Številni begunci ob begu v obljubljene dežele padejo v primež tihotapcev z ljudmi: v zadnjem letu se največ zasužnjujejo Sirci, Azijo pa pretresa primer burmanske manjšine Rohingya. Foto: Reuters
Številni begunci ob begu v obljubljene dežele padejo v primež tihotapcev z ljudmi: v zadnjem letu se največ zasužnjujejo Sirci, Azijo pa pretresa primer burmanske manjšine Rohingya. Foto: Reuters
John Kerry ob predstavitvi poročila
State Department ustvarja poročilo po nalogu kongresa od leta 2001, pri čemer vsakoletno poročilo zadeva stanje v letu prej. Foto: Reuters

V zadnjih devetih letih je bila Slovenija redno uvrščena v prvega od treh razredov držav, v katere zunanje ministrstvo ZDA razvršča države glede na stopnjo težave trgovine z ljudmi in prizadevanja države proti temu.

V prvem redu so države, ki se zelo trudijo proti trgovini z ljudmi. Sem spadajo Zahodna Evropa, Avstralija, Izrael, Tajvan in Armenija. V najboljši druščini je bila zadnje desetletje tudi Slovenija, letos pa je drugače in je padla v drugi razred. Ker država ne stori dovolj glede izkoriščanja žensk za spolnost in tujih delavcev v gradbeni industriji, se je država na evropskem zemljevidu trgovine z ljudmi State Departmenta vrnila na Balkan.

Sodobno suženjstvo prizadene 20 milijonov ljudi
Državni sekretar John Kerry je ob predstavitvi letošnjega 382 strani dolgega poročila v State Departmentu dejal, da je trgovina z ljudmi žalitev človeškega dostojanstva in napad na svobodo. Države je pozval k celovitemu in intenzivnemu boju proti tej obliki sodobnega suženjstva.

Mednarodna organizacija dela (ILO) ocenjuje, da je nedovoljena trgovina z ljudmi na leto vredna 150 milijard evrov. Od tega samo trgovina s spolnimi sužnjami navrže 100 milijard evrov. Na svetu je najmanj 20 milijonov žrtev trgovine z ljudmi.

V Sloveniji se izkoriščajo gradbeni delavci
Poročilo pravi, da slovenska vlada ne dosega minimalnih standardov za odpravo trgovine, vendar si za to prizadeva. Slovenija je država, kamor prodajajo spolne sužnje iz Slovaške, Ukrajine, Dominikanske republike, Bosne in Hercegovine, Romunije, Srbije. Prav tako se dogajata prisilno delo, predvsem v gradbenem sektorju, in prosjačenje. Poročilo Slovenijo omenja tudi pri Srbiji, kjer pravi, da se delavci iz Srbije izkoriščajo v slovenski gradbeni industriji tako kot v Rusiji, Azerbajdžanu in Združenih arabskih emiratih.

Po ameriški oceni so v spodnjem, tretjem, redu držav sicer do ZDA kritične države: Rusija, Tajska, Iran, Libija, Venezuela, Jemen, Severna Koreja, Južni Sudan, Zimbabve, Alžirija in Sirija, ki ne storijo skoraj nič proti sodobnemu suženjstvu.