Svet

Poudarki

  • Sprememba: Širokopasovno medmrežje ne spada med telekomunikacije, temveč na področje informacijskih storitev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 74 glasov Ocenite to novico!
Internet
Zagovorniki poteze menijo, da bo prinesla več širokopasovnih povezav v slabše omrežena ruralna področja. Foto: EPA

Dodaj v

ZDA ošibile medmrežno nevtralnost

Posledice za zdaj še neznane
14. december 2017 ob 19:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ameriška zvezna komisija je spremenila ureditev medmrežne nevtralnosti na način, ki to načelo slabi. Ponudniki interneta bodo lahko promet različnih podjetij obravnavali različno.

Načelo medmrežne nevtralnosti pomeni, da so vsi paketki podatkov, ki potujejo po medmrežju, enakovredni. Nihče na poti jih ne sme upočasniti. V praksi to pomeni, da (hipotetično) Telekom Slovenije ne sme podatkov in storitev svojega spletnega portala nalagati hitreje kot portale konkurence, niti posebej zaračunati za goli dostop do njih. Podatki se ne smejo diskriminirati ne glede na pošiljatelja in prejemnika, vsebino, storitve ali uporabljeno opremo.

Po poročanju BBC-ja je to načelo v ZDA zdaj oslabljeno. Zvezna komisija za komunikacije se je namreč odločila, da širokopasovni internet ne spada več na področje telekomunikacij, temveč med informacijske storitve. S to potezo ponudniki interneta niso več podvrženi neposrednemu nadzoru omenjene komisije, temveč Zvezne komisije za trgovino. Slednja uveljavlja druga pravila in ne bo preprečevala praks, ki kršijo načelo medmrežne nevtralnosti.

Ponudniki dostopa do medmrežja bodo zdaj lahko (za plačilo) nalagali določene strani hitreje od drugih. Hipotetičen primer: YouTube bo ponudniku odštel nekaj denarja, da se njegovi videoposnetki nalagajo učinkoviteje od npr. Vimea.

Vsa tovrstna ravnanja bodo sicer morali obelodaniti.

Tako je odpravljena ureditev, ki jo je uveljavil nekdanji predsednik Barrack Obama leta 2015. Komisija je ocenila, da se s tem vračajo "svobodni internet" in večja vlaganja v širokopasovne povezave, med drugim na sicer slabo omrežnih ruralnih predelih ZDA. Ponudniki bodo namreč več zaslužili in posledično več investirali.

Zagovorniki še pravijo, da se je načelo internetne nevtralnosti tudi pred vzpostavitvijo Obamovih pravil v praksi dobro izvajalo in da so zgoraj omenjeni scenarij prej katastrofične vizije kot realnost.

Kako je v Evropski uniji
Prav tako leta 2015 je načelo medmrežne nevtralnosti uredila Evropska unija. Kritiki so ocenili, da je bilo s potrditvijo telekomunikacijskega svežnja z načelom konec. Po eni strani je namreč to neformalno prakso ponudnikov interneta vnesla v pravo, a hkrati uvedla izjeme, t. i. specializirane storitve. Za zdaj praksa kaže, da bistvenih sprememb zaradi tega ni bilo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Tao3
# 14.12.2017 ob 20:13
Aha, ja sedaj bo bolj nevtralno ko bodo lahko omejevali hitrosti in podobno? Omejevanje konkurence imajo itak v krvi. Še da bo naročniški paket samo za internet bedarije (fb, twitter ...), za e-pošto boš moral pa doplačati. Ti američani so svetovni prvaki v izumljanju debilnosti ... še dobro, da je atlantik vmes!
boro007
# 14.12.2017 ob 20:15
Ne ošibile, ZDA so odpravile medmrežno nevtralnost... In lahko pričakujemo množično "cenzuro" na kapitalistični način, če nimaš denarja te ne bo nihče slišal. Seveda govorim o samostojnih medijih, med katerimi so nekateri opozarjali na tole težavo, a je bilo sprejeto močno pod radarjem večjih medijskih hiš brez vsake strokovne razprave.

Sicer se gre tu za ZDA, a glede na to da so "lastniki" interneta lahko pričakujemo popotresne sunke po celem svetu.
Lunatix
# 14.12.2017 ob 20:10
To je samo začetek....
neutrino
# 14.12.2017 ob 20:34
mb128, ti si si pa tudi najboljši možni članek zbral, da bentiš nad zda-centrizmom (s kritiko se v splošnem sicer strinjam). Tu se gre za odločitev, ki lahko vpliva na ves svet.
Kot da bi bentil, ker bi objavili članek o nekem nevarnem virusu, ki se je začel širit v zda. Kaj pa tebe to briga, saj ni pri nas! Namig: lahko se razširi.

