Nekateri se odločijo za aktivni dopust. Foto: BoBo
Nekateri se odločijo za aktivni dopust. Foto: BoBo

Po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) destinacije in turistična produktna združenja po Sloveniji za prvomajske praznike pričakujejo dobro zasedenost – primerljivo ali celo boljšo od lanske. Dobre so tudi napovedi za poletne mesece.

V Ljubljani si v tem času obetajo okoli 80-odsotno zasedenost nastanitvenih zmogljivosti, v poletnih mesecih pa od 85- do 90-odstotno. Največ gostov pri Turizmu Ljubljana pričakujejo iz Italije, Nemčije, ZDA, Francije, Hrvaške in Združenega kraljestva.

Med tednom je zasedenost v Bohinju nekoliko slabša, oba konca tedna sta bolje zasedena. Foto: BoBo
Med tednom je zasedenost v Bohinju nekoliko slabša, oba konca tedna sta bolje zasedena. Foto: BoBo

V Mariboru bosta zasedenost kapacitet in število obiskovalcev maja primerljiva z lanskimi podatki, to je okoli 45.000 prenočitev in 20.000 turističnih prihodov. Zavod za turizem Maribor pričakuje predvsem turiste iz Slovenije, Nemčije, Avstrije, Italije, Hrvaške, Češke, Srbije in Poljske.

Po podatkih Javnega zavoda za mladino, šport in turizem Ptuj se kapacitete za prvomajske praznike na Ptuju še polnijo, je pa še nekaj nastanitev na voljo. Tudi trenutna vremenska napoved vpliva na poznejše odločitve gostov. Za poletne mesece so rezervacije še potekajo.

Na Bledu in v Bohinju hoteli do 80-odstotno zasedeni

Na Bledu je po podatkih Turizma Bled med prvomajskimi prazniki zasedenih 80 odstotkov hotelskih kapacitet. V zadnjih tednih sicer je tudi nekaj odpovedi rezervacij, saj bo zasedenost kampa in nastanitvenih obratov odvisna tudi od vremenskih razmer, ki imajo na območju Julijskih Alp znaten vpliv na dejavno počitnikovanje. Spomladi največ prenočitev ustvarijo gostje iz sosednjih držav, Nemčije in Hrvaške, sledijo jim Velika Britanija in ZDA. Po navedbah hotelirjev trenutno opravljene rezervacije kažejo na dobro zasedenost tudi jeseni, vse od septembra pa globoko v november, kar nakazuje na podaljševanje turistične sezone.

Hoteli v Bohinju so medtem med prvomajskimi prazniki v večini zasedeni med 60 in 80 odstotki. Med tednom je zasedenost nekoliko slabša, oba konca tedna sta bolje zasedena. Zasebne nastanitve so zasedene nekoliko slabše. Poleg domačih gostov, ki jih je manj kot tujih, prevladujejo Poljaki, Madžari, Nemci, Hrvati, Francozi in Avstrijci. Napovedi za poletje so, kot so jih povzeli na STO-ju, približno na lanski ravni. Trenutno so hoteli v maju zasedeni med 40 in 60 odstotki, v juniju med 60 in 80 odstotki, julij in avgust pa sta že zdaj zelo zasedena.

Kot kažejo podatki Zavoda za turizem in kulturo Kranj, tudi tamkajšnji ponudniki opažajo dobro zasedenost, prav tako so dobre napovedi za poletje. Struktura gostov ostaja enaka kot prejšnja leta. Največ je Madžarov, sledijo Nemci, Srbi, Poljaki, Korejci in Kitajci.

Dober obisk pričakujejo tudi na Obali

Slovenci si bodo privoščili tudi razvajanje na Hrvaškem. Foto: BoBo
Slovenci si bodo privoščili tudi razvajanje na Hrvaškem. Foto: BoBo

Po podatkih Turističnega združenja Portorož pričakujejo med prvomajskimi prazniki v Portorožu in Piranu podoben turistični obisk kot lani, to je okoli 80-odstotno zasedenost. Poleg domačih, ki jih bo največ, računajo predvsem na goste iz Avstrije, Nemčije, Italije in Srbije.

Izolski hotelirji si v tem prazničnem obdobju po podatkih Turističnega združenja Izola obetajo zelo dobro zasedenost. Število rezervacij je primerljivo z lanskim; trenutno se giba okrog 70 odstotkov, povpraševanje pa dnevno narašča.

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina v Novi Gorici in Vipavski dolini pričakuje visoko zasedenost tako zdaj kot tudi v poletni turistični sezoni. Med prazniki bodo tam tako domači kot tuji gosti, v poletnem času pa predvsem tujci.

