Za 300 tisoč evrov letne donacije so se odprla vrata Cameronove rezidence na 10 Downing Street v Londonu, kjer je tudi sedež britanske vlade. Foto: EPA
Za 300 tisoč evrov letne donacije so se odprla vrata Cameronove rezidence na 10 Downing Street v Londonu, kjer je tudi sedež britanske vlade. Foto: EPA
David Cameron
David Cameron in njegova konservativna stranka sta se zapletla v škandal, ki ne bo potihnil tako zlahka, kar bo še načelo že tako neprepričljivo javno podoro njegovi vladi. Foto: EPA
George Osborne - David Cameron
V svetu podkupnin je popolni dostop do finančnega ministra Georgea Osborna še dražji kot neposredni stik z njegovi šefom. Foto: Reuters

Novinarji britanskega tednika Sunday Times so se visokemu članu vladajoče stranke predstavili kot upravitelji zasebnega investicijskega sklada iz Liechtensteina. "Poslovneži" so se zanimali za neposreden stik s Cameronom. Peter Cruddas, vodja financ v konservativni stranki, pa jim je ponudil "prvoligaški" dostop, za katerega bi morali odšteti 300 tisoč evrov "podpore" na leto. V zameno bi dobili redne zasebne večerje s premierjem in drugimi "prvoligaši" ter druge možnost vplivanja na vladno politiko.

S članstvom v klubu do premierja
Na posnetku, ki so ga novinarji posneli na skrivaj, je Cruddas na začetku zatrdil, da ni mogoče kupiti dostopa do prvega ministra Velike Britanije. Toda v nadaljevanju se je zakladnik torijcev razgovoril o drugih možnostih neposrednega stika s Cameronom.

Cruddas je omenil Leader's Group, klub, kjer so člani v zameno za 300 tisoč evrov povabljeni na zasebna druženja s Cameronom in drugimi visoki člani konservativne stranke. Kosila, večerje, slavnostni sprejemi, volilna praznovanja so le nekatere stvari, ki jih omogoča prostovoljni prispevek omenjenemu klubu. Še z višji prispevkom pa si lahko člani kluba pridobijo še druženje s kanclerjem Georgeom Osbornom, britanskim finančnim in gospodarskim ministrom.

"Če ste nesrečni, vam bomo prisluhnili"
"Dvesto do 250 jurjev je premier liga ... Lahko ga boste vprašali, praktično kar koli si boste želeli. Če ste nesrečni zaradi nečesa, vam bomo prisluhnili in bomo dali to političnemu komiteju na številki 10," je o Cameronu in neposrednem vplivu na Downing Street 10 spregovoril Cruddas.

"To bo strašno dobro za vaše posle. Zelo boste zadovoljni. Vaši gostje se bodo fotografirali z Davidom Cameronom. Veste, tudi to počnemo," je podrobnosti usluge razkril visoki predstavnik torijcev.

Hiter odstop zasačenega Cruddasa
Po napovedi in objavi članka v Sunday Timesu je Cruddas odstopil že v nedeljskih dopoldanskih urah. "Globoko obžalujem vsak vtis neprimernosti, ki izhaja iz mojega širokoustenja v pogovoru," je Cruddas zapisal v odstopnem sporočilu.

Konservativna stranka je poudarila, da ni prišlo do nobenega "darila" ali drugačne podpore stranke. "Vse donacije konservativni stranki morajo upoštevati pravila in zahteve volilnega zakona," so zapisali pri vladajoči britanski stranki, ki jo je doletel najverjetneje najhujši škandal, odkar je Cameron maja 2010 zmagal na volitvah in nato oblikoval koalicijsko vlado z liberalci.

Bo Cameron odgovoril opoziciji in javnosti?
Po britanskem zakonu o financiranju političnih strank bi bila donacija sklada iz Liechtensteina nezakonita, pri tem pa lobisti opozarjajo, da lahko denar zakonito donirajo direktorji tujih družb, ki so britanski državljani in so vpisani v britanski volivni imenik.

Opozicijski laburisti so hitro pograbili priložnost in zahtevajo odgovore ter podatke od Cameronove vlade: vsa imena strankinih donatorjev, ki so obiskali Downing Street 10. "Res je gospod Cruddas odstopil, toda večerje in zabave potem je gostil David Cameron. Ljudje pričakujejo, da bo obrazložil, kako so potekale te zabave, kaj so se pogovarjali in kakšne politične odločitve so bile sprejete."

Videoposnetek Sunday Timesa: Cruddas ponuja "prvoligaški" dostop do Camerona