Izbor ture
Žalostna podoba nekoč cvetočega in priljubljenega smučišča. Foto: Reuters
V apartmajskem kompleksu bi lahko nastanili obiskovalce olimpijskih iger, a so načrti za obnovo splavali po vodi. Foto: Reuters
Hotelsko preddverje žalostno propada. Foto: Reuters
Zaprašeni smučarski čevlji iz 80. let. Foto: Reuters
Pozabljene smuči. Foto: Reuters

Dodaj v

Smučišče duhov, streljaj od olimpijskih prizorišč - čaka to tudi Pjongčang?

Smučišče propadlo zaradi upada smučarjev
1. februar 2018 ob 06:20
Pjongčang - MMC RTV SLO, Reuters

Sedeži opuščene sedežnice ležijo na golem, zloveščem gorskem pobočju Heul-rija v Južni Koreji, kot nagrobniki nekoč živahnega smučarskega letovišča.

V notranjosti hotela bledijo fotografije smučišča na svojem vrhuncu, na pultu se nabira prah na starih modelih smučarskih čevljev, hodniki so zatohli, v konferenčni dvorani plesnijo stoli.

Dober teden dni pred odprtjem olimpijskih iger v Pjongčangu, za potrebe katerih so na severu države zgradili kopico novih športnih prizorišč, zapuščeno letovišče le 100 kilometrov stran kaže turobno nasprotje – in verjetno depresiven vpogled v prihodnost olimpijskih objektov.

Strmine letovišča "Alpe", ki je nedaleč od meje s Severno Korejo, so za smučanje uporabljali že za časa japonske kolonialne vladavine v 20. stoletju, pod obstoječim imenom, s potrebno infrastrukturo in osmimi progami pa se je odprlo v 80. letih in je bilo s tem eno najstarejših v Južni Koreji. Vsako leto je privabilo več deset tisoč smučarjev, od tega je bilo kar 30 odstotkov tujcev, večinoma iz drugih azijskih držav.

Zaprlo se je leta 2006, čeprav ima območje Heul-rija na 1052 metrih nadmorske višine največ snežnih padavin v državi in da je tu odraslo več vidnih južnokorejskih športnikov, med njimi Jung Dong-Hyun, ki bo na olimpijskih igrah nastopal v alpskem smučanju. Zakaj torej slovo Alp? Zaradi upada števila smučarjev, ki se v Južni Koreji zdaj ponovno nadaljuje. V sezoni 2011—2012 je smučalo 6,8 milijona Južnih Korejcev, v lanski sezoni pa le še 4,8 milijona. Lastnik Alp je bankrotiral, tudi zaradi konkurence na dostopnejših lokacijah in z novejšo infrastrukturo. Južnokorejska letovišča za zimske športe se spopadajo s pomanjkljivostmi, kot so krajše proge in brutalnejše zimske temperature, zaradi česar je Japonska precej privlačnejša smučarska destinacija, Alpe pa niso edino letovišče, ki je bilo primorano razobesiti belo zastavo.

Zaselek životari
Heul-ri, majhen zaselek z 250 prebivalci, po zaprtju njihovega glavnega vira zaslužka zdaj samo še životari. "Vse se je podrlo," je za AFP pred časom povedal Oh Geum-Sik, ki je včasih vodil trgovino za izposojo smučarske opreme. "Ves posel je praktično mrtev." Koo Jae-Kwan, ki se je v vas preselil pred 16 leti ter v njej odprl penzion in izposojevalnico opreme, pa računa, da ga je zaprtje smučišča stalo 660.000 dolarjev. Opomnik za Pjongčang?

"Kaj se bo zgodilo po olimpijskih igrah, je skrb vzbujajoče. Trenutno si vlada močno prizadeva, da bi pred igrami ustvarila smučarski bum. A celo olimpijske igre niso kaj dost pomagale pri oživljanju smučarske industrije, po igrah pa bo vse skupaj popolnoma obstalo," je za AFP povedal predstavnik zveze korejskih smučišč.

