Premiki naj bi se dogajali v mestu Latakia, ki ga nadzorujejo vladne sile. Foto: AP
Premiki naj bi se dogajali v mestu Latakia, ki ga nadzorujejo vladne sile. Foto: AP

Kot je izjavil predstavnik Pentagona Jeff Davis, so v obalnem območju Latakie v zadnjih dneh zaznali "povečan pretok ljudi in opreme, kar sproža dvome o tem, da bi lahko Rusija na že obstoječem letališču načrtovala postavitev neke vrste zračnega oporišča".

Dodal je, da bi lahko ruske vojaške poteze prišle v nasprotje z zračnimi napadi, ki jih na skrajneže Islamske države v Siriji izvajajo ZDA in njeni zavezniki. Eden izmed ameriških uradnikov, ki ni želel biti imenovan, pa je izjavil, da so v bližini letališča v Latakii, ki velja za eno izmed trdnjav režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, opazili sedem ruskih tankov T-90 ter topništvo, ki naj bi branilo rusko osebje na omenjenem letališču, poroča BBC.

Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da se bo zračnim napadom na cilje IS-ja v Siriji pridružila tudi Francija. Do zdaj v koalicijskih napadih ni sodelovala, saj je domnevala, da bi ti napadi lahko le okrepili režim Bašarja Al Asada, zdaj pa želijo z napadi prispevati k rešitvi begunske krize.


Rusija: Še naprej bomo pomagali
Moskva sicer ne skriva, da vladnim silam v Siriji pomaga z vojaško opremo in da njihovo osebje uri sirske vojake, saj je znano, da je Rusija glavna zaveznica Al Asada v sirskih spopadih, ki trajajo že od marca leta 2011.

Pred dnevi so sirski mediji poročali, da sta dve ruski tovorni letali v državo prinesli 80 ton humanitarne pomoči, pristali pa sta prav v Latakii. Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sicer zatrdil, da je bil na letalih material za postavitev začasnih šotorov za begunce.

Kremelj je tudi zavrnil vse namige o postavljanju lastnega vojaškega oporišča v Siriji, je pa ruski zunanji minister Sergej Lavrov prejšnji teden dejal, da bo Rusija Siriji poslala več pomoči, če jo bo ta država za to prosila.

Ameriška stran pa trdi, da je Al Asadov režim v zadnjem času v spopadih z uporniškimi skupinami izgubil precejšnje dele ozemlja, zato mu je Rusija okrepila pomoč.

Agencija Reuters je nedavno tudi poročala, da je Rusija v zračno oporišče v Latakii razporedila 200 marincev, opremo za zračni obrambni sistem ter prenosni sistem zračne kontrole, Pentagon pa meni, da za zdaj Moskva v oporišču še nima svojih vojaških letal.

Vojna v Siriji je v štirih letih zahtevala že 240.000 življenj, domove pa je zapustila že skoraj polovica izmed 23 milijonov prebivalcev.