Novica o obsodbi Afridija je dvignila precej prahu. Foto: EPA
Novica o obsodbi Afridija je dvignila precej prahu. Foto: EPA

To so pokazali sodni dokumenti, potem ko so mediji in javnost sprva ugibali, da so Šakila Afridija zaprli zaradi vodenja lažnega programa cepljenja, s katerim je zbiral podatke za ameriške obveščevalce.
Afridijeva družina je obtožbe označila za "neumnost", njegovi odvetniki pa so že napovedali pritožbo.

Afridija je plemensko sodišče prejšnji teden obsodilo na 33 let zapora v spornem sodnem procesu, ki je potekal za zaprtimi vrati. Oblasti so ga obtožile izdaje, njegova družina pa pravi, da so vse obtožbe brez vsake podlage.
Celo ljudje, ki izvedejo bombne napade, ne dobijo tako dolgih zapornih kazni, pa je po poročanju BBC-ja pripomnil neki aktivist, medtem ko pravni strokovnjaki pravijo, da se ne spomnijo nikogar, ki bi za omenjene obtožbe dobil tako visoko kazen.

"Protidržavne dejavnosti"
Glede na danes objavljeno besedilo razsodbe je razvidno, da so dr. Afridiju sodili zaradi "protidržavnih dejavnosti". Dokumenti kažejo, da so ga obsodili zaradi podpore in zdravniških storitev pripadnikom teroristične skupine Laškar-e-Islam. V razsodbi je navedeno, da obstajajo dokazi, da je bil povezan tudi s tujimi obveščevalnimi agencijami.

BBC-jev dopisnik ob tem poroča, da bodo ne glede na uradni razlog Afridijeve obsodbe številni v Pakistanu prepričani, da so Afridija zaprli zaradi njegove pomoči pri izdaju Osame bin Ladna, ki so ga ameriške posebne sile ubile maja lani.