Drugi krog lokalnih volitev bo 2. junija. Foto: EPA
Drugi krog lokalnih volitev bo 2. junija. Foto: EPA
Milan Bandić
Milan Bandić bo, kot vse kaže, ostal župan hrvaškega glavnega mesta. Foto: EPA

Volilna udeležba v prvem krogu volitev je bila 46-odstotna, večina mest, občin in županij pa bo končni obračun videla v drugem krogu, ki bo 2. junija. Tudi v štirih največjih hrvaških mestih, Zagrebu, Splitu, Osijeku in Reki bodo župane dobili v drugem krogu volitev.

V Zagrebu je dosedanji župan Milan Bandić, ki kandidira kot neodvisni kandidat, dobil 44 odstotkov glasov in bo tako v drugem krogu ob podpori desnice skoraj zagotovo premagal svojega tekmeca Rajka Ostojića, ki ga podpira vladajoča koalicija. V Splitu so se prebivalci odrekli dosedanjemu županu Željku Kerumu, ki jih s svojim programom očitno ni prepričal. V drugem krogu se bosta tako pomerila koalicijski Ivo Baldasar in opozicijski Vjekoslav Ivanišević.

V Reki se bosta pomerila Vojko Obersnel in Hrvoje Burić, v Osijeku pa Krešimir Bubalo ter Ivan Vrkić. Drugi krog volitev bo potekal tudi v Varaždinu, Sisku, Karlovcu, Puli, Slavonskem Brodu, Zadru, Šibeniku in Dubrovniku. Drugi krog bo tudi v Vukovarju, kjer se bosta pomerila Željko Sabo in Ivan Penava, a bo sedanji župan Sabo, ki ga podpira levica, po vsej verjetnosti zmagal in tako porazil hrvaške nacionaliste, ki so nasprotovali uvedbi cirilice v mestu.

HDZ razglasil zmago v prvem krogu
Kot je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Zagreba Vanja Vardjan, izidi za vladajočo stranko SDP niso najboljši, saj je ohranila oblast le na Reki in severozahodu Hrvaške. Opozicijski HDZ je slavil v Dalmaciji, osrednjem delu države in v večjem delu Slavonije.

Na rezultate volitev se je v nedeljo zvečer že odzval predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko, ki je razglasil volilno zmago. "Ob preštetju vseh glasov na državni ravni lahko rečem, da smo zmagali in da se imamo česa veseliti," je povedal in dodal: "Ne glede na različne špekulacije in analize lahko rečem, da si je Hrvaška opomogla v najboljšem smislu."

Karamarko je naštel uspehe prvega kroga in dejal, da imajo v več mestih močne kandidate, ki bodo v drugem krogu zagotovo zmagali. Dejal je, da gre za drugo zmago HDZ-ja v mesecu in pol ter napovedal, da bo po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo zahteval predčasne volitve.

Milanović: Volilni izidi niso slabi, imamo še drugi krog
V ponedeljek je pred novinarje stopil tudi predsednik stranke SDP in premier Zoran Milanović, ki je povedal, da so v stranki ocenili, da kljub nekaterim spodrsljajem, kot so bili tisti v Zagrebu, Dubrovniku in Istrski županiji, volilni izidi niso tako slabi, da pa prevzema odgovornost za volilne rezultate. "Še vedno nam ostaja drugi krog," je povedal.

Izrazil je nezadovoljstvo stranke z rezultatom svoje stranke v Zagrebu ter izpostavil, da so Zagrebčani največ podpore dali najslabšemu kandidatu, ki po njegovem mnenju vodi klientelistično mrežo in ima pravico do neomejenega proračuna za nakup lojalnosti. Za Jutarnji list je Milanović povedal, da se imena več zmagovalcev prvega kroga, med njimi tudi Bandića, pogosteje omenjajo v povezavi z državnim tožilstvom kot s političnim življenjem.

Milanović je povedal še, da je bilo sodelovanje med levosredinskimi koalicijskimi strankami na lokalnih volitvah dobro, in napovedal, da bo vlada nadaljevala politiko reform in sprememb.

HDZ premagala SDP
HDZ premagala SDP