Barrio Chino v Havani cveti v kitajskem duhu. Foto: Reuters
Barrio Chino v Havani cveti v kitajskem duhu. Foto: Reuters
Kubanci se sproščajo na kitajski način
Nekateri Kubanci se v kitajski četrti udeležujejo tradicionalne kitajske telovadbe in metod sproščanja. Foto: Reuters
Kitajska četrt
V kubanski kitajski četrti se mešajo vplivi kitajske in kubanske kulture. Foto: Reuters

V ulici visečih papirnatih zmajev in rdečih lampijonov se je razpaslo na desetine kitajskih restavracij, kjer Kubanci kitajske rezance, riž in hrustljavo raco zalijejo s kubanskim pivom ali mojitom.

Kitajska četrt ena najbolj živahnih na Kubi
Havanska kitajska četrt (Barrio Chino) je pred desetletjem dobila posebno licenco za gradnjo zasebnih restavracij. Ta poteza je popolnoma poživila četrt, ki je bila v začetku 50. let ena najbolj živahnih na Kubi, po revoluciji leta 1959 in še bolj po letu 1968, ko je kubanski voditelj Fidel Castro nacionaliziral vsa manjša podjetja, pa je utonila v pozabo.

V zadnjem času kitajska četrt predstavlja predvsem zanimivo turistično atrakcijo, nekateri pa jo vidijo tudi kot del kulture, ki bi jo Kuba lahko sčasoma prevzela, brez da bi popolnoma zanemarila svoje socialistične korenine, prav tako kot je to storila Kitajska. "Ko sem prišel, je bila ulica prazna, danes pa je čisto kitajska. Počutim se, kot da bi bil doma," je povedal Tao Jin Rong, ki je na Kubo prišel leta 1995, ko je Castro prvič obiskal Kitajsko.

Kitajci zaposlujejo Kubance
Kuba, kjer je večina podjetij v lasti države, je v kitajski četrti naredila izjemo. Glavna ulica kitajske četrti - ulica Cuchillo, je edina na Kubi, kjer zasebne restavracije tekmujejo ena ob drugi, dosegajo velike dobičke in zaposlujejo kitajske in kubanske kuharje in natakarje. Tam zasledimo Kubance, oblečene v tradicionalna kitajska oblačila, ki se pomešajo s kitajskim prebivalstvom Kube.

Kuba in Kitajska v dobrih odnosih
Na Kubo je v začetku 19. stoletja prišlo nekaj tisoč Kitajcev, ki so na otok prišli kot delovna sila, kasneje pa so tam tudi ostali in si ustvarili družine. Danes je na Kubi malo kitajskih priseljencev, saj je velika večina otok po revoluciji zapustila in se preselila v ZDA. Kljub vsemu pa kitajska kultura na Kubi cveti, za kar skrbi približno 3.000 kubanskih Kitajcev, ki razvijajo dobre odnose med državama bolje, kot bi to storil kateri koli politik.

"Kuba se spreminja, bilo bi dobro, če bi se spremenila še bolj. A mora sprememba priti od znotraj," je prepričan kubanski Kitajec Tao.

B. T.