Pogled na idilično oazo ledu sredi švicarskih Alp. Foto: EPA
Pogled na idilično oazo ledu sredi švicarskih Alp. Foto: EPA

Tematska vas se nahaja v objemu slikovitih gora Stansstad. Pari in družine ob obisku dobijo priložnost, da si ob prihodu tja zgradijo lasten iglu in potem v njem preživijo preostanek svojih (mrzlih) počitnic.

"Čas za gradnjo je odvisen od velikosti igluja in števila ljudi, ki ga gradijo. Običajen iglu za dve osebi zahteva en dan gradnje, če ga gradita dve osebi," je za britanski The Sun dejal izvršni direktor tematske vasi v Zermattu Aldo Balatti.

Vsi tisti, ki se odločijo zgolj za najem, jih v notranjosti že zgrajenih iglujev prevzame pogled na notranjost, kjer so celo zavese narejene iz snega. Podobno so iz snežnih zidakov sestavljene tudi postelje.

Vseeno so na njih položene tople odeje in spalne vreče. "Zelo je romantično, če lahko sam zgradiš hišo - četudi iz snega," je še dodal Balatti. A temperature se v vasi spustijo tudi pod minus 40 stopinj Celzija.

Vas vsako leto zgradijo iz nič. Za gradnjo in opremljanje porabijo skoraj 3.000 ur. Prav tako pa vsako leto spremenijo tematiko vasi - letos je poudarjena nordijska mitologija. Tako obiskovalca pozdravijo ledene skulpture, ki predstavljajo nordijske bogove, viteze in preostale simbole.

Cena za enodnevno bivanje (oziroma grajenje) in spanje na mrazu se začne pri 320 evrih.