Protest proti Severni Koreji v njeni južni sosedi. Foto: Reuters
Protest proti Severni Koreji v njeni južni sosedi. Foto: Reuters

Oboje krši obstoječe sankcije ZN in tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je povedal, da so ZDA zelo zaskrbljene zaradi dejanj in izzivanja Severne Koreje. Bela hiša upa, da bodo nove sankcije povečale pritisk nanjo.

"To je avtoritaren režim. Izzivalen je. Vztrajno je kršil resolucije Združenih narodov, preizkušal in proizvajal jedrsko orožje, zdaj pa skušajo izpopolniti še svoj raketni sistem," je jutro po izstrelitvi rakete povedal Obama.

50 milijonov za propagandno vojno
Nove sankcije so usmerjene proti proizvodnji raket dolgega dosega in proti jedrski tehnologiji, proti članom režima in vsem, ki mu pomagajo s prodajo oborožitvene tehnologije.

Sankcije se uvajajo tudi proti kršilcem človekovih pravic in tistim, ki perejo ali ponarejajo denar za režim. Vsaka država, ki v Severno Korejo izvaža vojaško opremo, pa bo ostala brez ameriške pomoči.

Predlog zakona namenja 50 milijonov dolarjev za propagandno vojno proti Pjongjangu v obliki radijskih sporočil v Severno Korejo. Kršilce sankcij čakajo zaplemba premoženja v ZDA, prepoved vstopa v ZDA in odpoved morebitnih pogodb z ameriško vlado.