Na železniško progo Gradec-Dunaj se je zrušil most hitre ceste, ki so ga obnavljali oz. gradili v teh dneh. Foto: EPA
Na železniško progo Gradec-Dunaj se je zrušil most hitre ceste, ki so ga obnavljali oz. gradili v teh dneh. Foto: EPA
Zrušeni most severno od Gradca nad Južno železnico
Potniški in tovorni promet severno od Gradca proti Dunaju in obratno bo moten vsaj do ponedeljka, mogoče celo še ves teden. Foto: EPA
Most prekinil železniško povezavo z Dunajem

Cestni in železniški promet, tudi iz Slovenije, bosta prekinjena dva tedna, so sporočili z avstrijskih zveznih železnic (ÖBB). Poškodovanih ob zrušitvi mostu na srečo ni bilo, je sporočila štajerska policija. Samo nekaj minut pred sobotnim zrušenjem okoli 18. ure je pod mostom peljal potniški vlak.

Kriva obsežna obnova cestnega mostu
Nesreča se je zgodila tristo metrov severno od železniške postaje v kraju Frohnleiten, ki leži 30 kilometrov severno od Gradca. Zrušeni most hitre ceste S35 so obnavljali, na njem pa so ravno potekala gradbena dela. Zrušil se je kakih 40 metrov dolg del, ki so ga pred dvema dnevoma betonirali. Skupaj se je zrušilo skoraj 800 ton gradbenega materiala.

Po mostu sicer teče hitra cesta, pod njim pa reka Mura in železniška proga, ki Gradec povezuje tako z Dunajem in tudi s Salzburgom, za katerega se proga razcepi na naslednji postaji Brück an der Mur (Most na Muri).

Pretrgana povezava Slovenije s severno Avstrijo
Železniško linijo so avstrijske zvezne železnice (ÖBB) ustavile za ves lokalni potniški in mednarodni tovorni železniški promet. Promet po progi bo stekel šele čez dva tedna oz. še pozneje, so pri ÖBB-ju v nedeljo dopoldne popravili uvodno napoved, da bo promet prekinjen le do ponedeljka.

Napovedujejo se zamude in odpovedi
Čez Frohnleiten vozi okoli sto vlakov na dan, zato se severni sosedje bojijo velike gospodarske škode. Dvotedenska ustavitev železniškega prometa bo vplivala tudi na Slovenijo: tako na potniški promet za Dunaj kot zlasti na tovorni promet iz Luke Koper. Za potnike je sicer uveden nadomestni prevoz z avtobusi, ki pa bo zaradi sočasne zaprte hitre ceste S35 počasen in zamuden, zato priičakujejo večje zamude in tudi odpovedi.

Kot je pojasnil predstavnik ÖBB-ja Christoph Posch, bo moralo samo v nedeljo na nadomestni avtobusni promet prestopiti kakih 5.000 potnikov, v ponedeljek in nato vse delovne dni pa kar po 10.000. V tovornem prometu je uveden obvoz, ki pot vlakom podaljša tudi za več sto kilometrov.

Most prekinil železniško povezavo z Dunajem