Drugače pa slaba novica, ki pa jo je bilo žal pričakovati.
el CARTEL
# 14.12.2017 ob 21:05
ameiški korporativni kapitalizem in njihova obsesija da uničijo (in nato nazaj ponudijo proti višjemu plačilu) vse kar je vrednega.

internet mora ostati svoboden.
cenzorji in kapitalisti nimajo nič kaj za brskati tu.

ampak tako je to, ko imaš ljudi ki jim je vseeno, odrasli na big brotherju in FB, klasični idioti
xerces8
# 14.12.2017 ob 20:55
širokopasovni internet ne spada več na področje telekomunikacij


Geniji
aktivist
# 14.12.2017 ob 21:11
Cenzura po domace.
zmajmun
# 14.12.2017 ob 20:36
Katastrofa...upam da eu ne bo sla v to smer

@tristokosmatih, poglej si video na yt od john oliverja - net neutrallity...
Jaz ne znam objasnit,ampak to kar govoris, ni isto
cairns
# 14.12.2017 ob 22:06
Naredimo evropski internet ki bo neodvisen od ZDA. Rusi in Kitajci že delajo na tem.
Skippy
# 14.12.2017 ob 20:41
@tristokosmatih
ne, ta odločitev v ZDA pomeni, da lahko nekega prometa ne omogočaš ali ga zelo upočasniš. Zaradi tega lahko ponudnika npr. uvedejo naslednje pakete:
- FB, twitter, instagram 10 evrov/mes.
- Netflix 50 evrov/mes.
- Gmail, Hotmail 3 evre/mesec.

Poljubno torej lahko omejuješ ponudbo ... lahko tudi prepoveš določene strani po kitajskem oz. ruskem vzoru, kar do sedaj ni bilo možno.
Istran
# 14.12.2017 ob 22:07
Pride sploh še kakšna pametna stvar iz US of A zadnje čase?
mb128
# 14.12.2017 ob 21:44
vucko84
Torneti s tem nimajo nobene zveze. Ilegalno je ilegalno.
Ti bom poskušal takole razložiti.
V Sloveniji lahko, ne da bi ti grozila kazen, voziš po avtocestah do 130 km/h. In sedaj naša vlada recimo sprejme uredbo da lahko do 130 km/h po avtocesti lahko vozijo samo avtomobili nemških proizvajalcev avtomobili francoskih pa le 90 km/h. To pa zato ker pač gre v Nemčijo največ našega izvoza.
Pa vzemimo konkreten primer. Omejil se bom na download. Lastniki Telemacha pri katerem sem jaz so američani. Moj download je max 150 Mbit/s. In sedaj američani, zaradi ideologije seveda, CNN še naprej spuščajo do mene z hitrostjo max. 150 Mbit/s za ruski RT pa npr. določijo max. hitrost 1 Mbit/s.
A sedaj razumeš?
P.S.
Toliko o mojih že kar bajeslovnih bedarijah Vaša steriliteta še enkrat več! The war is on!
aktivist
# 14.12.2017 ob 21:13
Privatizacija interneta. Zdaj si bodo omrezni ponudniki izmislili ceno dostopa do interneta. Kapitalizem v vsem svojem sijaju.
hizli tren
# 14.12.2017 ob 22:37
mb128
# 14.12.2017 ob 20:28
Prijavi neprimerno vsebino
Pa dobro a boste že enkrat nehali? Mislim Zda to, Zda ono, Zda tisto, Zda ne vem kaj že! Pa kdo so oni?! Mar Evropa mora res biti samo ena velika papiga, ki zgolj ponavlja?! Mar je Evropa res takšen hlapec?!
---------------------------------------------------
mmmmm ... JAAA !!!
če še nisi opazil EU nikoli nič ne naredi proti USA.
Le zakaj? Ker smo njihov hlapec oz. kolonija.
zbidi se
Kekec99
# 14.12.2017 ob 20:58
RT se najbrž da sploh da ne naloži.
hefe
# 15.12.2017 ob 02:12
Človek, ki vodi FCC, Ajit Pai, je smrad od človeka, ki je pred tem delal pri Verizonu in je samo nekaj dni nazaj imel govor na eni njihovih internih prireditev. V govoru je predvsem s.ral v usta ljudem, ki ga kritizirajo.

