Za prikupnim nasmeškom se skriva voditelj brez milosti. Foto: Reuters
Za prikupnim nasmeškom se skriva voditelj brez milosti. Foto: Reuters

Izjave Marzukija Darusmana so doslej najostrejša kritika severnokorejskega režima, ki jo je izrekel kakšen predstavnik Združenih narodov. Preiskava ZN-a je bila končana 17. februarja in v poročilu, ki je sledilo, so zapisali, da bi morali varnostni šefi in celo Kim osebno pred mednarodnim sodiščem odgovarjati za sistematična mučenja, stradanja in poboje, ki so primerljivi z grozodejstvi nacističnega režima.

Poročilo je "nedvoumno pokazalo na odgovornost in krivdo za množične kršitve človekovih pravic na en sam vir političnega odločanja v državi", je dejal Darusman na konferenci v Seulu. "Šele zdaj lahko torej krivdo za te množične kršitve človekovih pravic pripišemo vrhovnemu voditelju," je prepričan.

Napotitev pred ICC malo verjetna
Evropska unija in Japonska sta pripravili predlog resolucije ZN-a, ki zaradi zločinov proti človečnosti poziva k napotitvi Severne Koreje pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). Dokument sicer severnokorejskega voditelja ne omenja z imenom.

Pjongjang je zavrnil ugotovitve preiskave ZN-a in jo označil za zaroto ZDA, ki si želijo uničiti politični sistem v državi. Severnokorejski diplomati so bili v zadnjih mesecih dejavni pri prepričevanju proti nameram, da bi izolirano državo postavili pred ICC.

Predlog resolucije se bo verjetno prihodnji teden pojavil na mizi odbora Generalne skupščine ZN-a za človekove pravice. Če bo potrjen, bo decembra o njem glasovala še Generalna skupščina. Primer Severne Koreje lahko ICC-ju nato prijavi le 15-članski Varnostni svet, a s tem se zagotovo ne bo strinjala Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, ki ima pravico do veta.