Nekaj časa je sicer kazalo, da bi Alpe morda lahko spet oživele, ko je korejski vlagatelj Alps Seven Resort obljubil 75 milijonov za obnovo, a ker ni ujel roka za plačilo, so načrte opustili. Če bi projekt izpeljali, bi se prenovljeni objekti odprli prejšnji mesec, ravno pravi čas za olimpijske igre. "Morda bi del tekmovanj lahko potekal tudi tu," obžaluje zamujeno priložnost župan Heul-rija Shin Dong-Gil, ki meni, da bi bilo 500 sob letovišča Alpe dobrodošla dodatna nastanitev za obiskovalce olimpijskih iger.

Mnogi se prav zaradi primera letovišča Alpe zdaj vse bolj sprašujejo, ali se bo to zgodilo tudi z novo infrastrukturo v uro oddaljenem Pjongčangu, ko se bodo 25. februarja olimpijske igre tam končale. Južna Koreja je za gradnjo vseh objektov in infrastrukture porabila 800 milijonov dolarjev, a Mednarodni olimpijski komite skrbi (MOK), ker organizatorji za številne od objektov nimajo nobenih načrtov za prihodnost.

Stvar razprave je tudi, kdo bo nosil stroške vzdrževanja - lokalne ali državne oblasti. "Mi smo mnenja, da bi te objekte morala upravljati država," je za Reuters ta mesec povedal Choi Moon-soon, guverner pokrajine Gangwon, ki bo igre gostila. "Denimo smučarska skakalnica - te ne bo uporabljal samo Gangwon, ampak jo bodo praktično uporabljali samo državni športniki. Zato pozivamo tiste, ki skakalnico bodo uporabljali, naj jo tudi plačujejo."

Nevarnost "belih slonov"
MOK je prizorišče prihajajočih olimpijskih iger zadnjič pregledal avgusta in takrat posvaril pred nevarnostjo "belih slonov", saj bi se vzdrževanje določenih objektov lahko po olimpijskih igrah izkazalo za predrago. Pjongčangov olimpijski stadion s 35.000 sedeži bodo, denimo, uporabili samo za slovesnost ob odprtju in za sklepno slovesnost, nato pa ga bodo podrli. Podobna usoda čaka tudi smukaško progo v Jeongseonu, ki je bila postavljena na pogozdenem območju, svetem za prebivalce.

Potem pa je tu še ovalna dvorana v Gangneungu z 8.000 sedeži, zgrajena za tekmovanja v hitrostnem drsanju. Zanjo se je govorilo, da bi jo lahko po koncu iger uporabljali kot hladilnico za zamrznjeno morsko hrano, kar pa so oblasti v Ganwongu pozneje zanikale. Nič ne bo tudi iz načrtov, da bi v hokejski dvorani z 10.000 sedeži v Gangneungu gostili hokejsko ekipo.

Ali bodo južnokorejski novi in moderni olimpijski objekti živeli ali pa jih čaka enaka usoda kot Alpe, se bo še videlo. A dotrajane stavbe in kupi smeti, vključno z zavrženimi straniščnimi školjkami, ki kazijo pokrajino, so v nebo vpijoč opomnik na izziv, ki čaka Južno Korejo, potem ko bo olimpijsko baklo izročila Pekingu.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 01.02.2018 ob 06:55
Ne ukinit olimpijske igre. Ampak narest da bodo to kar morajo biti. Tekmovanje najboljših športnikov na svetu! Ne pa ogledalo čkoveškega napuha!
polarisprox440
# 01.02.2018 ob 07:24
V Sloveniji imate tak Zatrnik, polovico Velike Planine, Zelenico so zrušli, Ivarčko, Kobla.... in en kup malih vaških smučišč, ki jih je uničla slovenska birokracija... potem se pa velika smučišča sprašujejo da je pomanjkanje smučarjev. Logično, na vaškem smučišču se je poceni izučila velika večina otrok, ko so bili večji so šli na večja smučišča...
bilzerian
# 01.02.2018 ob 07:58
sicer pa, a ja kaj drugače v sočiju, v pekingu po letnih igrah, v riu po ne tako zelo oddaljeni olimpijadi, v JAR po končanem SP v nogometu, ali pa mislite, da bo kaj bolje v katarju, potem, ko se bo končal finale SP v nogometu?

