Ko Paris pride v Cannes, (seveda) prenočuje v Carltonu. Posnetek je nastal na hotelskem pomolu. Foto: EPA
Ko Paris pride v Cannes, (seveda) prenočuje v Carltonu. Posnetek je nastal na hotelskem pomolu. Foto: EPA
Jean-Claude van Damme
Akcijski zvezdnik Jean-Claude van Damme med sproščanjem po napornih sprehodih po rdečih preprogah v svojem apartmaju v Carltonu. Foto: EPA
Zgodovinski utrinek: igralka Louise Carletti v rokah Jacquesa Erwina in Alaina Cunyja pred Carltonom, 1947. Foto: EPA

Dobrodošli v znameniti Carlton, del verige InterContinental, luksuzni hotel s 338 sobami, ki so ga v Cannesu zgradili leta 1911. Nahaja se enem najprestižnejših naslovov na francoski rivieri (in v Franciji), aveniji La Croisette številka 58, uvrščen je na seznam francoskih stavb zgodovinskega pomena.
In, nikakor ne nazadnje: med canskim filmskim festivalom - 62. se je ravnokar začel - je Carlton brez dvoma najprestižnejši kraj nastanitve filmskih zvezdnikov in sedež sklepanja poslov v filmski industriji!

Hotel Carlton 'nastopa' tudi v videospotih: znašel se je v tistem za pesem Eltona Johna I'm Still Standing iz leta 1983, pa tudi v spotu skupine New Order za pesem World (The Price of Love), ki si ga lahko ogledate spodaj.
Kjer je snemal Hitchock in se je zaljubila Grace Kelly
Hotel Carlton, ki sicer slovi predvsem kot zatočišče filmskih zvezdnikov z vsega sveta med omenjenim festivalom, je tudi sam dobil pomembno filmsko vlogo kot prizorišče filma Alfreda Hitchcocka Ujeti tatu z Grace Kelly in Caryjem Grantom v glavnih vlogah. Navdih za zamisli za oblikovanje nekaterih sob so črpali prav iz omenjenega filma.
In: ste vedeli, da sta se prav v hotelu Carlton med canskim filmskim festivalom leta 1955 spoznala filmska zvezdnica Grace Kelly in monaški knez Rainier? Leto pozneje sta se poročila in Grace je postala monaška kneginja, drugo pa je - zgodovina ...

Jastogi in šampanjec za "borih" 49 evrov
Kupoli stavbe hotela, navdahnjene s slogom belle epoque, naj bi spominjali na oprsje Caroline Otera, najslavnejše in najbolj razvpite kurtizane francoske riviere med leti okrog 1. svetovne vojne.
Elegantna jedilnica v sedmem nadstropju hotela je prav njej v čast poimenovana La Belle Otero, v pritličju pa sta bolj "sproščeni" (vseeno ne pričakujte hitre hrane in gostov v trenirkah!) restavraciji La Cote in La Brasserie. Morda bi si v zadnji lahko celo privoščili kakšen obed. No, vsaj ob petkih, ko ponujajo jastoge s šampanjcem za canske cene res ugodnih 49 evrov.

Prizorišče roparskega podviga
Črna pika v zgodovini hotela pa je eden največjih ropov draguljev v zgodovini, ki se je v hotelski draguljarni zgodil leta 1994: tatovi so odnesli za 43 milijonov dolarjev nakita in so še danes na prostosti.
A prav to, da ni popoln, hotel Carlton dela še bolj zanimiv ...

A. K.

Vabljeni na fotografskih sprehod po slovitem hotelu Carlton. Vsaj do 24. maja, ko Cannes gosti filmski festival, ne upajte na kakšno prosto sobo.