Obama je sporočil, da so ZDA odpravile prepoved prodaje orožja Vietnamu, ameriška orožarska industrija pa že pričakuje donosne posle. Foto: Reuters
Obama je sporočil, da so ZDA odpravile prepoved prodaje orožja Vietnamu, ameriška orožarska industrija pa že pričakuje donosne posle. Foto: Reuters
Barack Obama in Ho Ši Minh
Obama je prvič obiskal Vietnam. Na fotografiji pred doprsnim kipom vietnamskega komunističnega revolucionarnega voditelja Ho Ši Minha. Foto: Reuters

Kot je Obama poudaril na skupni novinarski konferenci z vietnamskim kolegom Tran Dai Kvangom, odločitev ni povezana s Kitajsko, ampak so jo sprejeli na podlagi želje ZDA po dogotrajni normalizaciji odnosov z Vietnamom. "Na tej stopnji sta obe strani razvili raven zaupanja in sodelovanja, ki vključuje tudi naši vojski," je dejal Obama. Prepoved uvoza sega v obdobje hladne vojne, Kvang pa je njegovo odpravo pozdravil.

Obama je sicer že leta 2014 sprostil prodajo določene vojaške opreme Vietnamu, kot so patruljni čolni, reševalne ladje in mornariška izvidniška letala, da bi Vietnamu pomagal pri dejavnostih Kitajske v Južnokitajskem morju, bogatem z naravnimi viri.

ZDA si obetajo orožarske posle
Kot menijo zagovorniki popolne odprave embarga na orožje, ki je bil zadnji ostanek leta 1975 končane vojne med Vietnamom in ZDA, je ta ukrep nujno potreben za izboljšanje vietnamske obrambe pred Kitajsko. Vietnam namreč kupuje orožje od Rusije in ima zastarel arzenal še iz sovjetskih časov.

ZDA, ki so junija lani obljubile 18 milijonov dolarjev pomoči Vietnamu za nakup ameriške vojaške opreme, si v prihodnje obetajo dobre orožarske posle.

Obama na prvem obisku Vietnama
Obama je v Hanoju začel svoj prvi obisk v Vietnamu. Spremlja ga tudi zunanji minister John Kerry. V torek bo obiskal gospodarsko prestolnico središče Hošiminh. Srečal se bo z več politiki, danes popoldne tudi z generalnim sekretarjem komunistične partije Ngujen Phu Trongom, ki je dejanski voditelj države.

Iz Vietnama bo Obama odpotoval na Japonsko, kjer se bo 26. in 27. maja udeležil vrha držav skupine G7. V petek bo obiskal spominski park v Hirošimi, ki je posvečen žrtvam atomske bombe, ki so jo ZDA odvrgle ob koncu druge svetovne vojne. Iz Bele hiše so že sporočili, da se ameriški predsednik za žrtve ne bo opravičil.