Laskavi naziv najlepšega mesta je tokrat prejel Koper. Foto: Jaka Jeraša
Laskavi naziv najlepšega mesta je tokrat prejel Koper. Foto: Jaka Jeraša

Naši kraji so vse bolj urejeni, večja je gostoljubnost v naši Sloveniji.

Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije
Gasilska fotografija vseh nagrajencev, med njimi je tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO

"Nagrade, ki jih bomo podelili, tudi nastavljajo svojevrstno ogledalo slovenskemu turizmu, pomembno je namreč kakšen vtis puščamo v očeh turistov, ki odkrivajo in okušajo Slovenijo. Turizem ni samo način življenja, je tudi stanje duha, ki se kaže tudi v zunanji urejenosti naše krajine, mestnih jeder, turističnih objektov in podeželskega okolja," je v uvodnem pogovoru povedala Marjana Grčman, povezovalka prireditve ob zaključku projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Še preden so na Dnevih slovenskega turizma, ki poteka v Portorožu, začeli s samo podelitvijo je predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja povedal, da je kar 70 odstotkov vseh slovenskih krajev vključenih v tekmovanje: "Ugotavljamo, da so naši kraji vse bolj urejeni, večja je gostoljubnost v naši Sloveniji." Da slovenski kraji delujejo v pravi smeri, je dokaz tudi to, da sta "dva naša kraja Slovenske Konjice in Velika Polana slavila na evropskem tekmovanju". Spomnimo, Velika Polana je slavila v kategoriji vasi, Slovenske Konjice pa v kategoriji mest na evropskem tekmovanju v Entente Florale Europe - slovenska predstavnika sta dobila zlati priznanji za celovito urejenost kraja.

Nagrade je Turistična zveza Slovenije podelila na slovesni prireditvi že 23. leto zapored v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Nagrade so podelili v skupno kar 14 kategorijah, častni govornik na prireditvi pa je bil predsednik republike Borut Pahor.

Poleg nagrad mestom, med katerimi je lani slavila Ljubljana, predlani pa Piran, so podelili nagrade tudi različnim krajem. Prvo mesto med zdraviliškimi kraji je pripadlo Podčetrtku, med izletniškimi kraji Veliki Polani, med turističnimi kraji pa Izoli. V kategoriji mestnih jeder je prvo nagrado prejel Kranj, med vaškimi jedri Galicija, med trškimi in drugimi urbanimi jedri pa Šafarsko. Za najbolj urejen kamp so razglasili Kamp Bled, za najboljše mladinsko prenočišče pa Hostel Pod Voglom.

Priznanje za naj Petrolov bencinski servis je romalo v Pivko, za naj tematsko pot pa so izbrali mednarodno pot Vinotour Svečina-Ratsch. Priznanji za gasilske domove sta prejela domova v Podnartu in Ponikvi pri Žalcu. Zmagovalni kraji spletnega glasovanja pa so bili Velenje, Topolšica in Izola.

Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Ta na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje, so zapisali na spletni strani zveze. Urejeno in gostoljubno okolje je namreč po njihovem mnenju pogoj za uspešen razvoj turizma. To je tudi temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Naši kraji so vse bolj urejeni, večja je gostoljubnost v naši Sloveniji.

Peter Misja, predsednik Turistične zveze Slovenije