ZDA so zaprle tudi veleposlaništvo v Izraelu. Foto: EPA
ZDA so zaprle tudi veleposlaništvo v Izraelu. Foto: EPA

Za to potezo so se v Washingtonu odločili zaradi groženj s terorističnimi napadi, ki sta jih napovedali jemenska in savdska veja Al Kaide. Po ameriških ocenah gre za najnevarnejši skupini v mednarodni teroristični mreži.

Diplomatska predstavništva so med drugim zaprli v Združenih arabskih emiratih, Alžiriji, Jordaniji, Jemnu, Iraku, Egiptu, Savdski Arabiji, Džibutiju, Katarju, Sudanu, Kuvajtu, Bahrajnu, Omanu, Mavretaniji in Libiji.

Za podoben korak so se odločile tudi Velika Britanija, Francija in Nemčija, ki so za najmanj dva dni zaprle svoja predstavništva v Jemnu. V prestolnici Sani so poostrili varovanje predstavništev teh držav.

Policija in vojska poostreno nadzorujeta tudi glavne prometnice v Sani. Prebivalci naj bi slišali ameriška brezpilotna letala.

Varovanje tujih predstavništev so poostrili tudi v številnih drugih državah. Nedelja je začetek delovnega tedna v številnih islamskih državah in tudi v Izraelu.

ZDA so že v petek tudi posvarile svoje državljane, naj bodo do konca avgusta posebej previdni pri potovanjih v tujino, saj naj bi v tem mesecu obstajala povečana nevarnost napada na "ameriške interese" na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki.