Leta 2009 je državljanska vojna dosegla vrhunec in najvišji davek so plačali civilisti. Foto: EPA
Leta 2009 je državljanska vojna dosegla vrhunec in najvišji davek so plačali civilisti. Foto: EPA
Na Šrilanki so potekali protesti proti ZN in njihovi preiskavi. Foto: EPA

Poročilo obtožuje tudi separatistično skupino Tamilski tigri, da so uporabljali civiliste za živi ščit. ZN ob tem še poziva k neodvisni preiskavi "vojnih zločinov", poroča BBC.
Šrilanška vlada je vztrajno zanikala obtožbe, da je merila na civiliste, ZN pa je pozvala, naj ne objavi poročila, češ da bi lahko škodil prizadevanjem za spravo. Ugotovitve so zavrnili kot "pristranske" in "sleparske".
Poročilo slika brutalno podobo sklepne ofenzive na tamilsko enklavo na severu otoka med januarjem in majem 2009. Vladne sile naj bi tako načrtno obstreljevale bolnišnice, centre ZN-a in ladje z mednarodno dobrodelno pomočjo. Poročilo opisuje, kako so zapornike ustrelili v glavo, ženske pa posilili, medtem ko so Tamilski tigri uporabili 330.000 civilistov za živi ščit, tiste, ki so skušali pobegniti, pa so hladnokrvno ustrelili.
Del odgovornosti nosi tudi ZN
Strokovnjaki ZN pravijo, da so obtožbe verodostojne in da če bodo dokazane, kažejo na to, da sta obe strani, šrilanška vlada in Tigri, zagrešili vrsto resnih kršitev mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnih pravic. Nekatere izmed teh kršitev bi lahko obravnavali za vojne zločine in zločine proti človeštvu, pravijo.

Ob tem še pozivajo vlado, naj izda formalno in javno priznanje svoje vloge pri odgovornosti za obsežno število žrtev med civilisti v zadnjih obdobjih spopadov. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da ne more sprožiti mednarodne preiskave o vojnih zločinih, razen če šrilanška vlada v to ne privoli ali pa da to zahtevajo države članice ZN.
To se najverjetneje ne bo zgodilo, saj naj bi imela Šrilanka še vedno močne zaveznike tako v Varnostnem svetu ZN-a kot tudi v Svetu za človekove pravice.

Je pa v poročilu del krivde prevzel tudi ZN sam, češ da predstavniki te organizacije niso storili dovolj, da bi zajezili pobijanje civilistov, da niso dovolj pritisnili na šrilanško vlado in da niso objavili podatkov o številu civilnih žrtev.