Kukluksklan ima danes le še nekaj tisoč članov. Foto: EPA
Kukluksklan ima danes le še nekaj tisoč članov. Foto: EPA

Srečanje je minilo brez nasilja in pod strogimi varnostnimi ukrepi. Kukluksklanovec se je tudi včlanil v NAACP in plačal 30 dolarjev za članarino ter navrgel še 20 dolarjev prostovoljne donacije. Organizator KKK-ja iz Montane John Abbar je pozneje povedal, da na sestanku sogovornikov na drugi strani ni zaprosil, naj se včlanijo v KKK, saj je za kaj takega treba biti bel.

Bela rasistična organizacija KKK, ki izvira iz časov po državljanski vojni, ko so se belci na jugu ZDA z nasiljem uprli prizadevanjem za enakopravnost na novo osvobojenih temnopoltih sužnjev, se v javnosti skuša predstaviti kot nenasilna. Zadnje čase je sicer bilo v Wyomingu nekaj novih primerov nasilja nad temnopoltimi moškimi, če so jih videli v javnosti z belimi ženskami.

Od pol milijona do nekaj tisoč
Predsednik NAACP-a iz Casperja Jimmy Simmons je zato zaprosil za pogovor s predstavnikom KKK-ja. Abbar je zagotovil, da ne ve nič o pretepanjih črncev niti o domnevnem širjenju sovražne literature po Wyomingu.

On je sicer zagovornik ideje, da se države, kot so Wyoming, Oregon in Washington, "očistijo" in postanejo neke vrste zatočišče belcev.

Prvi kukluksklan je leta 1865 v Pulaskiju v zvezni državi Tennessee ustanovilo šest veteranov konfederacijske vojske. Gibanje je v svoji prvi izdaji štelo kar 550.000 članov. Danes KKK šteje "le" še od 5.000 do 8.000 članov.