Pogled na visokogorsko smučišče Gudauri. Foto: Reuters
Pogled na visokogorsko smučišče Gudauri. Foto: Reuters
Gruzija postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija. Foto: Reuters

Gruzija, država s številnimi visokimi gorami, posebej primernimi za pohodnike in smučarje, leži med Kavkazom in Črnim morjem.

Tja lahko z nizkocenovnimi letalskimi prevozi pridete že za približno 50 evrov. Smučarske karte pa so - občutno cenejše. Visokogorsko smučišče Gudauri ob meji z Južno Osetijo, je obiskala tudi RTV-jeva ekipa.

Sonce nad mestom Kazbegi, le streljaj od ruske meje, obsije tretji najvišji vrh v državi, 5000 metrov nad morjem. Prav ob vznožju gore helikopterji številnih evropskih podjetij, tudi avstrijskih, čakajo na t. i. helismučarje, smučarje, ki jih na vrh belih strmin pripelje kar helikopter. Preostali se morajo do smučišča Gudauri podati prek pogosto zasnežene gruzijske vojaške ceste.

13 evrov za smučarsko karto
V objemu pettisočakov se kabinska žičnica dvigne tik pod najvišji vrh smučišča. Od tam se razprostira pogled na debelo snežno podlago, posebej primerno za tiste, ki uživajo v smučanju po naravnem, nesteptanem snegu.

Smučišče Gudauri, ki je na približno 3000 metrih nadmorske višine, je po dolžini smučarskih prog primerljivo z avstrijsko Osojščico (Gerlitzen), vendar je smučarska vozovnica tam občutno cenejša. Zanjo boste odšteli kakih 40 gruzijskih larov, kar je približno 13 evrov.

Smučarska sezona sredi veličastnega Kavkaza traja kar pol leta, lani je smučišče obiskalo 200.000 tujih turistov, Gruzijo pa je lani obiskalo tudi 1.500 Slovencev.

Petra Marc, TV Slovenija

Gruzija vabi na svoja smučišča
Gruzija vabi na svoja smučišča