olimpijske igre in svetovna prvenstva se že dolgo dodeljujejo državam in mestom, ki nimajo infrastrukture (ker je niti ne rabijo), zato, da evropska in ameriška podjetja služijo stotine milijonov s tem, da jih postavijo, ko je prvenstva ali olimpijade konec, pa objekti propadajo.
Beara
# 01.02.2018 ob 07:05
Ampak kakšno rabljeno žičnico bi pa lahko Krvavec odkupil, pa jo zamenjal recimo za enosedo, al pa za Zvoh.
Gerold III
# 01.02.2018 ob 06:29
YAMAHA pancarji.
aci7
# 01.02.2018 ob 07:13
Ni treba v Korejo.V Ratečah imamo eno tako, pa niti olimpijskih iger ni bilo.
polarisprox440
# 01.02.2018 ob 07:38
Binder, povej kje v avstriji lahko smucas za manjsi denar?
Krimsky
# 01.02.2018 ob 06:31
Patološko potratna civilizacija …
~
… si ne zasluži imena civilizacija.
fionula11
# 01.02.2018 ob 08:13
a Korejci imajo sploh čas smučat? Saj delajo po 16 ur na dan, dopusta skoraj ne poznajo. Torej nič čudnega..
džeko
# 01.02.2018 ob 08:30
Posekati gozd za eno tekmovanje...bolano !!
lfcfan
# 01.02.2018 ob 08:03
Naj bodo olimpijske igre v uveljavljenih srediscih. Ne pa Peking, ki je naslednje prizorisce ZOI.
bilzerian
# 01.02.2018 ob 08:19
aaa
od doma do mariborskega pohorja, ali Areha imam 20-30 kilometrov, torej se lahko tja zapeljem vedno, ko imam eno uro časa.
Če bi si kupil sezonsko za Koralpe, Weinebene, ali Peco, pa bi odpadlo smučanje za urco, dve, poleg tega bi mi potni stroški zelo podražili stroške.

Jaz imam sezonsko na Pohorju, en vikend grem v Schladming ali kam v Dolomite, pa je to to. In ne moreš primerjati smučišč, ki so na vzpetinah, ala mariborsko pohorje v visokogorskimi v avstriji ali italiji ali franciji.
pač vzameš, to kar lahko dobiš in iz tega narediš najboljše, ne pa da stokaš, kako je hudo, ker je na pohorju že dva tedna mehak sneg, in sanjaš avtrijo ali italijo.
to je kot da bi jamral, kako je kopanje v morju nekje v karibih veliko boljše, kot v gramoznici v bližnjem gozdu. res je, karibi so veliko boljši, ampak gramoznica je takoj zraven, karibi pa so na drugi strani sveta, zato si najdeš užitek v gramoznici in ne jamraš, kako si ubog, da se nisi rodil v karibih.....
Kapitan Kljuka
# 01.02.2018 ob 08:32
Zna bit. Olimpiade so postale preveč potratne. Tolk enga gnara za tistih par dni. Preveč nekega luksuza za športne primadone, ki morajo spančkati v top hotelih...
happy schimetzky
# 01.02.2018 ob 08:20
@polarisprox
mogoče v avstriji ravno ceneje ni, pa tudi v zermattu ne, pa še kje. So pa italijanska smučišča in predvsem francoska, kjer za tedensko smuko, skupaj z vsemi stroški odšteješ manj, ali le drobec več kot v sloveniji za isto tedensko smuko. In to ne na nkih žepnih smučiščih, kot jih imamo pri nas, ampak na smučiščih s 100km+ prog.

