Bin Laden je bil ubit v nočni akciji ameriških komandosov. Foto: EPA
Bin Laden je bil ubit v nočni akciji ameriških komandosov. Foto: EPA

Šakil Afridi je bil obtožen organiziranja lažne akcije cepljenja, s katero so ameriški obveščevalci prek zbiranja vzorcev DNK-ja odkrili vodjo teroristične mreže v pakistanskem mestu Abotabad, kjer so ga nato v začetku maja lani ubili pripadniki elitnih ameriških posebnih enot.

Po uboju ameriškega sovražnika številka ena so pakistanske oblasti aretirale Afridija. Poleg dolgoletne zaporne kazni bo moral zdravnik plačati še okoli 3.500 dolarjev.

Obsodba ameriškega pomagača bo nedvomno še poslabšala odnose med Washingtonom in Islambadom, ki se ravno v tem času dogovarjata za ponovno odprtje oskrbovalnih poti prek pakistanskega ozemlja za Natove sile v Afganistanu. Visoki ameriški predstavniki so Pakistan, ki prejema milijarde dolarjev ameriške pomoči, tudi javno pozvali, naj Afridija izpusti na prostost.

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je januarja v televizijskem intervjuju pojasnil, da je bil Afridi in njegova skupina ključen za odkritje bin Ladna. Ob tem je zatrdil, da s tem zdravnik vsekakor ni zagrešil izdaje ali kako drugače škodoval Pakistanu. Po njegovem mnenju bi bila velika napaka, če "bi zaprli nekoga, ki je pomagal v boju proti terorizmu".

Afridi je vrsto let delal kot kirurg na odročnem področju Kiber ob meji z Afganistanom, kjer delujejo talibani in pripadniki Al Kaide. Po današnji obsodbi so ga že prepeljali v zapor v Pešavarju.