Mladi humanitarci so na Madagaskarju sodelovali tudi s patrom Pedrom Opeko. Foto: Mirko Stebe
Mladi humanitarci so na Madagaskarju sodelovali tudi s patrom Pedrom Opeko. Foto: Mirko Stebe
Za vse, ki bi želeli pomagati, kot NAMEN navedite “Donacija za program POTA Madagaskar”. TRR: SI 56 6100 0000 7040 316 SKLIC: 00 616004.

Sedem deklet in en fant, ki so se v okviru projekta Pota pri Mladinskem informacijskem centru Ljubljana odločili, da bodo šli za 40 dni kot prostovoljci pomagat slovenskim misijonarjem na Madagaskar, je prepričanih, da so se prav odločili.
"Veliko smo se naučili. To je bila nepozabna izkušnja, ki jo priporočam tudi drugim. Upam, da smo tudi mi mladim prebivalcem Madagaskarja dali vsaj delček tistega, kar so oni nam, in smo jim po svoje polepšali življenje," je na brniškem letališču ob vrnitvi z daljnega afriškega otoka navdušeno pripovedovala Lara Kos, ena izmed udeleženk.
"Tam je življenje povsem drugačno. Ljudje živijo čisto drugače, precej bolj preprosto. Zadovoljni so že z majhnimi stvarmi. Ne potrebujejo veliko, da so že srečni. To je meni in drugim v skupini dalo energijo, zagon, da smo še bolj z veseljem delali zanje," jo je dopolnila Katja Ravnikar.
Predali 14.000 evrov pomoči
Člani skupine, ki so delovali na Madagaskarju, so že precej pred potovanjem tja zbirali pomoč, predvsem denar za socialno ogrožene ljudi na Madagaskarju. Sodelovali so na raznih natečajih in na različne načine spodbujali zbiranje pomoči po slovenskih župnijah. Spet se je izkazala pripravljenost Slovencev pomagati ljudem v stiski in mladi so na Madagaskarju slovenskim misijonarjem ob prihodu lahko predali kar za 14.000 evrov pomoči. Na daljnem otoku so potem tudi sami poskušali polepšati življenje mladim, ki se morajo že zgodaj spopadati s težkim življenjem in pomanjkanjem.
Sodelovali s Pedrom Opeko
Na štirih različnih lokacijah na otoku so ob sodelovanju znanega misijonarja Pedra Opeke in njegovih misijonarskih kolegov pripravljali različne učne delavnice, igrice in celo gledališko predstavo za otroke. Otroci, pa tudi starejši, so jih z navdušenjem sprejeli in z veseljem so sodelovali v dejavnostih, ki so jih pripravljali mladi Slovenci. V svoje dejavnosti so mladi tako pritegnili kar več kot 500 otrok, ki so jim v zahvalo vračali vesele nasmehe in iskrice v očeh. 40 dni je kar prehitro minilo.

Ob vrnitvi v domovino so mlade prostovoljce navdušeno sprejeli njihovi domači in res številni prijatelji, da je bilo še bolj veselo, pa je igrala celo domžalska godba.

Življenje na Madagaskarju ni enostavno. Ljudem, ki so živeli v bedi, so precej že pomagali in jim še pomagajo misijonarji pod vodstvom Opeke, mladi, ki so videli, da gre pomoč v prave namene in da jo ljudje na Madagaskarju še kako potrebujejo, pa še naprej zbirajo pomoč za pomoči potrebne na Madagaskarju. Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu, ki so ga odprli pri Delavski hranilnici (BIC banke: HDELSI22).




Za vse, ki bi želeli pomagati, kot NAMEN navedite “Donacija za program POTA Madagaskar”. TRR: SI 56 6100 0000 7040 316 SKLIC: 00 616004.