Najbolj nemirno je v prestolnici Bejrut. Foto: Reuters
Najbolj nemirno je v prestolnici Bejrut. Foto: Reuters

Protestniki so po pogrebu na ulicah zahtevali odstop libanonskega premierja Nadžiba Mikatija in skušali vdreti v nekatere vladne stavbe. Policija je proti njim sprožila nekaj slepih nabojev in jih pregnala s solzivcem. Opozicija za uboj Al Hasana krivi sirske oblasti, na ulice pa so odšli tudi zato, ker se bojijo, da bi se lahko nemiri iz te države preselili tudi v Libanon. Večina libanonske vlade sicer podpira režim Bašarja Al Asada.

Pomoč pri preiskavi Al Hasanove smrti je ponudil Washington, saj je zunanja ministrica Hillary Clinton Mikatiju obljubila podporo in poudarila "ameriško zavezanost libanonski stabilnosti, neodvisnosti, suverenosti in varnosti".

Libanonske verske skupnosti pa so glede Sirije razdeljene. Medtem ko šiiti večinoma podpirajo sirsko vlado, suniti podpirajo nasprotnike predsednika Bašarja Al Asada. Sirija je leta 2005 po 29-letni prisotnosti svoje vojaške enote umaknila iz Libanona.

Vodil preiskavo Haririjevega umora
Ubiti Al Hasan je vodil preiskavo umora nekdanjega premierja Rafika Haririja, v katerega naj bi bil vpleten tudi Damask, žrtev pa naj bi postal predvsem zaradi vodenja preiskave, v okviru katere so poleti prijeli nekdanjega ministra za informiranje Michaela Samaho, ki je veljal za enega najtesnejših zaveznikov Al Asada v Libanonu. Obtožili so ga načrtovanja niza bombnih napadov v Libanonu.

Nemirno tudi v pristanišču
Nemiri med privrženci in nasprotniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada so izbruhnili tudi v libanonskem pristaniškem mestu Tripoli. Pri tem je bila po nekaterih navedbah ubita neka ženska, po drugih pa deklica, ki jo je zadel ostrostrelec. Med spopadi naj bi uporabili tudi topništvo in težko orožje.

Na meji med Jordanijo in Sirijo pa je bil v streljanju z oboroženo skupino ubit jordanski vojak, poleg njega pa še štirje oboroženi moški. Po navedbah jordanskih varnostnih sil je streljanje izbruhnilo med vojaki na meji in skupino 16 oborožencev, ki so poskušali vdreti v Jordanijo. Za zdaj še ni znano, ali so bili oboroženci sirski ali jordanski državljani.

Okoli 370 kilometrov dolgo mejo med državama sicer tihotapci pogosto uporabljajo za tihotapljenje mamil, orožja ali oboroženih borcev.