Asma, kar v arabščini pomeni
Asma, kar v arabščini pomeni "vrhovna", je bila rojena leta 1975 v Londonu uglednemu sirskemu kardiologu in diplomatki na sirskem veleposlaništvu. Foto: EPA
Zakonca Al Asad
Asma in Bašar Al Asad sta se poročila leta 2000 in imata tri otroke. Foto: EPA

Kot je dejala v pogovoru za rusko televizijo Rossiyo 24, so tisti, ki so ji ponudili možnost novega doma oz. azila, skušali spodkopati njenega moža, sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Kdo ji je ponudil to možnost, ni želela razkriti.

"Da, ponudili so mi možnost, da zapustim, oz. bolje rečeno, zbežim iz Sirije. Te ponudbe so vključevale zagotovila o varnosti zame in za moje otroke in celo zagotovila o finančni varnosti," je pojasnila in dodala, da "ni treba biti genij, da bi ugotovili, koga dejansko želijo. To je bil nameren poskus zmanjšati zaupanje Sircev v njihovega predsednika."

Spletna omrežja v Londonu rojene nekdanje investicijske bankirke, ki ima poleg sirskega tudi britansko državljanstvo, so vse od izbruha vojne polna fotografij njenega humanitarnega dela, predvsem iz sirotišnic in bolnišnic. "Tu sem že od začetka in nikoli nisem razmišljala, da bi bila kjer koli drugje." Z Bašarjem Al Asadom, s katerim imata tri otroke, se je poročila leta 2000.

Kritike do poročanja zahodnih medijev
V polurnem pogovoru je obsodila sankcije Zahoda zoper Sirijo, ki so po njenem mnenju prizadele predvsem običajne državljane, zelo ostra pa je bila tudi do poročanja zahodnih medijev glede trpljenja civilistov v od vojne opustošeni državi.

Kot poroča Guardian, je dala 41-letna hčerka nekdanje diplomatke na sirskem veleposlaništvu v Londonu in kardiologa zadnji večji intervju leta 2011 za Vogue. Prispevek z naslovom Roža puščave je bil poln hvale o demokratični družni Al Asad in njihovih reformah, revija pa je pozneje, ko se je razplamtela državljanska vojna, članek umaknila s spleta.