Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je januarja ocenil, da se na vzhodu Ukrajine bori 9.000 ruskih borcev. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je januarja ocenil, da se na vzhodu Ukrajine bori 9.000 ruskih borcev. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska
Washington uradno Ukrajini za zdaj dobavlja le materialno pomoč. Foto: EPA
Ukrajina
Boji na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dneh znova okrepili. Foto: Reuters

Vodja proruskih upornikov Aleksander Zaharčenko je v pogovoru za tiskovno agencijo v Donecku dejal, da se bo mobilizacija začela v enajstih dneh. "Vpoklicali bomo 10.000 mož. Skupna vojska Ljudske republike Doneck in Lugansk bo tako imela 100.000 borcev. Mobilizacija je prva stopnja - najprej bomo sprejeli prostovoljce, nato pa bomo videli, kako naprej," je dejal. Zaharčenko, ki je bil za vodjo izvoljen novembra, a tega izida Kijev in Zahod ne priznavata, je še dodal, da ne ve, koliko borcev se trenutno bori na strani proruskih sil na vzhodu Ukrajine.

Boji za Debalceve
Boji na vzhodu Ukrajine so se v zadnjih dneh znova okrepili, posebej srditi spopadi potekajo v okolici mesta Debalceve. Oblasti v Kijevu so sporočile, da je bilo v zadnjih 24 urah v spopadih ubitih pet ukrajinskih vojakov in trije civilisti, 29 vojakov je bilo ranjenih. Po navedbah ukrajinske vojske so bile ukrajinske sile tarča topniških in raketnih napadov več kot stokrat. Spopadi v Donecku so se nadaljevali vso noč.

Znova resnejša razprava o vojaški pomoči
Zaradi nadaljevanja nemirov na vzhodu Ukrajine pa ameriške oblasti razmišljajo o dobavi orožja in vojaške opreme ukrajinski vojski v boju proti proruskim separatistom. Barack Obama se do tega vprašanja še ni opredelil.

Poveljnik sil zveze Nato v Evropi Philip Breedlove takšno idejo podpira, ameriški državni sekretar John Kerry pa se je o tem pripravljen pogovarjati, je v nedeljo poročal ameriški časopis New York Times.

ZDA obtožujejo Rusijo, da vodi vojno v Ukrajini, a se za zdaj za dobavo orožja Kijevu niso odločile. Bela hiša je namesto tega omejila ameriško pomoč na pomoč "brez orožja", ki vključuje zaščitne jopiče, medicinsko opremo in radar za zaznavanje raket.

Na spletnem portalu YouTube je bil v nedeljo objavljen posnetek, v katerem je videti Srbe, ki sodelujejo na strani proruskih separatistov v bojih v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. V videoposnetku je videti skupino moških v maskirnih uniformah na "uničenem letališču v Donecku", ki govorijo v kamero v srbskem jeziku v družbi moških, ki v ruščini povedo, da bodo letališče obnovili "svobodna Belorusija, svobodna Nova Rusija, vse naše svobodne pravoslavne države". Ko jim snemalec reče, naj pošljejo pozdrave "strankarskim kolegom", eden od Srbov reče, da je njegov kolega član Srbske stranke napredke (SNS) srbskega premierja Aleksandra Vučića, on sam da je član Demokratske stranke. Nato je bilo slišati močne eksplozije. Vučić je avgusta lani zatrdil, da Srbija ne sodeluje v spopadih v Ukrajini, in ocenil, da sodelovanje srbskih plačancev škodi državi.


"Orožje mora biti del razprave"

"Čeprav se še naprej osredotočamo na iskanje rešitev po diplomatski poti, vedno razmišljamo tudi o drugih možnostih, ki bi omogočile prostor za pogajanja,"
je za časnik dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Bernadette Meehan. A glede na majhen učinek gospodarskih sankcij na Rusijo je vprašanje o dobavi orožja Ukrajini znova v ospredju.

Tudi načelnik štaba združenih poveljstev general Martin Dempsey je pripravljen na novo razpravo o zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini, je za New York Times povedala svetovalka za varnost v Obamovi administraciji Susan Rice. "Obširen pristop je zagotovljen in strinjamo se, da bi vojaška oprema in orožje morali biti del te razprave," je povedal neimenovani predstavnik Pentagona.

K širši razpravi poziva tudi neodvisno poročilo, ki je nastalo pod taktirko osmih nekdanjih visokih ameriških uradnikov. V njem pozivajo, da ZDA pošljejo Ukrajini orožje in opremo v vrednosti dobrih 2,5 milijarde evrov.

Barack Obama pa je v pogovoru za CNN prvič izjavil, da "so si ZDA prizadevale za dogovor o prenosu oblasti v Ukrajini".

Proruski uporniki napovedali splošno mobilizacijo
Proruski uporniki napovedali splošno mobilizacijo