Jaz sem se prav trudil, da bi čimveč smučal v sloveniji, da malo podpiram to panogo, a sem žal do sedaj še zmeraj bil razočaran, praktično nad vsem kar ponujajo- od parkirišč, dostopa, odnosa osebja in predvsem cen glede na ponudbo. Tudi razmere morajo biti idealne, saj so vsa smučišča (razen kanina) na nizkih nadmorskih višinah in smučanje nima smisla. V redu, za dnevno smuko itak greš ko je vreme, ampak če planiraš počitnice vnaprej, nikoli ne veš ali boš zvončke nabiral, lomil kolena po razriti južni progi, ali dejansko smučal.

Ampak naravne danosti še zdaleč niso problem. Pojdite 500m (ja, metrov) čez mejo v Italijo enkrat ko ste v KG, ali Planici. Smučišče v tarvisiu kot se šika, proge urejene in super pripravljene, naprave tudi- kot da bi bil na drugem kontinentu ob drugem letnem času v primerjavi z nekaj km oddaljeno kranjsko goro. osebje, žičničarji in v kočah vsi prijazni s tipično italijansko dobrodošlico- pri nas te samo gledajo kako te obrat in kako preprečit, da bi ti njih goljufal. Vsak žičničar te gleda, kot da hoče s tem pogledom izsiliti priznanje, da sem ne vem kaj ušpičil. A sem tja prišel le zato da smučam in se imam lepo. OK, niso vsi taki, ampak splošni vtis je pa res tak.
jezevec
# 01.02.2018 ob 06:31
Popolnoma jasno. Odgovor da.
aplikacij
# 01.02.2018 ob 07:06
Sem samo realist, preveč se je že sfižilo.
Poleg tega bi svetovna prvenstva dobila na veljavi, tekmovanja bi organizirali kraji kjer je to smiselno.
Mirko Tipka
# 01.02.2018 ob 09:20
Najceneje te pride, če greš smučat na bližnji hrib. Še v avto ti ni potrebno. Da se pa ogreješ pa štamfaš v hrib.
Bregas
# 01.02.2018 ob 08:29
Nima smisla organizirat olimpijskih iger v takih (zimsko-športno) eksotičnih državah. Naj jih organizirajo tam, kjer je že infrastruktura in kjer se bo uporabljala tudi po igrah, npr. v Alpah.
smr3k4
# 01.02.2018 ob 08:17
Naši Yu središča so bila v 80ih boljša!
Tako zimska kot letna.
aaa
# 01.02.2018 ob 08:06
...pa Koroška sezonska je cenejša od sezonske za MB pohorje recimo.
ave1977
# 01.02.2018 ob 07:18
Kje pa je sneg?
aplikacij
# 01.02.2018 ob 06:38
Ukiniti olimpijske igre.
Ohraniti svetovna prvenstva.
dylan_dog
# 01.02.2018 ob 10:15
Kam nas je pripeljala ta "enakost"; v Koreji zgradit stadion s 35.000 sedišči za odprtje in zaprtje OI, in ga potem sesut. Naredit smuk progo za dve tekmi, pa to ni res.
OI naj se organizirajo tam kjer je že obstoječa infrastruktura in pika. Aja, potem ne moreš nikogar podmazat, pa takoj se bodo oglasili ta pametbni, da gre za rasno razlikovanje.
ata
# 01.02.2018 ob 08:40
Zatrnik, Kobla, Zelenica...

