDA vrgle na ljudstva teh držav več kot 26.000 bomb. Pobile neznano število civilistov in domnevnih teroristov, ki so morda nekateri bili samo borci za svobodo. Borci proti okupaciji...
Za svoj "prispevek k miru" je dobil Nobelovo nagrado...
To pove vse. Kako licemerna je politika, kako skorumpirani so mediji...
Informacijski mediji, lažnjivci, plačani samo še s strani vlad, namesto, da bi ga križali, mu dokazali zločine, pa ga poveličujejo....
royayers
# 11.01.2017 ob 09:32
Zda močnejše pač niso, so pa patetične in neverodostojne. Da o vojnih zločinih ne govorimo...
JANEZ BLOND
# 11.01.2017 ob 09:26
Najslabši predsednik v zgodovini Amerike

Bombardiral 7 držav in dobil Nobelovo nagrado
Podpiral je Isis
Lagal državljanom
Podpihoval rasno vojno v Ameriki
pripravnik
# 11.01.2017 ob 12:11
Gotovo je Obama nobelovec za mir z najbolj krvavimi rokami.
Follow Me
# 11.01.2017 ob 10:21
Ga ne bom pogrešal kot ne pogrešam Busha mlajšega in Billa ....
kromo-som
# 11.01.2017 ob 09:46
Pogrešali vaju bomo, Barack in Michelle. Vse najboljše še naprej.

Kdo lahko pogreša vojnega zločinca? gorje, ki ga je ustvaril milijonom ljudi, je neizmerljivo.
samogledam
# 11.01.2017 ob 09:18
ZDA še nikoli niso bile tako nizko na lestvici priljubljenih destinacij. Ga ni večjega lažnivca in škodljivca kot so mediji v Ameriki ! Ameriška diktatura se po novem imenuje demokracija, ki jo ponosno izvažajo z orožjem.
Kaledon
# 11.01.2017 ob 09:11
Obamo bi povzel v "tresla se je gora, rodila se je miš".
Tisto nekaj plusev ki jih najdeš v njegovem mandatu, nevtralizirajo vsi minusi ki jih tudi takoj najdeš.

končna ocena: Brezveze
Drncl
# 11.01.2017 ob 09:05
V čem pa so močnejši in boljši? Nobelov nagrajenec za mir, je baje lani vrgel 72 bomb na uro.
trapola
# 11.01.2017 ob 08:23
Enostavno
Osebni napadi so eden najnizkotnejših načinov napada na javno osebo.
Oranžni
# 11.01.2017 ob 09:00
Obama je v govoru zatrdil, da so ZDA danes boljše in trdnejše kot pred osmimi leti. Kot je dejal, recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, istospolno usmerjeni imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva. Če bi vse to napovedal pred osmimi leti, je dejal, "bi morda rekli, da smo merili malo previsoko".

Če bi bilo vse tako rožnato, bi milijone ljudi volilo takšnega človeka kot je Trump? Fake news, fake news, fake news ...
el kondor prevc
# 11.01.2017 ob 08:56
Kdor Obamo primerja z Bushem je nor.

Ne nakladaj. Pod Bushem je bil terorizem omejen na Afganistan in Irak. Veliko manj brutalen kot zadnja leta. Ostali svet je bil praktično varen. To je to.

Pod Obamo: vzpon ISIS, arabska pomlad in veliki protesti (Tunizija, Egipt), popolno razsutje in kaos v Libiji, Siriji, Iraku. Pa Jemen, Ukrajina, zelo slabi odnosi z Rusijo in sankcije, množiče migracije v Evropo tako iz Pakistana, Afganista, Pakistana, BV kot tudi Afrike. Terorizem kot ga Evropa prej ni poznala je vse bolj pogost. Vzpon skrajnega islama v Evropi.

Vsega tega pod Bushem ni bilo, lahko se nam samo kolca po teh časih, ko si se lahko mirno sprehajal po Evropi, da ne govorim o turizmu, ki je zdaj v Islamskem svetu za Zahod praktično mrtev.
KPRAA
# 11.01.2017 ob 08:53
Če ti shekajo volitve, nisi ravno močen. Meni USA bolj zgledajo utrujene od vojaških kampanj po svetu.
lizing
# 11.01.2017 ob 08:17
Ko ga bo zgodovina pravilno ovrednotila bo verjetno bolj slab kot dober.
cairns
# 11.01.2017 ob 10:26
Gospodarska rast, Kuba, Iran, zdravstveno zavarovanje

To je pozitivna stran.

