Rim se spoprijema z veliko težavo zaradi smeti, ki se nabirajo na ulicah. Foto: EPA
Rim se spoprijema z veliko težavo zaradi smeti, ki se nabirajo na ulicah. Foto: EPA
Rim
Nova županja Rima iz Gibanja pet zvezd je napovedala rešitev problematike s podganami. Foto: EPA

Težava je dobila dodatno prepoznavnost, ko je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem skupina otrok v bližini zabojnika za odpadke prešteje 25 podgan. Posnetek je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nastal v okrožju Tor Bella Monaca na robu mesta.

Županja se je nato odpravila v ta predel mesta. "Danes sem v Tor Bella Monaci, da ugotovim, zakaj je nekaj takšnega mogoče. Rim ni odlagališče odpadkov. Z nadzorom in sankcijami bomo poskrbeli, da Rim spet postane čisto mesto," je dejala.

Neustrezno pobiranje odpadkov
Rimljani se že več mesecev pritožujejo nad nabiranjem odpadkov v mestu, razlog za to težavo pa je pomanjkanje denarja za popravilo smetarskih vozil. Več kot tretjina jih je v okvari in nevoznih. Družbo za ravnanje z odpadki obtožujejo, da je v preteklih letih neupravičeno ščitila nekatere svoje zaposlene, pri zaposlovanju pa kandidate izbirala na podlagi politične pripadnosti.

V Rimu se ves čas spopadajo s problematiko s podganami. Po ocenah strokovnjakov na vsakega od okoli treh milijonov prebivalcev mesta prideta dve podgani, položaj pa se je še poslabšal. Glodavci namreč v odpadkih najdejo veliko hrane, kar pomeni ugodne pogoje za življenje in razmnoževanje. Število pritožb, ki so jih mestne oblasti prejele zaradi podgan, je lani v primerjavi z letom poprej naraslo za 133 odstotkov.