ZN so po izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedli sankcije proti Pjongjangu. Foto: EPA
ZN so po izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedli sankcije proti Pjongjangu. Foto: EPA

"Resno opozarjamo Severno Korejo, da bo plačala visoko ceno, če bo ostala pri svojih načrtih," je povedal namestnik južnokorejskega urada za nacionalno varnost Čo Tae Jong. Japonski obrambni minister Gen Nakatani je dejal, da naj bi raketa letela blizu japonskega otoka Okinava in da je vojski ukazal, naj jo sestreli, če bo ogrožala japonsko ozemlje. "Izsiljena izstrelitev rakete bi bila v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov in velika provokacija, kar zadeva varnost Japonske," pa je poudaril japonski premier Šinzo Abe na seji parlamentarnega odbora.

Kitajska: Pravica, a z omejitvami iz resolucije
Odzvala se je tudi Kitajska, ki je edina prava zaveznica Pjongjanga in izrazila zaskrbljenost zaradi severnokorejskih načrtov. "Menimo, da ima Severna Koreja pravico do miroljubne uporabe vesolja, vendar bi morale v tem trenutku za to njeno pravico veljati omejitve iz resolucij Varnostnega sveta," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Lu Kang.

Združeni narodi so potrdili, da so seznanjeni z namero Pjongjanga. Kot je povedal tiskovni predstavnik ZN-a Farhan Hak, so bile o tem obveščene tri agencije ZN-a, pristojne za varnost v pomorstvu, civilno letalstvo in telekomunikacije: "Trenutno pozorno spremljamo razvoj dogodkov in smo v tesnem stiku z vpletenimi stranmi in mednarodnimi organizacijami."

Grožnja mednarodnemu miru in varnosti
ZDA so presodile, da bi bila izstrelitev severnokorejske rakete provokacija. "Mednarodna skupnost bi tak korak Severne Koreje razumela kot novo neodgovorno provokacijo in jasno kršitev zavez," je poudaril tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest. Američani so zagrozili z novimi sankcijami Varnostnega sveta.

Izstrelitev severnokorejske rakete bi po jedrskem poskusu pretekli mesec pomenila drugo večjo kršitev resolucije ZN-a v zadnjem času. Severna Koreja je sicer 6. januarja izvedla četrti jedrski poskus, ki ga je svet ostro obsodil. Varnostni svet je na izrednem zasedanju istega dne napovedal uvedbo dodatnih ukrepov proti tej državi, njen poskus pa so označili kot grožnjo mednarodnemu miru in varnosti. Resolucija Severni Koreji prepoveduje uporabo tehnologije balističnih raket, ZN pa je po zadnji severnokorejski izstrelitvi rakete dolgega dosega decembra 2012 uvedel sankcije proti Pjongjangu.