Če ne gre, pač ne gre... Gre pa drugje, tako je življenje
celtic1888
# 01.02.2018 ob 07:53
Fischer RC4! Top dila. Jah na tanker do Luke vse sedežnice in naredimo retro resort pri nas. Baje bi za na Vitranc nucal...
aaa
# 01.02.2018 ob 13:26
@bilzerian
Če vržem konkretne številke na mizo...
4 članska družina gre smučat. Jaz imam sicer Pohorje pred nosom, samo če se zapeljem na Areh mi gre cela ura. Za Weinebene potrebujem 40 minut več v eno smer. Torej ura in 20 minut več vožnje v obe smeri. Približno 100 km več, torej 6 EUR več za bencin v Weinebene.
Smučarska karta. Na YodelYou je za Weinebene 59,40 (redna cena 82). Za pohorje 96EUR. Torej Bencin + karte sem 30 EUR v plusu če grem v Weinebene. Tudi če kupim karte tam sem še vedno v plusu. Edino za ceno hrane ne vem. Pivo je 3.30 in dvomim da je na Pohorju kaj bistveno ceneje.

Torej kaj je ceneje?
Fleaa
# 01.02.2018 ob 11:50
tisto ta rozasto bi lahko kranskogorci odkupil za na Vitranc!!!
Ghurka
# 01.02.2018 ob 11:44
WC školjke so vrhunske..dobra slika za namizje.;)
alessio444
# 01.02.2018 ob 11:43
Mladina je pa itak glavna na ešportu.
gorval
# 01.02.2018 ob 17:37
Mislim ,da ZOI sodijo v Evropo (Alpe,Skandinavija) in občasno S Amerika in Japonska če gledamo iz vidika tekmovalcev ,obiskovalcev,tradicije zimskih športov ,infastrukture ,ekoloških problemov z gradnjo celega kompleksa itd.
Prireditelji kot so Pjongčang ,Peking ,Soči in tudi Salt Lake 2002 so samo dokaz kaj zmore kapital ,korupcija in ego kvazidiktatorjev posameznih držav.
Iz otroških se še spomnim fantastičnih ZOI v Lilehamerju 94.

Pa upajmo vsaj na kakšno medaljo letos?
BlackHole
# 01.02.2018 ob 13:57
Ne ukinit olimpijske igre. Ampak narest da bodo to kar morajo biti. Tekmovanje najboljših športnikov na svetu! Ne pa ogledalo čkoveškega napuha!

Težka bo, ker jih delajo napačni ljudje.
juventina10
# 01.02.2018 ob 09:06
se strinjam z zgoraj napisanimi komentarji,preveč potret ,uničevanje narave za 2 tedna nekega šova,namesto narediti poletne kot zimske v središčih ,kjer bi bilo potrebno vložiti veliko manj denarja.sarajevo,atene,rio,lake placid...vse propada,nič se uporabi za naprej..skratka žalost.včasih so rekli kruha in iger, zdaj je ostal samo šov.
aaa
# 01.02.2018 ob 08:45
@bilzerian
In zakaj me sedaj napadaš? Samo napisal sem kakšne so cene gori. Saj ti nihče ne brani, da smučaš na Pohorju. In nič samo ne jamram kako je drugje boljše, ampak se mi zdijo Koroška smučišča čisto dovolj blizu, da se vsak vikend gor zapeljem. In verjami mi, da to počne ogromno Slovencev.
arbiter
# 01.02.2018 ob 08:44
@ata

Kalič pri Postojni,...
Kolupaila
# 01.02.2018 ob 08:42
Ni potrebno tako daleč iti pri nas je kar nekaj podobnih zgodb, bivših zelo priljubljenih smučiš Kobla, Zelenica, Španov vrh in še veliko manjših z vlečnicami, kjer se ni prilagodilo okoljskih sprememb in so upostili naprave ali pa jih kar podrli kot na Zelenici, kjer je sedaj divje smučišče. Kanin je čakala podobna zgodba, k sreči se je sešlo, na nitki pa je še Vogel kjer ne želijo prisluhniti nujni investiciji z bazenom.
Kar se pa OI je pa problem samo v tem, da naj se dodeli OI v zimsko športna središča s tradicijo in ne v eksote. Enako velja ta SP v nogometu, kaj bo s stadioni v Qatarju npr.?
anze82
# 01.02.2018 ob 14:55
https://www.reuters.com/article/us-olympics-2018-legacy/as-south-korea-counts-down-to-olympics-a-ghost-ski-resort-festers-idUSKBN1F827S

