Jo uporabljate tudi vi? Foto: EPA
Jo uporabljate tudi vi? Foto: EPA
Selfie
Mnogi so prepričani, da brez vsaj enega posnetega selfieja noben turistični obisk ni pravi. Foto: Reuters

Muzej sodobne umetnosti v New Yorku, Getty Center v Los Angelesu in Smithsonianov muzej v Washingtonu so med tistimi, ki so zaradi "varnostnih zadržkov" prepovedali vnos raztegljivih palic za selfije. Menijo namreč, da je tovrstni pripomoček nevaren tako za njihove razstavne predmete kot za obiskovalce. "Palice bi lahko v utesnjenih prostorih poškodovale umetnine, podobno kot fotografski stativi," so pojasnili v Los Angelesu. O podobni potezi razmišlja tudi vodstvo slavnega Metropolitanskega muzeja v New Yorku.

Na nogometu so strasti že tako razgrete ...
Palice, ki omogočajo boljšo fotografijo, so že prepovedane tudi na nekaterih drugih krajih, na primer na vseh prizoriščih angleške nogometne Premier lige, saj bi lahko "povzročile izbruh nasilja". Ekipa Tottenham Hotspur je bila prva, ki je na svojem stadionu White Hart Lane prepovedala palice, kmalu so jim sledili tudi pri Arsenalu. "Ugotovili smo, da bi lahko palica postala pripomoček v sporih ali pri žalitvah. Na stadionu Emirates so prepovedani vsi predmeti, ki bi bili lahko uporabljeni kot bojno sredstvo in bi ogrozili varnost ljudi," so topničarji pojasnili odločitev.

Že lani je Južna Koreja prepovedala prodajo nelicenciranih palic za snemanje selfijev, saj bi lahko ta pripomoček motil signale drugih naprav, ki prav tako uporabljajo enako radijsko frekvenco. Za tiste, ki prepovedi ne upoštevajo, je zagrožena kazen 27.000 ameriških dolarjev ali triletna zaporna kazen.

Brez fotodokaza ni Eifflovega stolpa ...
V zadnji raziskavi je bilo sicer ugotovljeno, da je izmed vseh glavnih turističnih znamenitosti največ selfijev posnetih na Eifflovem stolpu v Parizu, kjer je v povprečju na dan (da, na dan!) posnetih več kot milijon selfijev, še dodatnih 10.000 ljudi pa pozira pred samim stolpom. Na seznam najbolj tovrstno fotografiranih znamenitosti so se uvrstili še Disney World na Floridi, Burdž Kalifa v Dubaju, Big Ben v Londonu in Empire State Building v New Yorku.