Obstaja pa še negativna stran, za katero pa bi rabil vsaj 36 ur časa da bi vse naštel.
štamprle
# 11.01.2017 ob 10:22
Assad: Obama must go!
nekdodalec
# 11.01.2017 ob 10:02
ZDA so zdaj močnejše in boljše

aha...
J@st
# 11.01.2017 ob 09:39
Mščevalna in malenkostna oseba, ki tako slabo prenaša poraze in jih jemlje zelo osebno, je nevarna za svet in nikoli ne bi smela biti na tako visokem položaju.
Upam da bo šel čim prej in ne naradil nobene štale.
Bog je ustvaril svet v 7 dneh. Obamova administracija ima 2 dni več, da ga uniči.
Dajo
# 11.01.2017 ob 09:28
Od junaka do bedaka v 8 letih. Nabral pa si je kupček s katerim bodo živeli njegovi. Bravo grejt sakses.
SF-SN
# 11.01.2017 ob 08:59
Yes we Scan
zenga.zenga
# 11.01.2017 ob 12:24
G. Bruno
In - Evropo in Rusijo je kar Putin skregal.
-------------------
namesto da nakladal nas izvoli informirati z dokazi ....
Ramus
# 11.01.2017 ob 12:16
Obama je priznal, da številne težave obstajajo še naprej.

Takim dosežkom, kot jih je mr. nobelovec naredil v Ukrajini in skregal Rusijo ter Evropo, oba Busha ne sežeta niti do kolena,...
VxMxPx
# 11.01.2017 ob 10:03
luckyss
Bolj uspešen je bil vsak pastir v sleherni vukojebini..

Predvidevam, da si zelo uspešen.

Vsi ki nimamo nikogar na vesti smo (definitivno v moralnem smislu) boljši kot Obama.
severnik
# 11.01.2017 ob 09:59
Obama v poslovilnem govoru: ZDA so zdaj močnejše in boljše

To se pa sliši kot govor predsednika MOKa ob koncu olimpijskih iger :)))
kromo-som
# 11.01.2017 ob 09:44
Tistim, ki se jim smilijo begunci, ki iz razrušenih domov bežijo v sosednje države in v Evropo, naj se vprašajo, kdo stoji izza tega: Obama. Tisti, ne marajo migrantov, naj se vprašajo, kdo je odgovoren za reke migrantov v Evropo: Obama. Mediji nam politično dogajanje tako prikazujejo, kot da so na delu neke neobvladljive sile, ki same po sebi delajo vojne. V resnici pa obstajajo točno določljivi akterji. Obama je glavni med njimi. Ustvaril ISIS, ki je imel vlogo sesuvanja Bližnjega Vzhoda na podoben način, kot je to počela ameriška vojska v Iraku. Razlika med Bushevo in Obamovo politiko je bila samo v tem, da Obama ni pošiljal kopenskih sil v boj. Zasledovala pa sta iste ceilje: sesuvanje nacionalnih držav ter pošiljanje migrantov v Evropo, ki ji globalisti v perspektivi pripravljajo podobno usodo, v kakršni je zdaj Bližnji Vzhod. Poleg tega je Obama sprožil državljansko vojno v Ukrajini, kjer pa se močno opekel, ker je Putin to izkoristil za aneksijo Krima. S svojim patološkim sovraštvom do Rusije je svet spravil v novo hladno vojno in na rob 3. svetovne vojne. To je vojni zločinec tipa Bush ali Blair in bi moral skupaj z njimi in sodelavci končati na Haaškem sodišču za vojne zločine.
Sebastjan666
# 11.01.2017 ob 09:31
el kondor prevc

Škodo so islamu in Arabcem začeli delati že v času britanskega imperija (sredina 18. st.), ko so islamsko sekto, ki jo je vodil Ibn Abdul-Wahhab, postavili na oblast in njeno verzijo islama predstavili kot pravi islam - danes poznano kot vahabizem. In ta doktrina britanskega imperija, danes poznano kot Savdska Arabija, se nadaljuje preko politike sodobne korporacije, poznane kot ZDA, kateri danes še predseduje Obama.
samogledam
# 11.01.2017 ob 09:24
Morilec ki je pobil in razselil nekaj deset milijonov muslimanov za destabilizacijo EU in evra.
Kazalo