Lahko se na glavo postavljate z nerganjem o količini novic iz ZDA, ampak taka novica je izjemno pomembna za celoten svet, če gledamo iz stališča, da živimo v informacijski dobi. Tole je podlaga za cenzuro in samo čakamo lahko kdaj se bo nekdo umislil tako kretenarijo privlečt tudi k nam.
boro007
# 15.12.2017 ob 00:57
@Skippy


Čakaj ... ampak ravno socialistična Kitajska in Rusija ga najbolj omejujeta in cenzurirata. A njihovi prebivalci si ne zaslužijo svobodnega interneta?


Poanta je v tem da gredo dobri na slabše, namesto da bi kazali pot slabšim na boljše...

Američani teptajo po vsem tistem kar so po vojni gradili. V veliki večini se jim imamo zahvaliti za precej stvari. In v enaki meri jim lahko zamerimo kar sedaj počnejo z vsem tem. Ne pozabimo da je njihov razvoj omogočila ta prednost da po vojni niso imeli razdejane države, in še tuje znanstvenike so na ta način na veliko zvabili k sebi.

Sedaj pa v velikem slogu bredejo globje v močvirje, ki naj ga bi uničevali... Močvirje je raslo pod Clintonom, močvirje je raslo pod Bushem, močvirje je raslo pod Obamo in močvirje še naprej raste pod Trumpom...
slovenc pa pol
# 14.12.2017 ob 21:14
Tut nam bodo zaprl free dostop do informacij...da še bl podebiljo človeštvo
zapravico
# 15.12.2017 ob 06:46
Kako je bilo lepo, ko ni bilo televizije in interneta
crnuskagmajna
# 14.12.2017 ob 22:50
Evo, so se že lotili tega. Cenzura!

Zdaj bodo utišali resnico in svet še bolj zaplinili z balastom in lažmi! Tukaj se konča svoboda govora, tukaj se konča demokracija in tukaj Amerika uvaja lastnosti komunizma.
KLIPAN
# 14.12.2017 ob 21:52
Se vidi kdo je za demokracijo in svobodo, tudi na internetu.
Zavezniki šeriatskih muslimanov sigurno ne.
mb128
# 14.12.2017 ob 21:02
Kekec99
Jep, natančno tako za RT ipd. bo odslej tako kot pri IoT!
Pa toliko o mojih že kar bajeslovnih bedarijah veš sterilni!
neutrino
# 14.12.2017 ob 21:38
Hehe, ajd, ker mi je dolgčas, ti odgovorim. Prvo, hvala za novi nick. Redko kdo si vzame čas za tako osebni pristop. To res cenim.

Kot drugo, bolj kot "dogovor" je bila tisto s tvoje strani prošnja, naj te pri miru pustim.

Drugače pa daj no človek, ne bit tak zafrustriran in zakompleksan, to škodi zdravju. Ni vredno zaradi nekega random folka na netu riskirat zdravja. Pa tudi držanje zamer ni dobro za zdravje. Pa še škoda spomin trošit za take stvari. Raje si kakšno (pravilno) fizikalno dejstvo zapomni na tisto mesto. ;)
mornar1310
# 15.12.2017 ob 10:43
Upam da naši v Bruslju ne bodo šli po meriški poti. Je pa res odvisno koliko bodo pripravljeni prodati svoja načela. Korporacije imajo denar.
mb128
# 14.12.2017 ob 22:46
hizli tren
Saj v tem je ravno problem. Le zakaj bi moralo to zadevati Evropo?!
Sicer pa mar to tudi pomeni, da Zda še vedno niso predale kontrole 13. rot serverjev čeprav so to obljubile da bodo storile še za časa Obame?!
Imam občutek, da bo morala Evropa če bo hotela postoriti za svojo samostojnost narediti še dosti več kot samo projekt Galileo!
tristokosmatih
# 14.12.2017 ob 21:08
@Skippy
Hvala za pojasnilo.
Zmedlo me je tole:
Hipotetičen primer: YouTube bo ponudniku odštel nekaj denarja, da se njegovi videoposnetki nalagajo učinkoviteje od npr. Vimea.

Glede na to, da ima YouTube pri ponudniku zakupljen dostop, bi mu moral ponudnik zagotoviti optimalno hitrost v skladu z zakupno pogodbo. Ali pa se v ZDA dostop do interneta obračunava drugače? Če se ne, gre za očiten nateg tudi drugih odjemalcev, ker kvaliteta določenih storitev ne bo dosegala nivoja, ki ga plačujejo in pričakujejo drugi odjemalci (npr. uporabniki YouTuba).
Follow Me
# 15.12.2017 ob 10:34
Gringo nam hoče dobro..
Gringo ve točno, kaj je dobro za nas. :D:D
GORILA
# 15.12.2017 ob 09:44
@mb128
No no, ne pretiravat! SA je samo fevdalistična država.