Voznike pozivajo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola

V prazničnem času je pričakovati povečan promet in daljše potovalne čase na različnih odsekih po Sloveniji. Na začetku praznikov policija pričakuje, da bo promet obremenjen v smeri izletniško-turističnih krajev, predvsem proti jugu države in Hrvaški, proti koncu praznikov pa v obratni smeri, iz notranjosti države proti predoru Karavanke in naprej proti Avstriji.

Med prvomajskimi prazniki in šolskimi počitnicami policisti svetujejo previdnost v prometu – vsem udeležencem prometa svetujejo, naj zagotavljajo primerno varnostno razdaljo med vozili, vozijo strpno in previdno, hitrost vožnje pa prilagodijo trenutnemu stanju prometa.

Glede na to, da bodo potekale številne prireditve, voznike pozivajo, da za volan ne sedejo pod vplivom alkohola. Policija opozarja tudi na omejitve tovornega prometa zaradi praznikov, saj 28. aprila, 1., 2. in 5. maja velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil.

Nekateri so se za prvomajske praznike odločili za skok v tujino

Zanimanje za počitnice in potovanja je po navedbah turističnih agencij veliko in se je v primerjavi z lanskim letom povečalo tako za bolj oddaljene destinacije kot za evropske države.

"Prvi maj med Slovenci velja za enega najbolj potovalnih terminov in lahko rečemo, da je neka uvertura v poletje, ki ga vsi tako težko čakamo," so zapisali v turistični agenciji Palma, ki načrtuje 200 prvomajskih odhodov z več kot 7000 potniki. Goste bodo z osmimi čarterskimi poleti iz Ljubljane popeljali v Španijo, Grčijo, Francijo, na Irsko, Malto, Nizozemsko in v Egipt.

Zanimanje za počitnice in potovanja je veliko. Foto: BoBo
Zanimanje za počitnice in potovanja je veliko. Foto: BoBo

Njihovi gosti si, kot so zapisali, želijo predvsem "na toplo". "Nekateri se odločajo tudi za daljša potovanja, na Šrilanko, Kubo, v Mehiko, Peru, Kostariko in Panamo, Vietnam in Kambodžo ter na Japonsko," so dodali. Slovenci so po njihovih besedah tudi navdušeni jugonostalgiki, saj se jih bo veliko odpravilo odkrivat tudi Sarajevo, Beograd in sosednjo Hrvaško, kjer si bodo privoščili razvajanje v bližnjih Istri in Kvarnerju.

Turistične agencije pozornost posvečajo predvsem prilagodljivosti, tudi zaradi nepričakovanih naravnih dogodkov ali političnih konfliktov

Da gre za uverturo v poletje, da lažje dočakajo svoj "zasluženi daljši poletni dopust", poudarjajo tudi v Kompasu. Zanimanje za počitnice in potovanja je po navedbah Kompasa veliko. "Povpraševanje se je na splošno povečalo, tudi v primerjavi z lanskim letom, tako za bolj oddaljene destinacije, za evropske države kot za krajši obisk v Sloveniji in na Hrvaškem," so pojasnili. Kot so poudarili, je turizem po pandemiji covida v razcvetu, "zato je večji izziv na strani dovolj široke in kakovostne ponudbe".

Glavnina Kompasovih skupin bo potovala s čarterjem na Islandijo, Nizozemsko, Malto, se odpravila na počitnice in potovanja v evropske prestolnice, v Dubaj, ZDA, na Tajsko, Šrilanko in Maldive. Nekateri bodo počitnikovali na otoku Lošinj in v Rovinju.

Turistične agencije pozornost posvečajo predvsem prilagodljivosti, tudi zaradi nepričakovanih naravnih dogodkov ali političnih konfliktov. Tako v Kompasu kot Palmi poudarjajo, da je njihova osnovna zaveza varnost potnikov. "Opažamo namreč, da je to ena izmed temeljnih vrednot, ki vpliva tudi na potovalne navade oziroma nakupno odločitev potnikov, ko se odločajo za rezervacijo svojega potovanja ali počitnic," so povedali na Kompasu.

V Palmi so dodali, da so ves čas v stiku z ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in njihovimi lokalnimi partnerji na samih destinacijah. Vsa njihova razpisana potovanja in počitnice sicer potekajo normalno. "Vsako soboto poletimo iz Ljubljane direktno v Egipt in tudi prejšnjo soboto ni bilo nič drugače," so zapisali.

Policija sicer priporoča, da v času počitnic pred odhodom od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Priporočljivo je tudi, da vrednejše predmete shranite na varno mesto in da za dodatno varnost poskrbite z varnostnimi ključavnicami, kamerami ali alarmnimi napravami.