mislim,da bi bilo prav,da se navede prvotnega avtorja...hmm,tole je moralno in pravno sporno
7up
# 01.02.2018 ob 09:06
Kaj je pokopalo Koblo - pomanjkanje snega?
Bivši uporabnik
# 01.02.2018 ob 21:05
pri nas za dnevno smuko je čisto ok. seveda če je vreme in sneg....pogrešam pa koblo (super dolga proga, škoda je je projekt obnove propadu), zatrnik, veliko planino (celo) in zelenico ......škoda je tudi starega vrha, ki ga kaznuje narava, čeprav se trudijo...za nas iz LJ je to super nočna opcija....
če bi imeli vsa ta smučišča obratujoča, bi bilo povsod manj gneče...

za teden pa itak francija...najcenej za najmanj denarja...kak podaljšan vikend pa dolomiti
Beastman
# 01.02.2018 ob 17:33
Mene zanima samo kaj dela un pes tam na ketni...
jezevec
# 01.02.2018 ob 17:09
Slika 11 v Sloveniji ne bi bila možna ker:
(a) bi vse že zdavnaj pokradli
(b) bi vse demolirali.
Da ne omenjam slike 18. :)
nordnung
# 01.02.2018 ob 12:21
Malo bolj "ohranjeno" kot v Sarajevu...
aaa
# 01.02.2018 ob 09:37
@polarixprox440
Glede cen kart nimaš prav. V Avstriji je polno smučišč, ki so reda velikosti naših s podobno predpotopnimi žičnicami, kjer karte niso nič dražje kot pri nas.
jensen
# 05.02.2018 ob 09:10
Kaj je fora tega prispevka ravno sedaj?
aaa
# 05.02.2018 ob 07:01
za teden pa itak francija...najcenej za najmanj denarja..

No, eni bi na smučiščih radi tudi smučali. In se ne samo gužvali za čim manj denarja;)
naš človek
# 04.02.2018 ob 18:19
Hvala za uporabo pravih imen brez nasilenga slovenjenja

Taka so pravila, zmišljujejo si jih slovenisti, ne pa novinarji. Drugače je bil pa tudi Maribor nasilno poslovenjen ...
naš človek
# 04.02.2018 ob 18:18
prerevna država smo za tak šport na takem nivoju kot ga imajo v Avstriji/Italiji/Švici

Nti ne, to je tudi stvar politike in organizacije. Čehi množično smučajo na vsakem kuclju ...
severnik
# 03.02.2018 ob 07:59
Upam smučarjev, samo še slabih 5.000.000 jih smuča, zato propad?
Bivši uporabnik
# 02.02.2018 ob 23:02

celtic1888
# 01.02.2018 ob 07:53
Prijavi neprimerno vsebino
Fischer RC4! Top dila. Jah na tanker do Luke vse sedežnice in naredimo retro resort pri nas. Baje bi za na Vitranc nucal...


Nikar prehitro in prenaglo. Nekdo bo z Vitrancem spet bajno zaslužil, ampak ne na tak način, da bo ugodno kupil rabljene sedežnice (ki jim sicer nič ne manjka, razen "šmergl in penzl").
foxhunt
# 01.02.2018 ob 19:21
koliko enega betona in unicene narave. denarja zelni v svoji pozresnosti.
graf314
# 01.02.2018 ob 16:51
Hvala za uporabo pravih imen brez nasilenga slovenjenja! Da bi se le tudi drugi avtorji v vaši hiši držali tega pristopa v naslednjih tednih....
Kazalo