Bolj je kapitalistična, kot pa Severna Koreja socialistična!
Bivši uporabnik
# 15.12.2017 ob 09:16
Še bolj problematična je "nevtralnost" iskalnikov, kot je google. Tam se že leta dela na tem.
Jarik
# 15.12.2017 ob 01:23
Ah, kako hudo je bilo v našem starem socializmu. No sedaj pa je vse lepše, svobodnejše in enakopravno. Le vedno več denarja potrebujem. Ah, pozabil sem da sem že star in bolan. Šit.
grafikon
# 15.12.2017 ob 11:07
Murica...
izo
# 17.12.2017 ob 10:40
samo da spomenm: nedavno nazaj so potegnili nov kabel preko atlantiko do španije. jasno, ameriška firma. mislim, da ni potreben komentar.

evropa, izbori si svoj internet, asap.
mmeeddoo
# 16.12.2017 ob 06:59
Kaj imajo informacijske storitve z Zvezno komisijo za trgovino? Z informiranjem je potrebno trgovati?
mb128
# 15.12.2017 ob 20:53
artoum
Glej kriterijev zakaj bo imel nek poudnik vsebin takšno ali drugačno hitrost je več. Že večkrat sem zapisal da smo stopili v dobo medijskih mastodonov z velikimi koraki. Jaz tu vidim vsaj dva kriterija.
1. Komercialen
2. Ideološki
Veš ta medijska svoboda gre na živce kar mnogim. Skoraj do pred kratkim je bilo več ali manj tako, da se je vse kar je izjavil gospodar se mu je verjelo na besedo. Danes, tako to vidijo nekateri, pa vlada že kar anarhija. Na dosegu par klikov so ti novice iz vseh mogočih virov in to iz celega sveta. Mnogim to sploh ni všeč veš. Toliko o ideološki plati.
Sedaj pa gremo še na komercialno. Tej smo bili na nek način priča že pri tv. Jep, nekateri kabelski operaterji so oz. šele bodo podražili ker tako zahteva Pro plus. Ta podražitev zadeva vse razen Telemacha in pa T2 če se ne motim. Kaj misliš zakaj je temu tako?! Hja tudi zaradi tega, da bi v končni fazi ljudje, ki so sedaj pri Siolu morebiti presedlali k Telemachu. A stvar se bo izenačila kaj kmalu. Slej kot prej bo zahteval več denarja tudi Planet tv. Takrat bo zadela podražitev najverjetneje Telemach Siola pa ne. Podobno se bo zgodilo po vsej verjetnosti tudi glede spletnih ponudnikov vsebin.
Hja stvari se nagibajo k monopolom čeprav bi se moral kapitalizem boriti proti monopolom. Šment pa tak.
Je pa tukaj le nekaj dobrega. Ponudniki interneta bodo ponudnikom ilegalnih vsebin po vsej verjetnosti tako zmanjšali hitrost, da bodo te vsebine postale negledljive!
nikhrast
# 15.12.2017 ob 15:53
Mislim da nekateri tu ne razumejo kaj pomeni nevtralnost.
simonc27
# 15.12.2017 ob 11:32
V članku pa ni omenjeno, da je zasedanje Ameriške zvezne komisije za komunikacije (FCC) bilo prekinjeno zaradi grožnje z bombo.
hefe
# 15.12.2017 ob 10:47
@Binder Dandet
Če je torej pred 2015 funkcioniralo, zakaj ne bi zdaj?

Tole vprašanje je za ZDA precej dobro popisano na Wikipedii:
https://en.wikipedia.org
/wiki/Net_neutrality_in_the_United_State
s


V osnovi - nekako do obdobja 2000-2004 to sploh ni bilo relevantno vprašanje. Potem so pa korporacije 'zavohale kri' in začela se je kolobocija. FCC je od 2004 promoviral internetno nevtralnost, vmes kaznoval nekaj velikih firm (večinoma brez finančne kazni, temveč le z zahtevo, da se pokorijo načelom internetne nevtralnosti). Potem je prišlo leto 2010 in postajalo je jasno, da če korporaciji rečeš "Ti, ti, ti" prav veliko ne zaleže. Če je bil pred 2010 na udaru predvsem Comcast, je potem do uveljavitve t.i. "Title II", ki je ISPje definiral kot 'običajne nosilce informacij' in ne kot 'informacijski servis' (tole je oboje relativno slabo prevedeno, v osnovi gre pa za to - ISPji, oz. njihova ponudba dostopa do interneta nima nikakršnih lastninskih pravic do vsebin na spletu in jih zato ne sme na kakršen koli način omejevati), bil na udaru pretežno Verizon (Ajit Pai prihaja od tam in se je ukvarjal ravno s temi pravnimi vprašanji). No, in zadeva se je potem vlekla do uveljavitve v Marcu 2015.

