Luknja, v katero so okrutni sorodniki zakopali deklico. Foto: Reuters
Luknja, v katero so okrutni sorodniki zakopali deklico. Foto: Reuters

Nesrečno deklico z imenom Medine Memi so našli v dva metra globoki luknji, ki jo je družina skopala pod kurnikom v bližini domače hiše v kraju Kahta, ki leži v jugovzhodni pokrajini Adijaman. Njeno truplo je ostalo v sedečem položaju, roke pa je imela zvezane. Od takrat, ko so jo razglasili za pogrešano, je minilo kar 40 dni, policiji pa je namig, kje bi deklica lahko bila, dal sosed družine.

Očeta in dedka so po grozljivem odkritju policisti aretirali, zaradi njene smrti pa se bosta morala zagovarjati na sodišču. Mater deklice so po zaslišanju izpustili, poročajo britanski mediji.

Sosed je policistom dejal, da je oče decembra sorodnikom dejal, da ni zadovoljen, da ima njegova hči, ki je bila sicer ena izmed devetih otrok, za prijatelje tudi fante. Dedek jo je kruto pretepel, nato pa so odrasli na družinskem sestanku odločili, da ji življenje vzamejo tako, da jo zakopljejo.

Ni bila omamljena ali zastrupljena
V njenem truplu so v pljučih in trebuhu odkrili veliko količino zemlje, kar kaže na to, da je bila zagotovo zakopana živa in povsem pri zavesti. "Na njenem telesu ni bilo nikakršnih modric ali poškodb, v krvi pa nismo odkrili sledu strupa ali narkotikov," so dejali policisti. Na dan je, žal prepozno, prišlo tudi to, da je Medine večkrat skušala policiji sporočiti, da jo oče in dedek pogosto pretepata. "Trikrat je pobegnila od doma in se zatekla na policijski postajo, a vedno so jo poslali nazaj domov," je dejala njena mati Immihan.

"Častni" umori še vedno pogosta praksa
Čeprav umori zaradi "skrunjenja časti" v Turčiji niso redki, je izredno kruta smrt Medine osupnila Turke. A po uradnih podatkih se vsako leto v tej državi zgodi več kot 200 takšnih ali podobnih umorov, največ na nerazvitem in revnem jugovzhodu. To pomeni okoli polovico izmed vseh umorov v državi.