Najbolj kretensko pri vsem skupaj je, da to uveljavlja republikanski pajac in da za vsem skupaj stoji Trumpova vladajoča klika (Trump sam je večkrat dokazal da se na tale vprašanje razume kot svinja na vprašanje ali je Zemlja geoid v vesolju ali ploščat disk na hrbtu orjaške želve), vključno z nekimi desnimi fanatiki. Zakaj je to kretensko? Ker bodo njihovi podlistki tipa Breitbart med prvimi, ki bodo deležni omejevanja dostopa.
Mirko Tipka
# 15.12.2017 ob 09:02
vucko84
# 14.12.2017 ob 21:30
V Nemčji dobiš takoj opozorilo, če downloadaš s torrentov, tako da ...


Zato pa uporabiš kakšen drug internet in ne http:80
Krissssss
# 15.12.2017 ob 02:01
ubistvu ne se prevec nadat da to ne bo slo v Evropo ker to je skor 100% prihodnost evrope pa sj nekatere drzave so ze razpravljale o temu pred kratkim je pa res da niso izglasoval tega a glede na to da so US sedaj to nardile lahko sedaj to vpliva na svet .. mi je pa smesna ta njihova demokracije skor vsi ljudje so proti ampak se zmeri je slo to naprej a .. jaka demokracija ni kej
nikhrast
# 16.12.2017 ob 17:29
Saj imamo isto v prometu, poseben pas za avtobuse in avtomobile z vsaj dvema notri, vsi ti potujejo bolj hitro.
usb-
# 16.12.2017 ob 09:33
To je dobro sao za posameznike.
Brez dvoma je to slabo za pretok znanja in ameriko kot celoto.
Ori
# 16.12.2017 ob 07:05
To je dobra novica za korporacijske pokvarjene MSM medije.
tocco
# 15.12.2017 ob 12:31
Vucko v Nemčiji so neakteri torrenti prepovedani. Popcorn itd
hefe
# 15.12.2017 ob 12:07
V članku pa ni omenjeno, da je zasedanje Ameriške zvezne komisije za komunikacije (FCC) bilo prekinjeno zaradi grožnje z bombo.

Ker je bila ta neumnost posameznika za proces popolnoma nerelevantna (vse skupaj je trajalo tudi malo manj kot 10 minut). Lahko bi tudi pa tudi nalepil članek od kje drugje kot od Infowars, stvar se tudi v mainstream medijih ni ravno skrivala. Alex Jones je pa še eden od zblojencev, ki bodo (potencialno) med prvimi na udaru za zapiranje pipice.
RudeCorona
# 15.12.2017 ob 09:16
"Če je torej pred 2015 funkcioniralo, zakaj ne bi zdaj?"

https://www.youtube.com/watch?v=92vuuZt7
wak
Mitko
# 20.12.2017 ob 16:58
Kako bi bil svet boljši in lepši brez USA...
artoum
# 15.12.2017 ob 19:45
čakaj malo . a sedaj bo recimo Youtube plačal ponudniki interneta ,da mu odrejo pipico ? vse skupaj pa pomeni zapiranje pipice za vse druge?
KLIPAN
# 15.12.2017 ob 10:56
No, pod desničarjem republikancem Trumpom je padel še zadnji svobodni apostolat v Ameriki.
GO TRUMP!

Sicer bo še trajalo tri leta, ampak to kar je storil Trump za levico po celem svetu, ni uspelo še do sedaj nikomur.
Trump, večna ti hvala!
GORILA
# 15.12.2017 ob 09:29
Čakaj ... ampak ravno socialistična Kitajska in Rusija ga najbolj omejujeta in cenzurirata. A njihovi prebivalci si ne zaslužijo svobodnega interneta?

Samo Rusija in Kitajska?

Kaj pa kapitalistična SA?
vucko84
# 14.12.2017 ob 21:30
V Nemčji dobiš takoj opozorilo, če downloadaš s torrentov, tako da ...
Kazalo